Samplitude vs CubaseSX
Chcialbym popytac kolegow jakie sa wrazenia z uzytkowania SAMPLITUDE....
Szczegolnie interesuje mnie porownanie brzmienia efektow "pokladowych" tych dwoch maszyn.. EQ parametryczny, efekty dynamiczne i poglosy....
Samplitude jest o jakies 1000 zl tanszy z tego co sie orientuje...czy dodawane sa do tego programu jakies dodatki - wtyczki??????
Prosze o ogolne porownanie tych dwoch programow...
Szczegolnie interesuje mnie porownanie brzmienia efektow "pokladowych" tych dwoch maszyn.. EQ parametryczny, efekty dynamiczne i poglosy....
Samplitude jest o jakies 1000 zl tanszy z tego co sie orientuje...czy dodawane sa do tego programu jakies dodatki - wtyczki??????
GG: 3639545
Re: Samplitude vs CubaseSX
...Chcialbym popytac kolegow jakie sa wrazenia z uzytkowania SAMPLITUDE....
...
Witam
Samplitude kosztuje prawi 5000zł czyli tańszy nie jest. Jeżeli pracujesz dużo z midi to Cubase jest lepszy, za to pracy przy audio, montażu, miksowaniu Samplitude jest bardzo dobry. Ma wszystkie potrzebne efekty korektory (kilka rodzajów), bardzo dobry pogłos, kompresory ( w tym 4-pasmowy), symulacje wzmacniaczy gitarowych i jeszcze pare innych efektów. Midi jest wystarczające do rejestracji, odtwarzania i prostej edycji. Dodatkowo ma bardzo dobrą obsługe wypalania płyt audio, nawet prosto z projektu wielośladowego.
...
Witam
Samplitude kosztuje prawi 5000zł czyli tańszy nie jest. Jeżeli pracujesz dużo z midi to Cubase jest lepszy, za to pracy przy audio, montażu, miksowaniu Samplitude jest bardzo dobry. Ma wszystkie potrzebne efekty korektory (kilka rodzajów), bardzo dobry pogłos, kompresory ( w tym 4-pasmowy), symulacje wzmacniaczy gitarowych i jeszcze pare innych efektów. Midi jest wystarczające do rejestracji, odtwarzania i prostej edycji. Dodatkowo ma bardzo dobrą obsługe wypalania płyt audio, nawet prosto z projektu wielośladowego.
...Chcialbym popytac kolegow jakie sa wrazenia z uzytkowania SAMPLITUDE....
nie porównuj Cubase SX z Samplitude. To trochę nieco inne kategorie programów - bardziej pasuje porównanie Samplitude i Nuendo. Pod względem obsługi - kwestia dyskusji i i własnych upodobań oraz narowów. Dla mnie Samplitude jest nieczytelny i nielogiczny, ale znam kilku fachowców, którzy właśnie na Samplitudzie śmigają, że aż miło...
Natomiast pod względem wtyczek rzeczywiście Samplitude jest bogatszy i lepszy jakościowo od duetu Nuendo/Cubase SX.
Pozdro
Groover
nie porównuj Cubase SX z Samplitude. To trochę nieco inne kategorie programów - bardziej pasuje porównanie Samplitude i Nuendo. Pod względem obsługi - kwestia dyskusji i i własnych upodobań oraz narowów. Dla mnie Samplitude jest nieczytelny i nielogiczny, ale znam kilku fachowców, którzy właśnie na Samplitudzie śmigają, że aż miło...
Natomiast pod względem wtyczek rzeczywiście Samplitude jest bogatszy i lepszy jakościowo od duetu Nuendo/Cubase SX.
Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
Pozdro
Groover...
A co powiecie o programie SONAR w wersji SONAR 3 PRODUCER XL ??
Kosztuje tyle co Cubase SX...wiem, ze to program na PC...i taki mnie interesuje..
Testowal ktos moze jego podstawowe funkcje?????
Czy ma on jakies konkretne ograniczenia porownujac go do Cubase SX???
Ciekawi mnie szczegolnie jak brzmia efekty programowe -tego "Sonara" wlasnie w porownaniu z "Cubase SX"
Tak na marginesie : Jesteś pewien ze nie wystarczy Ci Cubase SL ? Brak edytora nutowego, Sorroundu, mniej insertów ale to wciąż potęzne narzędzia a cena o połowę niższa. Ja osobiście nie zauwazyłbym róznicy miedzy SL a SX bo i tak nigdy nie wykraczam poza funkcje oferowane przez SL.
...
Tak na marginesie : Jesteś pewien ze nie wystarczy Ci Cubase SL ? Brak edytora nutowego, Sorroundu, mniej insertów ale to wciąż potęzne narzędzia a cena o połowę niższa. Ja osobiście nie zauwazyłbym róznicy miedzy SL a SX bo i tak nigdy nie wykraczam poza funkcje oferowane przez SL....
W sumie masz racje...ale w Cubase SX denerwuje mnie brzmienie i jakosc efektow.....
Raczej chodzi mi o porownanie brzmienia efektow w Cubase SX i Sonarze 3...
Tak na marginesie : Jesteś pewien ze nie wystarczy Ci Cubase SL ? Brak edytora nutowego, Sorroundu, mniej insertów ale to wciąż potęzne narzędzia a cena o połowę niższa. Ja osobiście nie zauwazyłbym róznicy miedzy SL a SX bo i tak nigdy nie wykraczam poza funkcje oferowane przez SL....
W sumie masz racje...ale w Cubase SX denerwuje mnie brzmienie i jakosc efektow.....
Raczej chodzi mi o porownanie brzmienia efektow w Cubase SX i Sonarze 3...
Samplitude z pewnością ma znakomite procesory sygnału sprzedawane w komplecie z sygnałem. Jeśli chodzi o Sonara, to sprawa jest już dyskusyjna. Oba programy jednak mocno ustępują CubaseSX zarówno pod względem łatwości obsługi (to moja prywatna opinia) jak i funkcjonalności (a to już fakt). W tej chwili Cubase i Nuendo oferują unikalną możliwość edycji i korekty historii obróbki niezależnie każdego klipu wchodzącego w skład projektu, a to olbrzymia zaleta. Za różnicę w cenie Samplitude i Cubase można kupić zestaw bardzo przyzwoitych wtyczek, więc jakość przetwarzania raczej nie musi być decydującym argumentem.
... a może lodzik pro 6.0?
...... a może lodzik pro 6.0?...
Tak...tylko cena..i ja szukam czegos jednak na peceta...mimo, iz klikam teraz z iBoka
A co do slow, ktore napisal MB....rzeczywiscie jest tu wiele racji..
Zastanawiam sie nad proponowa tansza wersja CUBASE -SL-????(nie korzystam z MIDI i edytorow nutowych)..ale podejrzewam, ze tu pokladowe wtyczki brzmia gorzej niz w CUBASE SX???
Aha..planuje zakup kilku bardzo dobrych wtyczek, jednak te narzedzia sa bardzo procesozerne..a co z tego wynika.. w wielu przypadkach trzeba korzystac z programowych efektow..
Tak...tylko cena..i ja szukam czegos jednak na peceta...mimo, iz klikam teraz z iBoka

A co do slow, ktore napisal MB....rzeczywiscie jest tu wiele racji..
Zastanawiam sie nad proponowa tansza wersja CUBASE -SL-????(nie korzystam z MIDI i edytorow nutowych)..ale podejrzewam, ze tu pokladowe wtyczki brzmia gorzej niz w CUBASE SX???
Aha..planuje zakup kilku bardzo dobrych wtyczek, jednak te narzedzia sa bardzo procesozerne..a co z tego wynika.. w wielu przypadkach trzeba korzystac z programowych efektow..
Własnie w przypadku Cubase różnice miedzy wresjami sa najmniejsze. Co prawda brak tam algorytmu jakiegoś True tApe Apogee ale nie wiem czy warto się tym przejmować. Wizullnie i funkcjonalnie SL i SX sa bardzo podobne. Wtyczki brzmią tak samo. Audiofactory oferuje SL + sampler Halion za cen niższą niż sam SX. Do tego jakieś PSP sobie dokup czy inny pakiet okazyjnie.