Wiem ze Seenheiser MD 421 jest doskonalym mikrofonem do rejestracji instrumentow perkusyjnych i detych.....
Jednak zastanawiam sie jakby sie sprawdzil jako mikrofon dynamiczny do nagran gitar - elektrycznej ze wzmacnaicza (kanal czysty i mocno przesterowany)....
Ciekaw jestem jak wypada w porownaniu do SHURE SM-57 ???
Mikrofon Sennheiser MD421, też do gitar?
GG: 3639545
Re: Mikrofon Sennheiser MD421, też do gitar?
niestety nie miałem jeszcze na nim okazji nagrywać ... ale z ywag wielu realizatorów wynika, że jest to drugi najlepszy mikrofon do tego celu. W zasadzie z wywiadów z realizatorami muzyki Heavy można odnieść wrażenie, że (przynajmniej w stanach) - jest stosowany wcale nie rzadziej niż sm57. Jakkolwiek amerykanie całkiem często używają też w tym celu mikrofonów pojemnościowych.
Jak masz możliwość to koniecznie spróbuj - szczególnie sygnał z md421 zmiksowany z sm57 i/lub ew. pojemnościowym.
Kolejnym ciekawym wyborem jest Sennheiser e609 (taki płaski) - IMO bardzo dobrze brzmi na gitarach - dziwięk jest bardzo zbliżony do tego co słychać 'na żywo'.
[addsig]
Jak masz możliwość to koniecznie spróbuj - szczególnie sygnał z md421 zmiksowany z sm57 i/lub ew. pojemnościowym.
Kolejnym ciekawym wyborem jest Sennheiser e609 (taki płaski) - IMO bardzo dobrze brzmi na gitarach - dziwięk jest bardzo zbliżony do tego co słychać 'na żywo'.
[addsig]
Warszawa - 'home' studio