Czy wiana lamp w przedwzmacniaczu gitarowym z ECC 83 na ECC 82 zmniejszy przester bardzo dużo czy tylko nie wiele?
Bardzo podoba mi się brzmienie głowy Rivera Knucklehead,
ale wystarczy troszkę odkręcić gain na kanale czystym, a brzmienie już staje się przesterowane. Tak myślę, że gdybym wstawił lampy ECC 82 to można byłoby odkręcić gain bardziej, a dźwięk byłyby dalej czysty. Co o tym myślicie i jak może to wpłynąć na kanał drugi, czyli przesterowany?
[addsig]
Zmiana lamp w przedwzm. gitarowym
gadu-gadu 4021735
Re: Zmiana lamp w przedwzm. gitarowym
...Czy wiana lamp w przedwzmacniaczu gitarowym z ECC 83 na ECC 82 zmniejszy przester bardzo dużo czy tylko nie wiele?
ale wystarczy troszkę odkręcić gain na kanale czystym, a brzmienie już staje się przesterowane. Tak myślę, że gdybym wstawił lampy ECC 82 to można byłoby odkręcić gain bardziej, a dźwięk byłyby dalej czysty. Co o tym myślicie i jak może to wpłynąć na kanał drugi, czyli przesterowany?
...
Raczej pomysł nie najlepszy, oczywiście zniknie przester ale obawiam się, że całkowicie, lub w sposób który Cię nie zadowoli. To jest zupełnie inny rodzaj lampy i nie jest zamiennikiem ECC83.
Hofi
...
Raczej pomysł nie najlepszy, oczywiście zniknie przester ale obawiam się, że całkowicie, lub w sposób który Cię nie zadowoli. To jest zupełnie inny rodzaj lampy i nie jest zamiennikiem ECC83.
Hofi
To co w takim razie można zrobić, aby kanał czysty, tak szybko nie przesterowywał się?
[addsig]
[addsig]
gadu-gadu 4021735
Wsadz jedna lampe i zobacz - przeciez nic sie nie spali
O ile dobrze pamietam, to 82 ma cztero- pieciokrotnie mniejsze wzmocnienie od 83 (ogolnie rzecz biorac), wiec wymiane jednaj lampy powinna wystarczyc. Inne sa tez chyba parametry szumowe, wiec z tym moze byc klopot, chociaz...

O ile dobrze pamietam, to 82 ma cztero- pieciokrotnie mniejsze wzmocnienie od 83 (ogolnie rzecz biorac), wiec wymiane jednaj lampy powinna wystarczyc. Inne sa tez chyba parametry szumowe, wiec z tym moze byc klopot, chociaz...
Rozmawiałem w tej sprawie z panem Pawłem Więsikiem i powiedział mi, że robił już takie rzeczy. Obędzie się bez wymiany lamp, a zrobi tak, że na kanale czystym dźwiek nie będzie się tak szybko przesterowywać.
[addsig]
[addsig]
gadu-gadu 4021735
Hardi tu dla ciebie link do strony z parametrami lamp.
Jedyne, co się zmieni to prąd Anody, który w przypadku wzmacniacza m.cz., w którym ta lampa występuje rezultat może być żaden.
Ale próbować można, tylko, że to trochę kosztowne.
Pozdrawiam, Sroka
Jedyne, co się zmieni to prąd Anody, który w przypadku wzmacniacza m.cz., w którym ta lampa występuje rezultat może być żaden.
Pozdrawiam, Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!
...Hardi tu dla ciebie link do strony z parametrami lamp.
Pozdrawiam, Sroka
...
sorry zapomniałem o linku
Lampy elektronowe
Pozdrawiam, Sroka

sorry zapomniałem o linku
Lampy elektronowe
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!