AKG C 4000B, czy RODE NTK?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
zabojad
AKG C 4000B, czy RODE NTK?

Post autor: zabojad » czwartek 29 kwie 2004, 17:27

Chce kupic pare mikrofonow pojemnosciowych.

Maja one sluzyc do nagrywania wokali, zbierania blach z zestawu perkusyjnego oraz nagrywania zespolow kameralnych (chory, kwartety - w salach koncertowych i w kosciolach).

Wiem ze te dwa modele sa w tym samym przedziale cenowym. Najchetniej kupilbym po jednym - ale chyba takie rozwiazanie nie ma sensu w przypadku checi wykorzystania ich jako pary - a moze sie myle?

O RODE NTK czytalem bardzo pochlebne opinie na tym forum.

AKG C 4000 B nie znam. Jednak producent i dystrybutorzy zapewniaja, ze to jeden z najlepszych mikrofonow pojemnosciowych dostepnych aktualnie na rynku.

Prosze o porady.

Z gory dzieki.
GG: 3639545

Awatar użytkownika
dejote

Re: AKG C 4000B, czy RODE NTK?

Post autor: dejote » czwartek 29 kwie 2004, 17:31

sam mam chrapke na AKG 4000 ,Rode NTK to bardzo dorby mikrofon,polecam.... O klasie AKG powinno swiadczyc ze posiada go S-33 Studio , w kórym miesza NOON ,a ten człowiek nie kupuje badziewia...
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 29 kwie 2004, 20:25

...sam mam chrapke na AKG 4000 ,Rode NTK to bardzo dorby mikrofon,polecam.... O klasie AKG powinno swiadczyc ze posiada go S-33 Studio , w kórym miesza NOON ,a ten człowiek nie kupuje badziewia......

Swoją drogą, to czy jak kupował(dawno temu) AKG to znał Rode? Myśle że Rode dziś jest lepszą inwestycją -krótko.

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » czwartek 29 kwie 2004, 21:22

wydaje mi się ,że S-33 zaopatrzyło się w ten mikrofon dość nie dawno-jest jako news,nie ma nawet w spisie sprzętu...Rode ot zeczywiscie bardzo dobra inwestycja tak samo AKG , ja radził bym najpierw przetestować oba typy mikrofonów...

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 29 kwie 2004, 23:14

ja radził bym najpierw przetestować oba typy mikrofonów......

Słusznie. Problem tym większy że za te pieniądze naprawde jest w czym wybierać.

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » piątek 30 kwie 2004, 08:43

...ja radził bym najpierw przetestować oba typy mikrofonów......

Słusznie. Problem tym większy że za te pieniądze naprawde jest w czym wybierać....

Zadzwoń do Laudy, w przypadku takich mikrofonów wypożyczają do testów,

Pozdrawiam

Hofi

zabojad

Post autor: zabojad » sobota 01 maja 2004, 03:30

Zadzwoń do Laudy, w przypadku takich mikrofonów wypożyczają do testów,

Pozdrawiam

Hofi ...

Troche mi nie po drodze z tym dzwonieniem bo jestem teraz na Karaibach

Ale moze ktos jakiegos linka do laudy zapoda? Bo cos szukalem i nie bardzo.......

A swoja droga kiedys ukazal sie ponoc w EIS test mikrofonow tej klasy. Wygral ponoc RODE NTK. Czy ktos moze wie czy ten AKG C 4000 B tez byl oceniany?

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » sobota 01 maja 2004, 15:45

zabojad

Post autor: zabojad » niedziela 02 maja 2004, 02:42

Ponawiam zapytanie odnoscie porownania zwycieskiego mikrofonu RODE NTK do innych branych pod uwage. Niestety nie mam mozliwosci czytac EIS poniewaz do czerwca pracuje w innym kraju zabojadowym na Karaibach. Moze ktos zyczliwy opisze mi spostrzezenia z artykulu testowego, ktory ponoc byl zamieszczony jakis tam czas temu na lamach EIS. Pozdrawiam goraco wszystrkich rodakow europejczykow

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » niedziela 02 maja 2004, 14:30

...Ponawiam zapytanie odnoscie porownania zwycieskiego mikrofonu RODE NTK do innych branych pod uwage. Niestety nie mam mozliwosci czytac EIS poniewaz do czerwca pracuje w innym kraju zabojadowym na Karaibach. Moze ktos zyczliwy opisze mi spostrzezenia z artykulu testowego, ktory ponoc byl zamieszczony jakis tam czas temu na lamach EIS. Pozdrawiam goraco wszystrkich rodakow europejczykow ...

Pamiętam ten test. Jest to prawdopodobnie jeden z najcichszych jeśli nie najcichszy mikrofon lampowy świata-znikome szumy własne.

Pan Maciej Przedstawił przy okazji jego testowania pewną zabawną historię: Producent jakiegoś muzycznego przedsiewzięcia zarzyczył sobie aby główny vocal był nagrywany za pomocą neumann u87. W celu experymentalnym nagrano takze ściezke przez ntk. Gdy ów producent przybywa posłuchać dzieła stworzonego, zamieniane są ścierzki mic. i w gruncie rzeczy słucha on tej wersji do której nagrania wykorzystano mic. rode ntk (a jest przekonany że to ślad neumanna), po przesluchaniu vocalu chwilke się zadumał, westchnął i stwierdził: jednak neumann to jest klasyk.

Pragne przypomnieć że ntk jest to jeden z wielu bardzo dobrych i niedrogich mic. ech... w końcu to Twój wybór.

No to pa.

ODPOWIEDZ