Perkusja i bas rockowy, jak najlepiej?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
ovca
Perkusja i bas rockowy, jak najlepiej?

Post autor: ovca » wtorek 25 maja 2004, 13:56

Witam!

Wiadomo, ze brzmienia rockowo-metalowe trudne sa do uzyskania/wygenerowania w 'komputerowy' sposob.

(gitara z soczystym przesterem, mocno osadzone bebny i bas itd.);

Ale niestety zadko kto posiada w domowym zaciszu caly zestam instrumentow i do tego jeszcze umiejetnosci super-multiinstrumentalisty (no na perk. to mi jakos nie wychodzi:)

Pytanie: jak najlepiej uzyskac mocne, rockowe brzmienia perkusji i basu?

Domyslam sie ze najlepszym sposobem bedzie samplowanie (bo tylko wtedy mamy oryginalne brzmienia instr) - oczywiescie zakladam ze te sample sa dobre! (jakosciowo, brzmieniowo itd.);

Ale co daje najlepsze mozliwosci w ich obrobce? Co sprawdza sie najlepiej? Czy raczej soft czy hard (ware) ?

A moze mozna uzyskac takie brzmienia jakimis innymi, lepszymi metodami?

Jak ma sie do tego midi? itd...itp...itd...

Bylbym wdzieczny za wskazowki szczegolnie od osob zajmujacych sie tego typu sztuka i tego rodzaju muzyka.

pozdrawiam

ovca
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Re: Perkusja i bas rockowy, jak najlepiej?

Post autor: Groover » wtorek 25 maja 2004, 14:14

Domyslam sie ze najlepszym sposobem bedzie samplowanie (bo tylko wtedy mamy oryginalne brzmienia instr) - oczywiescie zakladam ze te sample sa dobre! (jakosciowo, brzmieniowo itd.);

## IMO nie bój się brudu w samplach

Ale co daje najlepsze mozliwosci w ich obrobce? Co sprawdza sie najlepiej? Czy raczej soft czy hard (ware) ?

## zdecydowanie soft

A moze mozna uzyskac takie brzmienia jakimis innymi, lepszymi metodami?

Jak ma sie do tego midi? itd...itp...itd...

## próbki + sampler + MIDI + lektura artykułu w EiS 5/2004; generalnie - nie bać się nierówności, delikatnych przspieszeń niektórych z miar, podcięć itp. Kombinuj

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Thomazz

Post autor: Thomazz » wtorek 25 maja 2004, 23:11

Witam.

SOFTWARE:

FX PANSION BFD (bębny) + TRILOGY + VIRTUAL GUITARIST+Plug-iny VST ... i wirtualny wokalista (YAMAHA VOCALOID) - nie choć wokal nagraj "żywy".

Do tego poprawny miks z odpowiednią korekcją i masteringiem. I kto to wie.

HARDWARE:

Bardzo dobry bębniarz z dobrym zestawem i omikrofowaniem +

+ bardzo dobry basista z dobrym COMBO + bardzo dobry gitarzysta z dobrym wzmacniaczem lub symulatorem i omikrofowaniem.

A przede wszystkim bardzo dobry utwór, oryginalna, właściwa aranżacja, wykonanie i realizacja.

Pozdrówka

P.S. Kolega zrobił mocny numer rockowy na compie, nagrał tylko swoje gitary z symulatora i wokal przez pre-amp z karty- bębny i bas były z dobrych sampli. Wysłał numer i zakwalifikował się na jakiś festiwal rockowy. Nie pojechał - nie miał basisty i bębniarza. Miał dobr pomysł, zrobił super aranż, ale nie mół wystąpić z wirtualnym bassmanem i pałkerem. DOstał nawet propozycję pomocy w wydaniu materiału.
Uczestnik Kursu Realizacji Dźwięku nr 32.

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » środa 26 maja 2004, 10:34

SOFTWARE:

FX PANSION BFD (bębny) + TRILOGY + VIRTUAL GUITARIST+Plug-iny VST ... i wirtualny wokalista (YAMAHA VOCALOID) - nie choć wokal nagraj "żywy".

a to vokal tez da sie zrobic na kompie?? i spiewa po Polsku?? :))

nie nie; takich rzeczy nie przewiduje :)

chodzi mi tylko i wylacznie o perk i bas - reszta bedzie 'na zywca';

HARDWARE:

Bardzo dobry bębniarz z dobrym zestawem i omikrofowaniem +

+ bardzo dobry basista z dobrym COMBO + bardzo dobry gitarzysta z dobrym wzmacniaczem lub symulatorem i omikrofowaniem.

dobre, dobre :) - chodzilo mi o to, czy uzywac np maszyny perkusyjnej sprzetowej czy programowej...

P.S. Kolega zrobił mocny numer rockowy na compie, nagrał tylko swoje gitary z symulatora i wokal przez pre-amp z karty- bębny i bas były z dobrych sampli. Wysłał numer i zakwalifikował się na jakiś festiwal rockowy. Nie pojechał - nie miał basisty i bębniarza. Miał dobr pomysł, zrobił super aranż, ale nie mół wystąpić z wirtualnym bassmanem i pałkerem. DOstał nawet propozycję pomocy w wydaniu materiału. ...

no to rzeczywiscie szkoda :(( - wlasnie o to chodzi ze u mnie jest odwrotnie :) - jest kapela, dlugoletnie doswiadczenie estradowe i troche studyjnego (kila nagran, ale tylko jako instrumentalista a nie realizator), ale chce zrobic to teraz sam w domowym zaciszu; ale dzieki za pomoc

pozdrawiam

ovca

Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » środa 26 maja 2004, 10:40

## próbki + sampler + MIDI + lektura artykułu w EiS 5/2004;

Pozdro

Groover...

Dzieki; czyli sample straowane przez MIDI;

A co z basem? Robi sie go identycznie? (czyli dobre probki i MIDI)

A nie ma lepszej metody do zrobienia typowych 'smaczkow' basowych typu 'perkusyjne tlumienie strun', jakies odglosy progow itp?

ovca

Awatar użytkownika
maniuś

Post autor: maniuś » środa 26 maja 2004, 20:30

...## próbki + sampler + MIDI + lektura artykułu w EiS 5/2004;

Pozdro

Groover...

Dzieki; czyli sample straowane przez MIDI;

A co z basem? Robi sie go identycznie? (czyli dobre probki i MIDI)

A nie ma lepszej metody do zrobienia typowych 'smaczkow' basowych typu 'perkusyjne tlumienie strun', jakies odglosy progow itp?

ovca...

Witaj

U mnie jest podobnie (sam jestem gitarzystą, a reszta mojej kapeli to obecnie komp). Pewnie są lepsze sposoby ale...

Gary: FXpansion DR 008 + jeden z fabrycznych kitów ze zmodyfikowanymi warstwami i podmienionym hi hatem oraz werblem, obrobione lekkim pogłosem i EQ.

Bas to Eridol VSC. Oba instrumenty są wbudowane w mojego Sonara. Po przykryciu wszystkiego gitarami brzmi całkiem wiarygodnie.

Jeśli koniecznie chcesz słyszeć świst strun itp to polecam ReVitar VSTi firmy Cuttermusic (mam nadzieję ,że nie pomyliłem nazwy).

Pozdro

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » czwartek 27 maja 2004, 10:18

Gary: FXpansion DR 008 + jeden z fabrycznych kitów ze zmodyfikowanymi warstwami i podmienionym hi hatem oraz werblem, obrobione lekkim pogłosem i EQ.

...i tu moje 1 pytania: co to sa sample wielowarstwowe? Piszesz o zmodyfikowaniu warstw - co to sa te warstwy?

Bas to Eridol VSC. Oba instrumenty są wbudowane w mojego Sonara. *****************************

...rozumiem ze chodzi o Edirol VSC-MP1 - tak? Masz moze jakas probke basu?

I w ogole to dzieki za pomoc

pozdrawiam

ovca

Awatar użytkownika
maniuś

Post autor: maniuś » czwartek 27 maja 2004, 19:30

Dobra...

Uderz w werbel raz mocniej a raz słabiej. Szarpnij strunę kilka razy ze zmienną dynamiką. Co się zmieniło ? Głośność oczywiście ! ... ale czy tylko ? Otóż gdyby tylko ona, to wystarczyło by narastające staccatto werbla odtworzyć posługując się jedną tylko próbką. Jednak zmianie dynamiki uderzenia towarzyszy , mówiąc w uproszczeniu także zmiana barwy dźwięku. Z tego powodu mądrzy ludzie aby podnieść wiarygodność samplowanych partii wymyślili warstwy. Rzecz polega na tym, że do jednego pojedynczego instrumentu - powiedzmy werbla, przypisanych jest kilka czy kilkanaście próbek o różnej głośności i barwie. O tym która z próbek zostanie w danym momencie "zagrana" decyduje velocity zdarzenia midi, które w samplerze ma wyzwalać dżwięk. Innymi słowy warstwy to zakresy dynamiki do których jest przypisana określona próbka instrumentu w pojedynczej "komórce" samplera. Czyli np. dla velocity od 1 do 60 ma zostać odtworzony werbel1.wav, dla zakresu 61- 90 werbel2.wav itp. Im więcej warstw tym wrażenie realizmu większe ale i tu rządzą pewne kompromisy. Choćby ograniczenia hardware-u.

Pozdro

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » piątek 28 maja 2004, 09:51

Uderz w werbel raz mocniej a raz słabiej. Szarpnij strunę kilka razy ze zmienną dynamiką...

o kurcze! to to rzeczywiscie moze brzmiec realnie!

dzieki wielkie za tak wyczerpujaca odpowiedz;

A co z tym basem? Czy probki z Edirol VSC rzeczywiscie beda dobre do rockowawej muzy? Masz jakis przyklad? Czy one tez sa warstwowe?

ovca

Awatar użytkownika
maniuś

Post autor: maniuś » sobota 29 maja 2004, 18:28

... Uderz w werbel raz mocniej a raz słabiej. Szarpnij strunę kilka razy ze zmienną dynamiką...

o kurcze! to to rzeczywiscie moze brzmiec realnie!

dzieki wielkie za tak wyczerpujaca odpowiedz;

A co z tym basem? Czy probki z Edirol VSC rzeczywiscie beda dobre do rockowawej muzy? Masz jakis przyklad? Czy one tez sa warstwowe?

ovca

...

Dla mnie wystarczą. Zresztą spróbuj ReVitara. Na pewno można robić cuda używając np. któregoś z osławionych samplerów NI (Intakt itp.)

Ale to wykracza poza moje potrzeby, możliwości finansowe oraz cierpliwość Zresztą Eridol zapewne nie jest jedynym Słusznym Rozwiązaniem. Kiedyś używałem do tych celów Sound Fontów i też dało się żyć. Próbuj , próbuj i jeszcze raz próbuj ...

pozdro

ODPOWIEDZ