Odgłosy natury
Juz kiedyś zadawałem to pytanie.
Czy któryś z forumowiczów ma sample które może udostepnić z ogłosami wiatru, piorunów deszczu. Oczywiście żadnego mp3 no i muszą brzmieć naprawdę naturalnie. Przegrzebałem cały internet i wszędzie jest taka lipa że się słuchać nie da.
Potrzebuję pilnie ok 5min zimnego spokojnego wiatru (takiego z pola pokrytego śniegiem), wiatru w górach, nie halny ale taki spokojny jak się chodzi po górach i szumi (też ok 2-3min), jakiegoś kruka (solo bez duzych szumów i odgłosów psów albo coś w podobie), no jakiegoś konkretnie nawalającego pioruna( solo) i jeszcze jak ktoś ma to taki deszcz podczas burzy (tylko nie taki jak na internecie, że brzmi jak z butelki nagrywany)
Jesli ktoś robi podkłady do teatru i może coś takiego udostepnić albo sprzedać za niską cenę to będę wdzięczny
Pozdrawiam
Czy któryś z forumowiczów ma sample które może udostepnić z ogłosami wiatru, piorunów deszczu. Oczywiście żadnego mp3 no i muszą brzmieć naprawdę naturalnie. Przegrzebałem cały internet i wszędzie jest taka lipa że się słuchać nie da.
Potrzebuję pilnie ok 5min zimnego spokojnego wiatru (takiego z pola pokrytego śniegiem), wiatru w górach, nie halny ale taki spokojny jak się chodzi po górach i szumi (też ok 2-3min), jakiegoś kruka (solo bez duzych szumów i odgłosów psów albo coś w podobie), no jakiegoś konkretnie nawalającego pioruna( solo) i jeszcze jak ktoś ma to taki deszcz podczas burzy (tylko nie taki jak na internecie, że brzmi jak z butelki nagrywany)
Jesli ktoś robi podkłady do teatru i może coś takiego udostepnić albo sprzedać za niską cenę to będę wdzięczny
Pozdrawiam
Nie ma co
Re: Odgłosy natury
...Jesli ktoś robi podkłady do teatru i może coś takiego udostepnić albo sprzedać za niską cenę to będę wdzięczny...
Jak niską?
Jak niską?

Jak niską?
...
Oczywiście nie za cenę Poloneza:-)
Napisz co masz i ile chcesz.

Oczywiście nie za cenę Poloneza:-)
Napisz co masz i ile chcesz.
Nie ma co
A może tak samemu pobratać się z naturą ewentualnie coś nagrać.
pozdrawiam
Sroka
pozdrawiam
Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!
Od pewnego czasu zastanawiam się, czy w ferworze tworzenia nie zapomnieliśmy o innych źródłach dźwięku. Zdejmowanie mikrofonem odgłosów natury, dźwięków emitowanych przez najróżniejsze urządzenia techniczne albo próbkowanie ciekawych brzmieniowo głosów ludzi (nie tylko wokalistów), zwierząt itd może być inspirujące i dać bardzo ciekawe wyniki.
Niewiele piszemy i mówimy na ten temat na tym forum.
Dawno temu bawiłem się w taki sposób, zbudowałem nawet dwa egzemplarze mikrofonów kontaktowych, które odbierały drgania bezpośrednio z powierzchni różnych maszyn i przedmiotów, np. lodówki, szyby okiennej itd.
Usiłowałem to nagrywać i przepuszczać przez modulator kołowy, którego opis znalazłem w Młodym Techniku. Efekty były jak na tamte czasy dla mnie bardzo ciekawe. Tyle, że nic więcej nie można było z tym zrobić.
Ale od tego czasu minęła cała epoka. Teraz możliwości są nieporównywalnie większe. Myślę ,że umiejętne wplatanie tak uzyskanych barw do barw już istniejących może w znakomity sposób wzbogacić niejeden bank dźwięków i nadać im nowa jakość.
Ale.
Te czynności wymagają wyjścia z "nory", pewnego pomysłu no i po prostu czasu i pracy, może dlatego niewiele osób zajmuje się tym.
Po prostu pamiętajmy, że taka możliwość też istnieje a jak komuś coś ciekawego wyjdzie - napiszmy i pochwalmy się. Może ktoś zrobił jakiś kosmiczny i niedrogi mikrofon kontaktowy i zbiera niesamowite dźwięki?
Zabierzmy więc rejestratory na majówkę lub do fabryki, rejestrujmy, eksperymentujmy. Warto.
Jasiek
Dawno temu bawiłem się w taki sposób, zbudowałem nawet dwa egzemplarze mikrofonów kontaktowych, które odbierały drgania bezpośrednio z powierzchni różnych maszyn i przedmiotów, np. lodówki, szyby okiennej itd.
Usiłowałem to nagrywać i przepuszczać przez modulator kołowy, którego opis znalazłem w Młodym Techniku. Efekty były jak na tamte czasy dla mnie bardzo ciekawe. Tyle, że nic więcej nie można było z tym zrobić.
Ale od tego czasu minęła cała epoka. Teraz możliwości są nieporównywalnie większe. Myślę ,że umiejętne wplatanie tak uzyskanych barw do barw już istniejących może w znakomity sposób wzbogacić niejeden bank dźwięków i nadać im nowa jakość.
Ale.
Te czynności wymagają wyjścia z "nory", pewnego pomysłu no i po prostu czasu i pracy, może dlatego niewiele osób zajmuje się tym.
Po prostu pamiętajmy, że taka możliwość też istnieje a jak komuś coś ciekawego wyjdzie - napiszmy i pochwalmy się. Może ktoś zrobił jakiś kosmiczny i niedrogi mikrofon kontaktowy i zbiera niesamowite dźwięki?
Zabierzmy więc rejestratory na majówkę lub do fabryki, rejestrujmy, eksperymentujmy. Warto.
Jasiek

Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED
Jasiek
...
Własnie o to chodzie że tego rejestratora brak
Robię dla kolegi podkład do pokazu zdjęć no i potrzebuję jak najbardziej naturalnych i czystych dźwięków (bez Ikarusów i innych:-)). Poszperajcie u siebie w zbiorach może ktoś ma taki zimny wiaterek.
Coraz bardziej pilne się to staje!!
Jasiek

Własnie o to chodzie że tego rejestratora brak

Robię dla kolegi podkład do pokazu zdjęć no i potrzebuję jak najbardziej naturalnych i czystych dźwięków (bez Ikarusów i innych:-)). Poszperajcie u siebie w zbiorach może ktoś ma taki zimny wiaterek.
Coraz bardziej pilne się to staje!!
Nie ma co
- mr-hammond
a moze byc wiaterek z xg?:)
Bo nie zanosi sie na pogode idealną :):):):)
U mnie pada deszczyk ,a kiedys nagywałem włsnie takie rzeczy to Tico jechało , ale fantastycznie sie wkomponowało :) i podniosło walory autentycznosci sampla :) heh
:)
POZDRAWIAM
PAWEŁ
Bo nie zanosi sie na pogode idealną :):):):)
U mnie pada deszczyk ,a kiedys nagywałem włsnie takie rzeczy to Tico jechało , ale fantastycznie sie wkomponowało :) i podniosło walory autentycznosci sampla :) heh
:)
POZDRAWIAM
PAWEŁ

Są takie płytki z muzyką relaksacyjną pod wspólnym tytułem "Odpoczynek z muzyką i brzmieniem (a tak !) natury" Ja wykorzystywałem część "Zima" - był tam i wiaterek, i wicherek, grzmoty, zawodzenie wilków chyba też było. Kupiłem to w MediaMark za jakieś 7 zł. Jakość za taką cenę zadowalająca. Pozostaje kwestia praw autorskich...
Producentem jest POINT MUSIC, dystrybutorem GM Distribution Sp. zoo (022) 673 19 17 W-wa
(061) 875 18 22 Poznań
[addsig]
Producentem jest POINT MUSIC, dystrybutorem GM Distribution Sp. zoo (022) 673 19 17 W-wa
(061) 875 18 22 Poznań
[addsig]
lajf is a moment in spejs
- JankoMuzykant
- Kontakt:
...Od pewnego czasu zastanawiam się, czy w ferworze tworzenia nie zapomnieliśmy o innych źródłach dźwięku. Zdejmowanie mikrofonem odgłosów natury, dźwięków emitowanych przez najróżniejsze urządzenia techniczne albo próbkowanie ciekawych brzmieniowo głosów ludzi (nie tylko wokalistów), zwierząt itd może być inspirujące i dać bardzo ciekawe wyniki.
No właśnie - też tak myślę, że kiedyś wkońcu znajdę czas i złożę kilka baterii stuków-puków i innych dźwięków pochodzenia naturalnego... Jest to bardzo inspirujące, zwłaszcza przy dzisiejszych softwarowych możliwościach destrukcyjnych takich odgłosów ;)
A mój link widzę, że już podany wyżej ;)
No właśnie - też tak myślę, że kiedyś wkońcu znajdę czas i złożę kilka baterii stuków-puków i innych dźwięków pochodzenia naturalnego... Jest to bardzo inspirujące, zwłaszcza przy dzisiejszych softwarowych możliwościach destrukcyjnych takich odgłosów ;)
A mój link widzę, że już podany wyżej ;)
Pozdrawia Adam (przypadkiadama.com)
Usiłowałem to nagrywać i przepuszczać przez modulator kołowy, którego opis znalazłem w Młodym Techniku. Efekty były jak na tamte czasy dla mnie bardzo ciekawe.
Sorry że wracam to starego postu...chcę tylko zapytać gdzie można znależć informacje na temat budowy (i nie tylko) takich mikrofonów kontaktowych??
Pozdrawiam

from one source all things depend....