pewnie to pytanie już nie raz się tutaj pojawiało.
Stałem się ostatnio szczęśliwym... posiadaczem notebook'a i w związku z tym chciałbym zaopatrzyć się w jakiś zewnętrzny interfejsik audio. chciałbym poznać typy i sugestie gości tego szacownego forum i prosić o pomoc w wyborze urządzenia.
Co potrzebuję?
Ano przyzwoitą jakość, obsługę ASIO, małą latencję, przydałoby się midi i w miarę dobre wejście mikrofonowe.
Teraz najważniejsze: dysponuję kwotą do 1200... nooo... może do 1500 pln.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Zielak
Jaka zewnętrzna karta?
Re: Jaka zewnętrzna karta?
Co potrzebuję?
Ano przyzwoitą jakość, obsługę ASIO, małą latencję, przydałoby się midi i w miarę dobre wejście mikrofonowe.
Teraz najważniejsze: dysponuję kwotą do 1200... nooo... może do 1500 pln.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Zielak
...
Cześć, jestem posiadaczem Zewnętrznego interfejsu audio na USB:TASCAM US-122 myślę że spełni on Twoje oczekiwania. Jest zasilany wyłącznie z USB także możesz go zabrać w teren nie martwiąc się o prąd. Ma przetwornik 24bit/44.1 48kHz dwa wejścia mikrofonowe z możliwością zasilania phantom, oprócz tego wejście gitarowe, MIDI, wyjście słuchawkowe.
Kosztuje 1100zł
Najlepiej zobacz sobie na stronę www.tascam.com
W Polsce reprezentuje go firma polsound www.polsound.pl, tyle, że nie mają tego urządzenia na swoich stronach. (napisz do nich, jak ja)
Podobnie wyposażonym urządzeniem jest M-AUDIO Mobile Pre, kosztuje 750zł z tym, że ma 16bitowy przetwornik , wymaga zasilania z sieci i nie ma wejścia gitarowego.
pozdrawiam
force
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
Podobnie wyposażonym urządzeniem jest M-AUDIO Mobile Pre, kosztuje 750zł z tym, że ma 16bitowy przetwornik , wymaga zasilania z sieci i nie ma wejścia gitarowego.
pozdrawiam
force ...
Mobil Pre jest (jak nazwa wskazuje) przedwzmacniaczem, sympatycznym, ale koledze chodzi raczej o co innego. Jak to ma faktycznie ganiać i mieć małą latencję, to proponuję coś na Fire Wire - np M-Audio FW 410 (Ok 2000 zł), albo Audiophile FireWire (Ok 1000 chyba, czy jakoś tak). FW 410 jest dużo silniejszym urządzeniem, ma np dwa preampy mikrofonowe, a to się przydaje... Może być jeszcze Omni Studio USB, ale to już ok 2500 zł, za to możliwości sporo i to nie byle jakich. Ponoć ma bardzo wydajne sterowniki i czadowe brzmienie. Szczegóły na www.m-audio.com
Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin
...
Mobil Pre jest (jak nazwa wskazuje) przedwzmacniaczem, sympatycznym, ale koledze chodzi raczej o co innego.
przeparszam bardzo kolegę, ale wiem czym się różni przedwzmacniacz od interfejsu audio/midi. M-Audio nazywa się Mobile Pre.
Oczywiście interfejsy na Fire Wire są dużo wydajniejsze.
Najlepiej zajrzeć na stronę www.musiccrater.pl, tam bardzo fajnie jest to poukładane.
pozdrawiam
Mobil Pre jest (jak nazwa wskazuje) przedwzmacniaczem, sympatycznym, ale koledze chodzi raczej o co innego.
przeparszam bardzo kolegę, ale wiem czym się różni przedwzmacniacz od interfejsu audio/midi. M-Audio nazywa się Mobile Pre.

Oczywiście interfejsy na Fire Wire są dużo wydajniejsze.
Najlepiej zajrzeć na stronę www.musiccrater.pl, tam bardzo fajnie jest to poukładane.
pozdrawiam

Niechże się kolega nie denerwuje - nie miałem ani przez chwilę intencji sugerować, że jest inaczej. Napisałem tak ponieważ w głównym wątku padło pytanie raczej o interface z ASIO itp, a MobilE Pre :) jest preampem - o czym oczywiście kolega wie:))
Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin
Niechże się kolega nie denerwuje - nie miałem ani przez chwilę intencji sugerować, że jest inaczej. Napisałem tak ponieważ w głównym wątku padło pytanie raczej o interface z ASIO itp, a MobilE Pre :) jest preampem - o czym oczywiście kolega wie:))
Pozdrawiam - Leff...
Nie denerwuję się, tylko stwierdzam fakty

Jeżeli się w miarę orientuję ASIO są to sterowniki do monitoringu z zerową latencją, które to posiada urządzenie M-AUDIO i TASCAM.
Co prawda Mobile Pre nie ma MIDI. Ma go za to jego starszy brat:
M-AUDIO Audiophile USB (24bit/96kHz) jego cena to 950zł.
W porządku?

pozdrawiam
force
Odradzam wszelkie interfejsy audio na USB1.1. To nie jest interfejs zaprojektowany do ciągłego obciążenia dużymi strumieniami danych, a przynajmniej większość implementacji nie do końca sobie z tym radzi. Duża latencja, niewspółmierne obciążenie systemu i potencjalne problemy ze stabilnością.
...Odradzam wszelkie interfejsy audio na USB1.1.
a usb 2? da się na tym pracować?
a usb 2? da się na tym pracować?