Yamaha 01x

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
alius
Yamaha 01x

Post autor: alius » piątek 28 maja 2004, 09:29

Witam!

Mam pare pytan dotyczacych tego urzadzenia:

1) Jest to mixer cyfrowy, DAW, interfejs audio w jednym. Czy polaczenie trzych tych elementow w dosyc tanim (jak na tego typu urzadzenie) pudle nie wiazalo sie z pewnymi kompromisami?

Zastanawiam sie jak dzialaja poszczegolne elementy m.in przetworniki A/D, procesory dynamiki, zagadkowy mLAN.

2) Czy to urzadzenie wymaga karty muzycznej, czy za pomoca tego protokolu - mLAN - Yamaha sama "zachowuje sie" jak karta muzyczna? Krotko mowiac czy musze wydawac dodatkowa kase na zakup nowej karty?

3) Pracuje wylacznie w srodowisku Win XP, AMD Barton 2600, 512 mb ram, Gigabyte K7 Triton (via kt600)... na glownej stronie Yamahy poswieconej temu produktowi znalazlem informacje, ze ten produkt nie jest w pelni kompatybilny z niektorymi platformami...

http://www.yamahasynth.com/products/01x/compatibility.html

Pytam sie bo trudno wydac 1600$ na cos co zwyczajnie nie bedzie mi dzialac..

4) No i na koncu najwazniejsza watpliwosc... Czy jest sens wydawac pieniadze na tego typu urzadzenie, ktoro jest ciagle nowinka technologiczna i w dodatku wszystko jest w jednym pudle. Mam dziwna awersje do urzadzen typu all in one... bo o ile np taki szampon do wlosow to all in one moze byc, ale instrument muzyczny...? Czy jest to moze urzadzenie, ktoro w znacznym stopniu ulatwic mi prace, oraz czy zawiera na tyle imponujace rozwiazania technologiczne (mLAN...????), ze jego zakup na pewno nie okaze sie wyrzuceniem pieniedzy w bloto... Czy nie lepiej wydac te pieniadze na np. RME HDSP 96/32 i rozbudowe komputera...

5) Jesli jest to mozliwe prosilbym o odpowiedz na powyzsze pytania. Jezeli sa jakies szersze informacje na temat tego produktu w Internecie badz prasie muzycznej (poza oczywiscie artykulami sponsorowanymi czy reklamami), bylbym wdzieczny za podanie mi zrodel.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
alius

Re: Yamaha 01x

Post autor: alius » sobota 29 maja 2004, 13:33

No widze ze ten sprzet jest chyba jeszcze za malo popularny...trudno...

A zna ktos moze forum, lub inne zrodlo gdzie moglbym uzyskac odpowiedz na moje pytania?

Pozdrawiam

als

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » niedziela 30 maja 2004, 18:13

no niestety...w polsce,sprzęt ten występuje w ilości kilkunastu egzemplazy,est oficjalne forum,ale anglojęzyczne...jak Ci się nie spiesdzy,to we wtorek moge odpowiedzieć na Twoje pytania....
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » niedziela 30 maja 2004, 18:22

Mam to i jestem bardzo zadowolony.

ad1) Przetworniki ekstra-trudno przesterować,m-lan działa ok tylko trzeba dobrze skonfigurować system,podstawa to dobry kontroler fire-wire

ad2) to jest też karta muzyczna

ad3) ja mam Athlona 2400,plyta ABIT KG7 Lite,768 RAM(czyli nic specjalnego) i chodzi jak przeciąg

ad4) to jest też sterownik do Cubase'a,Logica i in.,więc jeśli do RME dokupisz np.MACKIE CONTROL i rozszerzenia do RME (wejścia,wyjścia) to będzie to samo,cena podobna albo trochę drożej

I jeszcze mikser cyfrowy,który odciąża procesor od połowy roboty,więc Yamaha wychodzi jednak znacznie taniej.

Ja chciałem miec te wszystkie graty,juz mialem kupować ale zobaczyłem w zeszłym roku na Music Messe tą Yamahę ,przemyslałem sprawe na wszystkie strony,kupiłem i jest fajnie

ad5) http://www.01xray.com/

Jarek

ODPOWIEDZ