Monitory bliskiego pola za ok. 2000zł ?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
SHIVOO
Kontakt:
Monitory bliskiego pola za ok. 2000zł ?

Post autor: SHIVOO » poniedziałek 26 kwie 2004, 17:18

Chciałbym poruszyć na szanownym forum temat zakupu monitorów bliskiego pola do 2000zł +/- 200 zł. Jeśli to ma znaczenie, to kolumny te chcę kupić z myślą o tworzeniu muzyki techno (basy)

Zastanawiam się nad następującymi modelami :

ALESIS M1 Active MK2

Studiophile BX5

tapco s-5

a może inne ?

Wiem że pozytywne opinie krążą wokół modeli ALESIS, jednak sam nie wiem co lepsze gdyż nigdy nie słyszałem takiego sprzętu w akcji.

Serdecznie dziękuję za pomoc

Awatar użytkownika
hardstep

Re: Monitory bliskiego pola za ok. 2000zł ?

Post autor: hardstep » poniedziałek 26 kwie 2004, 17:35

...Chciałbym poruszyć na szanownym forum temat zakupu monitorów bliskiego pola do 2000zł +/- 200 zł. Jeśli to ma znaczenie, to kolumny te chcę kupić z myślą o tworzeniu muzyki techno (basy)

Zastanawiam się nad następującymi modelami :

ALESIS M1 Active MK2

Studiophile BX5

tapco s-5

a może inne ?

Wiem że pozytywne opinie krążą wokół modeli ALESIS, jednak sam nie wiem co lepsze gdyż nigdy nie słyszałem takiego sprzętu w akcji.

Serdecznie dziękuję za pomoc ...

Dlatego jesli masz mozliwosc,to posluchaj i wybierz te,ktore ci najbardziej pasuja.Jezeli nie masz takiej mozliwosci to polecam Alesis.Wieksza membrana to i lepsze basy ,BX5 nie polecam do tej muzy.Sam za tydzien zamawiam Alesisy.Porownywalem je do BX5 i Tannoy Reveal.Tannoy'e jeszcze jeszcze, ale cena wyzsza,wiec zdecydowalem sie na Alesis'y.Poza tym Alesis w EiS dostaly najwyzsze noty w tescie monitorow do 3 tys. Kwestia odsluchow,poruszana byla juz setki razy na forum,tych budzetowych jak i drozszych modeli,wiec poszukaj w archiwum.

Pozdrawiam.
[addsig]

Awatar użytkownika
stevelukather

Post autor: stevelukather » poniedziałek 26 kwie 2004, 17:42

ALESIS M1 Active MK2

Studiophile BX5

tapco s-5

a może inne ?

Serdecznie dziękuję za pomoc ...

Chyba musisz sam zdecydowac po osobistym odsluchu,co Ci po preferencjach moich czy kolegow,skoro w tej kategorii cenowej wszystkie odsluchy klamia,moze zainwestuj w sluchawki np.Beyerdynamic DT150,maja niesamowity dol(nie slyszalem HD600 Senheiser,moze te tez kopia u dolu).Do grania typu Korn itp.nadaja sie idealnie,wiec do techno i podobnych rowniez sie nadadza!Oczywiscie jak z kazdym sprzetem trzeba sie osluchac z nimi!Ja np.nigdy bym nie kupil zestawu ktory tu wymieniles tylko zainwestowalbym w NS10,ktore uwielbiam ze wszystkich malych monitorkow,ale to ja!Pozdrawiam SL.

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » poniedziałek 26 kwie 2004, 17:42

Dziękuję za odpowiedź. Owszem archiwum przeszukałem i rzeczywiście głosy padły na ALESISY. A co z TAPCO ?

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » poniedziałek 26 kwie 2004, 20:04

...Dziękuję za odpowiedź. Owszem archiwum przeszukałem i rzeczywiście głosy padły na ALESISY. A co z TAPCO ?...

słuchałem na tegorocznych targach MusikMesse. IMO - nieporozumienie. Szeleszczące brzmienie, bez podparcia dołu.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » poniedziałek 26 kwie 2004, 21:02

......Dziękuję za odpowiedź. Owszem archiwum przeszukałem i rzeczywiście głosy padły na ALESISY. A co z TAPCO ?...

słuchałem na tegorocznych targach MusikMesse. IMO - nieporozumienie. Szeleszczące brzmienie, bez podparcia dołu.

Pozdro

Groover...

Nie chciałbym wywoływać burzy na ten temat. Dla mnie ideałem jest charakterystyka dużych paczek jakie wykorzystuje się na imprezach. Bit na takim sprzęcie jest bardzo selektywny i klarowny.

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » poniedziałek 26 kwie 2004, 21:10

Ja też nie chciałbym wywoływać burzy, ale z tym porównaniem do korna to się nie zgodzę... akurat korn bardzo daje 'drutem' - prawdziwego basu nie ma tam wcale dużo... bardziej wrażenie ciężaru- ale tak to już jest z efektem psychoakustycznym przy mocno 'nabitych' miksach- a to akurat amerykańska specjalność. Pozdrawiam ...Oczywiście na dobrych odsłuchach od razu słychać różnicę pomiędzy 'drucianym' (skądinąd bardzo dobrym brzmieniu) Korna, a wywalającą membrany stopą techno (to oczywiście uogólnienie)....

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » poniedziałek 26 kwie 2004, 21:15

...Ja też nie chciałbym wywoływać burzy, ale z tym porównaniem do korna to się nie zgodzę... akurat korn bardzo daje 'drutem' - prawdziwego basu nie ma tam wcale dużo... bardziej wrażenie ciężaru- ale tak to już jest z efektem psychoakustycznym przy mocno 'nabitych' miksach- a to akurat amerykańska specjalność. Pozdrawiam ...Oczywiście na dobrych odsłuchach od razu słychać różnicę pomiędzy 'drucianym' (skądinąd bardzo dobrym brzmieniu) Korna, a wywalającą membrany stopą techno (to oczywiście uogólnienie).......

wracając do tematu..."Oczywiście na dobrych odsłuchach od razu słychać różnicę" Prosta piłka - czy Alesisy są dobre?

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 26 kwie 2004, 21:50

wracając do tematu..."Oczywiście na dobrych odsłuchach od razu słychać różnicę" Prosta piłka - czy Alesisy są dobre?...

Może i są, za te pieniądze... Musisz liczyć sie z tym że głośniki o tak małych gabarytach już same w sobie kompresują dźwiek.

Lepiej ,,załatw'' sobie większe...

Max_to_max

Post autor: Max_to_max » poniedziałek 26 kwie 2004, 23:20

Bez zastanowienia brałbym ALESIS Active Mk II !!!

Za 1950 złotych to nie wiem czego więcej można się spodziewać.

Bierz, bo się promocja skończy i będzie...

Pozdrawiam

Bartek

ODPOWIEDZ