Bardzo dobry reverb - Lexicon PCM70 czy 91?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Hardi
Bardzo dobry reverb - Lexicon PCM70 czy 91?

Post autor: Hardi » poniedziałek 17 maja 2004, 20:00

Które urządzenie możecie polecić bardziej? Czym różnią się te modele miedzy sobą, jeśli chodzi o reverby? Czy są takie same? Czy może jeszcze inny Lexicon możecie polecić, ale tylko do reverbów?

PS. Proszę nie pisać o innych firmach jak TC itd.

[addsig]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
Hardi

Re: Bardzo dobry reverb - Lexicon PCM70 czy 91?

Post autor: Hardi » poniedziałek 17 maja 2004, 23:59

Chyba nie chcecie mi powiedzieć, że nikt z was nie miał styczności z Lexiconem?
[addsig]
gadu-gadu 4021735

DogHead

Post autor: DogHead » środa 19 maja 2004, 19:53

Nie bardzo mialem czas przez pare ostatnich dni zeby Ci odpowiedziec a i tak wyglada na to, ze bede pierwszy (i byc moze nawet ostatni). Jesli masz okazje dostac PCM 70 w dobrym stanie - kupuj bez zastanowienia. Pomimo, ze technologia siega korzeniami dwie dekady wstecz, urzadzenie tylko 16-bitowe, polaczenia tylko na jack'ach, programow fabrycznych plus uzytkownika ponizej 100... PCM 70 posiada status kultowy a dowodzi tego popyt i ceny rynku wtornym. PCM80/90 a pozniej 81/91 mialy byc rozwinieciem konceptu i na pewno pod wieloma wzgledami tak jest. Brakuje im jednak tego charakteru z a ktory PCM 70 jest tak ceniony. Banki brzmien PCM 70 w nich umieszczone nie brzmia jednak tak samo jak oryginal, stad popyt na niego nie slabnie. W zwiazku z tym nie slabnacym popytem, nie tak dawno Lexicon mial zamiar wznowic produkcje 70-ki. Zeby nie zaszkodzic sprzedazy 81/91 nie mial to byc model standardowy, ale w serii "jubileuszowej" albo "golden edition" albo cos w tym stylu. Projekt niestety zostal zawetowany przez nadrzedne instancje w Harmanie i nic z tego nie wyszlo. W zwiazku z tym do nabycia tylko na rynku wtornym. Urzadzenie kultowe.

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » sobota 20 cze 2009, 10:02

Witam,
chciałbym trochę odkurzyć ten temat. Kompletuję sobie aktualnie sprzęt do nagrywania vocalu w warunkach typowo domowych. W związku z tym kupiłem kilka dni temu Joemeeka One Q, zamówiłem juz Rode NTK i szukam teraz procesora. Chciałem Lexicona MX200, ale tak został na forum "obsmarowany" że szybciutko go sobie odpuściłem :)
Pomyślałem zgodnie z Waszymi sugestiami o Lexiconie MPX-1 lub TC M-ONE XL, a tu wczoraj dostałem ofertę Lexicona PCM 70 v.2 w idealnym stanie za poniżej 2000zł....czyli mieści się w moim założonym budżecie tj. do 2k. ale tego modelu nie znam, choć wiem że jest to tzw. "kultowy" sprzęt (nienawidze tego oklepanego słowa brrrr). Który z nich Waszym zdaniem powinienem wybraćć do vocalu? Może inne propozycje w tej cenie? Z góry bardzo dziękuję za ewentualne sugestie.

pozdrawiam
Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

ODPOWIEDZ