AKG C 4000B, czy RODE NTK?
Chce kupic pare mikrofonow pojemnosciowych.
Maja one sluzyc do nagrywania wokali, zbierania blach z zestawu perkusyjnego oraz nagrywania zespolow kameralnych (chory, kwartety - w salach koncertowych i w kosciolach).
Wiem ze te dwa modele sa w tym samym przedziale cenowym. Najchetniej kupilbym po jednym - ale chyba takie rozwiazanie nie ma sensu w przypadku checi wykorzystania ich jako pary - a moze sie myle?
O RODE NTK czytalem bardzo pochlebne opinie na tym forum.
AKG C 4000 B nie znam. Jednak producent i dystrybutorzy zapewniaja, ze to jeden z najlepszych mikrofonow pojemnosciowych dostepnych aktualnie na rynku.
Prosze o porady.
Z gory dzieki.
Maja one sluzyc do nagrywania wokali, zbierania blach z zestawu perkusyjnego oraz nagrywania zespolow kameralnych (chory, kwartety - w salach koncertowych i w kosciolach).
Wiem ze te dwa modele sa w tym samym przedziale cenowym. Najchetniej kupilbym po jednym - ale chyba takie rozwiazanie nie ma sensu w przypadku checi wykorzystania ich jako pary - a moze sie myle?
O RODE NTK czytalem bardzo pochlebne opinie na tym forum.
AKG C 4000 B nie znam. Jednak producent i dystrybutorzy zapewniaja, ze to jeden z najlepszych mikrofonow pojemnosciowych dostepnych aktualnie na rynku.
Prosze o porady.
Z gory dzieki.
GG: 3639545
Re: AKG C 4000B, czy RODE NTK?
sam mam chrapke na AKG 4000 ,Rode NTK to bardzo dorby mikrofon,polecam.... O klasie AKG powinno swiadczyc ze posiada go S-33 Studio , w kórym miesza NOON ,a ten człowiek nie kupuje badziewia...
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
...sam mam chrapke na AKG 4000 ,Rode NTK to bardzo dorby mikrofon,polecam.... O klasie AKG powinno swiadczyc ze posiada go S-33 Studio , w kórym miesza NOON ,a ten człowiek nie kupuje badziewia......
Swoją drogą, to czy jak kupował(dawno temu) AKG to znał Rode? Myśle że Rode dziś jest lepszą inwestycją -krótko.
Swoją drogą, to czy jak kupował(dawno temu) AKG to znał Rode? Myśle że Rode dziś jest lepszą inwestycją -krótko.
wydaje mi się ,że S-33 zaopatrzyło się w ten mikrofon dość nie dawno-jest jako news,nie ma nawet w spisie sprzętu...Rode ot zeczywiscie bardzo dobra inwestycja tak samo AKG , ja radził bym najpierw przetestować oba typy mikrofonów...
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
ja radził bym najpierw przetestować oba typy mikrofonów......
Słusznie. Problem tym większy że za te pieniądze naprawde jest w czym wybierać.
Słusznie. Problem tym większy że za te pieniądze naprawde jest w czym wybierać.
...ja radził bym najpierw przetestować oba typy mikrofonów......
Słusznie. Problem tym większy że za te pieniądze naprawde jest w czym wybierać....
Zadzwoń do Laudy, w przypadku takich mikrofonów wypożyczają do testów,
Pozdrawiam
Hofi
Słusznie. Problem tym większy że za te pieniądze naprawde jest w czym wybierać....
Pozdrawiam
Hofi
Pozdrawiam
Hofi ...
Troche mi nie po drodze z tym dzwonieniem bo jestem teraz na Karaibach

Ale moze ktos jakiegos linka do laudy zapoda? Bo cos szukalem i nie bardzo.......
A swoja droga kiedys ukazal sie ponoc w EIS test mikrofonow tej klasy. Wygral ponoc RODE NTK. Czy ktos moze wie czy ten AKG C 4000 B tez byl oceniany?
Ponawiam zapytanie odnoscie porownania zwycieskiego mikrofonu RODE NTK do innych branych pod uwage. Niestety nie mam mozliwosci czytac EIS poniewaz do czerwca pracuje w innym kraju zabojadowym na Karaibach.
Moze ktos zyczliwy opisze mi spostrzezenia z artykulu testowego, ktory ponoc byl zamieszczony jakis tam czas temu na lamach EIS. Pozdrawiam goraco wszystrkich rodakow europejczykow

...Ponawiam zapytanie odnoscie porownania zwycieskiego mikrofonu RODE NTK do innych branych pod uwage. Niestety nie mam mozliwosci czytac EIS poniewaz do czerwca pracuje w innym kraju zabojadowym na Karaibach.
Moze ktos zyczliwy opisze mi spostrzezenia z artykulu testowego, ktory ponoc byl zamieszczony jakis tam czas temu na lamach EIS. Pozdrawiam goraco wszystrkich rodakow europejczykow
...
Pamiętam ten test. Jest to prawdopodobnie jeden z najcichszych jeśli nie najcichszy mikrofon lampowy świata-znikome szumy własne.
Pan Maciej Przedstawił przy okazji jego testowania pewną zabawną historię: Producent jakiegoś muzycznego przedsiewzięcia zarzyczył sobie aby główny vocal był nagrywany za pomocą neumann u87. W celu experymentalnym nagrano takze ściezke przez ntk. Gdy ów producent przybywa posłuchać dzieła stworzonego, zamieniane są ścierzki mic. i w gruncie rzeczy słucha on tej wersji do której nagrania wykorzystano mic. rode ntk (a jest przekonany że to ślad neumanna), po przesluchaniu vocalu chwilke się zadumał, westchnął i stwierdził: jednak neumann to jest klasyk.
Pragne przypomnieć że ntk jest to jeden z wielu bardzo dobrych i niedrogich mic. ech... w końcu to Twój wybór.
No to pa.

Pamiętam ten test. Jest to prawdopodobnie jeden z najcichszych jeśli nie najcichszy mikrofon lampowy świata-znikome szumy własne.
Pan Maciej Przedstawił przy okazji jego testowania pewną zabawną historię: Producent jakiegoś muzycznego przedsiewzięcia zarzyczył sobie aby główny vocal był nagrywany za pomocą neumann u87. W celu experymentalnym nagrano takze ściezke przez ntk. Gdy ów producent przybywa posłuchać dzieła stworzonego, zamieniane są ścierzki mic. i w gruncie rzeczy słucha on tej wersji do której nagrania wykorzystano mic. rode ntk (a jest przekonany że to ślad neumanna), po przesluchaniu vocalu chwilke się zadumał, westchnął i stwierdził: jednak neumann to jest klasyk.
Pragne przypomnieć że ntk jest to jeden z wielu bardzo dobrych i niedrogich mic. ech... w końcu to Twój wybór.
No to pa.