SIR

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
hudy
SIR

Post autor: hudy » wtorek 25 maja 2004, 11:35

Kilka dni temu pozyczylem od kolegi EiS i przeczytalem opis programu SIR.

jest za darmo, wiec go zainstalowalem i...

po wlozeniu go w insert okazalo sie, ze wprowadza opoznienia i to takie, ze hej....

nie wiem czy to problem z moim kompem czy po prostu program...

nie wiem czy da sie cos z tym zrobic...

brzmienia mi sie podobaja i chcialbym sobie go uzywac...(za darmo?!)

no i jeszcze jedno...gdzie moge znalezc program do edycji impulsow i ile kosztuje?

pozdr.hudy
profesjonalne aranzacje i podklady w roznych stylach muzycznych. 509377327...

Awatar użytkownika
MB

Re: SIR

Post autor: MB » wtorek 25 maja 2004, 11:46

SIR używa algorytmu FFT do szybkiego liczenia splotu (inaczej złożoność obliczeniowa powaliłaby na kolana najsilniejszy komputer). FFT jest operacją blokową, więc wprowadza opóźnienia i nie da się tego ominąć, chyba, że się to opóźnienie skompensuje na poziomie sekwencera.

Nie ma jednak większego sensu wpinać SIR na insert. Takie wtyczki najlepiej sprawują się w trybie wysyłki.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 25 maja 2004, 12:07

hudy!

Zajrzyj do FAQ na stronie Knufinke - wszystko Ci się wyjaśni.

Ja czasem mam okazje widzieć SIR jako send i jako insert (z Cubasem SX2) i żadnych opóźnień nie ma.

A program do obróbki impulsów był na płytce EiS albo dostępny jest (demo) ze stron Voxengo. Linki są na stronach Knufinke
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » wtorek 25 maja 2004, 13:02

właśnie, czym się różni send od insert? Dopiero zaczynam się w to wszystko bawić.

SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 25 maja 2004, 13:11

INSERT to efekt szeregowy czyli:

sygnał czysty>>>>>EFEKT>>>>>MASTER

SEND to efekt równoległy czyli:

sygnał czysty>>>>>>EFEKT>>>>>MASTER

V

V>>>>>>>>>>>>>>MASTER

nie wiem czy strzałki wyjdą jak trza...:-))

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 25 maja 2004, 13:50

Pod LOGIC-iem rowniez w insercie nie ma opoznien natomiast na grupie jest opoznienie rzedu 8960 sampli wiec wystarczy na inne grupy zapiac 3 sample delaye(niestety sa one chyba tylko pod Logiciem)!Natomiast Panowie nie slyszalem lepiej brzmiacej wtyczki do czasu jak wyszedl nowy reverb Emagica(SpaceDesigner,niestety tylko na L 6.x i Maca)no i Waves IR-1!!!!!!!Na Waves nie ma opoznienia,czyta wszystkie impulsy(swoje i zwykle wav.)czyta nawet plyte chodnikowa(zartowalem)!!!!!!!Impulsy Lexicon 480L sa tak bliskie oryginalowi,ze niuanse slychac tylko jesli sie ma oryginal w klocku obok,ale najbardziej mnie zachwycily impulsy sciagniete z pomieszczen studiow nagranowych!Uwazam,ze za ta cene(w Polsce ok.4500,troszke drozej niz na zachodzie)wszystkie tansze Lexicony i TC moga isc sie pasac!SL.

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » wtorek 25 maja 2004, 13:55

Aha,nie ma roznicy w jakosci odtwarzanych impulsow pomiedzy SIRem a IR-1,porownywalem te same impulsy,jak pisalem problem jest tylko z opoznieniem na busie!!!!!!SL.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 25 maja 2004, 15:40

Natomiast Panowie nie slyszalem lepiej brzmiacej wtyczki do czasu jak wyszedl nowy reverb Emagica(SpaceDesigner,niestety tylko na L 6.x i Maca)no i Waves IR-1!!!!!!!

Gwoli ścisłości, SIR jako taki nie posiada brzmienia. Wszystko, czym się zachwycasz wynika z odpowiedzi impulsowych, którymi się go nakarmi.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 25 maja 2004, 15:45

Gwoli ścisłości, SIR jako taki nie posiada brzmienia. Wszystko, czym się zachwycasz wynika z odpowiedzi impulsowych, którymi się go nakarmi.

...

podobnie jak kazdy jeden sampler a jednak GigaStudio czy Halion ma pewna przewage nad np. GravisUltrasound

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 25 maja 2004, 16:08

Tak czy owak, SIR ma nad IR'em Wavesa jedną niezbitą przewagę - JEST ZA DARMO. A ponieważ w cwańszych sekwencerach nie ma problemu z opóźnieniem SIR Waves wysiada....chociaż raz, nie?

ODPOWIEDZ