Obsługa NI PRO-53

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
jexus
Obsługa NI PRO-53

Post autor: jexus » wtorek 04 maja 2004, 19:43

A mianowicie dwa pytania, bo PRO-53 jest pierwszym syntezatorem z jakim się zetknąłem i jednym z ulubionych i najczęściej uzywanych przeze mnie do dziś, ALE do dziś nie wiem (nie zauważyłem podczas tworzenia i odsłuchiwania) do czego służą dwie funkcje:

- gałka EXT IN

- przycisk VEL

A jeśli ktoś mi jeszcze powie jak za pomocą pro-53 obrobić zewnętrzny sygnał audio bede wniebowzięty

Awatar użytkownika
alius

Re: Obsługa NI PRO-53

Post autor: alius » środa 05 maja 2004, 00:10

Czarnego pasa nie mam, ale cos tam sprobuje:

EXT IN kontroluje poziom sygnalu wejsciowego... wystarczy ze podepniesz pro53 jako insert na torze audio, a sygnal pojdzie przez bebechy wirtualnego propheta... a co do tajemniczego przycisku vel... hmm... osobiscie nigdy tego nie sprawdzalem i moze gadam bzdury, ale moze chodzi tu o kontrolowanie takich parametrow jak np. natezenie dzwieku za pomoca sily walniecia w klawisz na klawiaturze. W innych syntezatorach to wlasnie taka galeczka byla i do tego sluzyla. Mozna bylo nia np. sterowac nie tylko natezeniem, ale tez filtrem itp. itd. Jak sie myle to fachowi koledzy mnie pewnie poprawia :]

Pozdrawiam!

als

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » środa 05 maja 2004, 11:25

dokładnie,osobiscie nie kozystam z Pro-53 ale wydaje mi sie ze to skrót od velocity jak powiedział Alius...
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » środa 05 maja 2004, 19:54

...dokładnie,osobiscie nie kozystam z Pro-53 ale wydaje mi sie ze to skrót od velocity jak powiedział Alius......

to musi być to
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » czwartek 08 maja 2008, 14:09

zgodnie z forumowymi zasadami odgrzebuję umarłego posta by zapytać posiadaczy urządzenia o obsługiwanie gałek tego wspaniałego synta za pomocą midi.

ściągnąłem wersję demo, zakochałem się ale... nie było funkcji 'midi lern' jak w innych syntach spod znaku NI. Przejżałem manual + informacje na stronie i tyle co się dowiedziałem to "MIDI-syncable". Widziałem też plik z jakimiś komunikatami ale nie znam się na rzeczy.

Wnioskuję, że midi jest dostępne ale trzeba wpisać, przekopiować komunikaty - czy tak jest czy może jest jednak ukryte 'midi lern'?
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 08 maja 2008, 15:23

Wnioskuję, że midi jest dostępne ale trzeba wpisać, przekopiować komunikaty - czy tak jest czy może jest jednak ukryte 'midi lern'?...
Mam Pro-53. Była kiedyś starsza wersja, która nie miała tej funkcji z tego co wiem, ale nowsza już powinna posoadać takową. Pogrzebie troche przy tym dziś wieczorem i jak coś wykombinuję to dam znać. Z kolei automatyka wszystkich gałek chodzi bez zarzutu, więc powinno tak być i z MIDI.

Awatar użytkownika
heathenichaer

Post autor: heathenichaer » czwartek 08 maja 2008, 17:38

...Wnioskuję, że midi jest dostępne ale trzeba wpisać, przekopiować komunikaty - czy tak jest czy może jest jednak ukryte 'midi lern'?...
Mam Pro-53. Była kiedyś starsza wersja, która nie miała tej funkcji z tego co wiem, ale nowsza już powinna posoadać takową. Pogrzebie troche przy tym dziś wieczorem i jak coś wykombinuję to dam znać. Z kolei automatyka wszystkich gałek chodzi bez zarzutu, więc powinno tak być i z MIDI....
oki dzięki z góry, bo synt mi się podoba i chcę zakupić ale musi być możliwość podpięcia pod BCR2000 bo myszką bym się zachlastał

jak ruszam gałką w syntezatorze hardware to Pro53 pokazuje mi że odbiera komunikat ale nie wiem właśnie jak zrobić żeby przypisać to do którejś gały bo midilern nie wyskakuje
Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » czwartek 08 maja 2008, 18:19

jak ruszam gałką w syntezatorze hardware to Pro53 pokazuje mi że odbiera komunikat ale nie wiem właśnie jak zrobić żeby przypisać to do którejś gały bo midilern nie wyskakuje...

Prawy klawisz myszki na logu NI.

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » czwartek 08 maja 2008, 18:22

Prawy klawisz myszki na logu NI....

LEWY też

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 09 maja 2008, 08:15

LEWY też
...
Dokładnie. Jeszcze jest możliwość odpowiedniego programowania CC. W instrukcji obsługi jest też jest też opisane po kolei która gałka Pro jest pod jakim numerem CC. (Sporo tego )

Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ