Nagrania koncertowe
Czy ktoś wie, w jaki sposób robione są nagrania z nagłaśnianych koncertów? To znaczy w jaki sposób rozdzielić sygnał z mikrofonów na dwa - tak żeby jeden szedł do miksera nagłośnieniowo - odsłuchowego (mówimy o malutkim nagłośnieniu - 8 mikrofonów) a drugi do dowolnego wielośladu (niech będzie np z własnymi preampami)..
Aha, założenie jest następujące - mikser nagłośnieniowy: 1) nie ma direct outów, 2) wszystkie auxy zajmują odsłuchy 3) inserty - nie są brane pod uwagę bo przecinają tor audio w mikserze a my nie mamy możliwości go "przywrócenia" za pomocą monitoringu w rejestratorze.
Nie są brane pod uwagę "sztuczki" związanie z przejściówkami 1 XLR do 2 XLR (spadek głośności od 6dB = 4razy ciszej) tudzież lutowanie pinów 2 i 3 w kablach insertowych (patrz wyżej). Czy ktoś ma jakiś pomysł? Bo ja się poddałem...
Może jakieś aktywne urządzenie przed preampami dzielące sygnał na dwa i wmacniające go odpowiednio (jedno dla każdego mikrofonu), ewentualnie wbudowane w kabel...
Pozdrawiam,
KP
Aha, założenie jest następujące - mikser nagłośnieniowy: 1) nie ma direct outów, 2) wszystkie auxy zajmują odsłuchy 3) inserty - nie są brane pod uwagę bo przecinają tor audio w mikserze a my nie mamy możliwości go "przywrócenia" za pomocą monitoringu w rejestratorze.
Nie są brane pod uwagę "sztuczki" związanie z przejściówkami 1 XLR do 2 XLR (spadek głośności od 6dB = 4razy ciszej) tudzież lutowanie pinów 2 i 3 w kablach insertowych (patrz wyżej). Czy ktoś ma jakiś pomysł? Bo ja się poddałem...
Może jakieś aktywne urządzenie przed preampami dzielące sygnał na dwa i wmacniające go odpowiednio (jedno dla każdego mikrofonu), ewentualnie wbudowane w kabel...
Pozdrawiam,
KP
- tomsfactory
Re: Nagrania koncertowe
A nie łatwiej zmienic wreszcie mixer?????
...A nie łatwiej zmienic wreszcie mixer?????...
haha
Nie takie proste.
Ja się nie zajmuję nagłośnieniem - tylko nagrywam...
Nie mam wpływu na główny mikser
czekam na kolejne podpowiedzi
KP
haha
Nie takie proste.
czekam na kolejne podpowiedzi
KP
Stosuje tu sie diwajs o nazwie "signal splitter". Produkuje to pare firm, m.in BSS czy Klark-Teknik... mozna tez znalezc tansze, ale mi sie nie chce 

Mozna uzyc czegos fachowego, czyli microphone signal splitter - jest to najczesciej pasywne urzadzenie, ma w srodku trafo z jednym uzwojeniem pierwotnym (do niego dolaczany jest mikrofon) i dwoma wtornymi - jedno sie laczy do mixera przodowego drugie do odsluchowego
- mozna tez oczywiscie podlaczyc do recordera przez jakies preampy.
W dobrych mixerach odsluchowych spliiter, pasywny badz aktywny, jest wbudowany w konsole - ma ona wyjscia symetryczne "direct out" do wyprowadzenia sygnalu dalej.
Oczywiscie zrobienie dobrego trafa mikrofonowego to jednak nie lada sztuka - tanie badziewia zazwyczaj maja pasmo pociachane lepiej niz multimedialne mikrofy wiec nie polecam pasywnych splitterow w wersj "budrzet" - jezeli w ogole takie istnieja, nie slyszalem.
Poza tym przy korzystaniu ze splittera musisz miec dwa komplety preampow - co da sie moze zalatwic, ALE na koncercie masz tez 2 razy wiecej roboty z pilnowaniem przesterow, na co mozesz zwyczajnie nie miec czasu i glowy, a potem plakac ze nagranie zapsute
W Twoim przypadku idealem jest wyprowadzenie poszczegolnych sygnalow przez wyjscia INSERT w mixerze - masz wszystko co potrzeba i jeszcze tanio...
jak mixer nie ma insertow to albo daj go komus kto ci takie dorobi (zwykle to prosta przerobka, jedyny problem to mechanika), albo zaopatrz sie w zestaw preampow i rozdziel sygnal na mixer-recorder po preampach (ze wzgledu na mala ipedancje wyjsciowa preampow to juz sie odbedzie bez spadku poziomu).

W dobrych mixerach odsluchowych spliiter, pasywny badz aktywny, jest wbudowany w konsole - ma ona wyjscia symetryczne "direct out" do wyprowadzenia sygnalu dalej.
Oczywiscie zrobienie dobrego trafa mikrofonowego to jednak nie lada sztuka - tanie badziewia zazwyczaj maja pasmo pociachane lepiej niz multimedialne mikrofy wiec nie polecam pasywnych splitterow w wersj "budrzet" - jezeli w ogole takie istnieja, nie slyszalem.
Poza tym przy korzystaniu ze splittera musisz miec dwa komplety preampow - co da sie moze zalatwic, ALE na koncercie masz tez 2 razy wiecej roboty z pilnowaniem przesterow, na co mozesz zwyczajnie nie miec czasu i glowy, a potem plakac ze nagranie zapsute
W Twoim przypadku idealem jest wyprowadzenie poszczegolnych sygnalow przez wyjscia INSERT w mixerze - masz wszystko co potrzeba i jeszcze tanio...
jak mixer nie ma insertow to albo daj go komus kto ci takie dorobi (zwykle to prosta przerobka, jedyny problem to mechanika), albo zaopatrz sie w zestaw preampow i rozdziel sygnal na mixer-recorder po preampach (ze wzgledu na mala ipedancje wyjsciowa preampow to juz sie odbedzie bez spadku poziomu).
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
haha
Nie takie proste.
oops, nie przeczytalem tego
coz, zostaje tylko uzycie splitterow pasywnych... chyba ze mixerowiec zgodzi sie (male szanse) na wstawienie Twojego zestawu preampow przed swoj mixer...
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Robilem takie nagrania z gniazd insertowych kabelkami z jackiem mono od strony karty dzwiekowej (Inca 88) i zmostkowanym jackiem stereo w gniazdach insertowych. Koncert realizowany byl na konsolecie Elektronika PM-04 (12 kanalow) i powiem ze wyszlo zajefajnie. Zadnych przesluchow i zadnych strat sygnalu.
... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...
- Miłaszewski
Mozna upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu. Wlasnie kupilem mikser Yamaha 01V96, ktorego m.in. bede uzywal do naglasniania koncertow w klubach z jednoczesna mozliwoscia rejstracji wielosladowej tych koncertow. Z miksera wychodze trzema ADAT`ami do wielosladowego rejestratora, co daje maksymalnie 24 sciezki nagrania. Jednoczesnie mam pelna kontrole nad tym co dzieje sie na "przodach" i w monitorach.
Jedyna wada tego rozwiazania jest fakt, ze w mikserze 01V96 wyjscia cyfrowe direct nie moga byc umieszczone zaraz po konwerterze A/C, tylko przechodza najpierw przez bramke. Przy zbramkowanych tomach/stopie moze byc to problem, np.: w studio mozemy uznac, ze czas otwarcia bramki byl za krotki lub na cichszych przebiegach wcale sie ona nie otwierala.
Wkrotce na www.dzwiek.org bedzie test tego miksera wraz z karta MY16AT w polaczeniu z interfacem HDSP 9652. Porusze m.in. wlasnie problem rejestracji koncertow przy pomocy ww. zestawu.
pozdrawiam, Jacek Miłaszewski
Jedyna wada tego rozwiazania jest fakt, ze w mikserze 01V96 wyjscia cyfrowe direct nie moga byc umieszczone zaraz po konwerterze A/C, tylko przechodza najpierw przez bramke. Przy zbramkowanych tomach/stopie moze byc to problem, np.: w studio mozemy uznac, ze czas otwarcia bramki byl za krotki lub na cichszych przebiegach wcale sie ona nie otwierala.
Wkrotce na www.dzwiek.org bedzie test tego miksera wraz z karta MY16AT w polaczeniu z interfacem HDSP 9652. Porusze m.in. wlasnie problem rejestracji koncertow przy pomocy ww. zestawu.
pozdrawiam, Jacek Miłaszewski
Robilem takie nagrania z gniazd insertowych kabelkami z jackiem mono od strony karty dzwiekowej (Inca 88) i zmostkowanym jackiem stereo w gniazdach insertowych. ********************************************************
Nie bardzo rozumiem,czy jack w isercie nie rozrywa kanalu?Myslalem ze mozna podlaczyc w isert jack mono do pierwszego zaskoku,a drugi jack mono do karty dzwiekowej.Czy to jest jakis sposob??
[addsig]
Nie bardzo rozumiem,czy jack w isercie nie rozrywa kanalu?Myslalem ze mozna podlaczyc w isert jack mono do pierwszego zaskoku,a drugi jack mono do karty dzwiekowej.Czy to jest jakis sposob??
[addsig]
sposób jest prosty
łączysz we wtyku wkładanym do gniazda insert T i R i z tego połączenia wtchodzisz dalej ;)
łączysz we wtyku wkładanym do gniazda insert T i R i z tego połączenia wtchodzisz dalej ;)