Składowa stała

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
karmazyn
Składowa stała

Post autor: karmazyn » niedziela 25 kwie 2004, 23:35

Witam.

Mam mały problem z DC Offset. Wywalam paskudę z nagrań zgodnie z zaleceniami jakie pojawiły się na forum i w EiS (czyli filtracja górnoprzepustowa-Mastering EQ Sonic Timeworks i limiter-PSP Vintage Wormer) a mimo to w niektórych nagraniach pozostaje składowa stała w granicach 0,01-0,05% (wedle wskazń Sound Forge XP 4). Nagrania są dosyć głośne - poziom średni - 9,5dB. Nie wiem czy taka składowa jest dopuszczalna czy też trzeba z tym coś jeszcze zrobić? Help.

Pozdrowienia dla forumowiczów

Awatar użytkownika
MB

Re: Składowa stała

Post autor: MB » poniedziałek 26 kwie 2004, 01:29

Składowa stała może pojawić się w nagraniu wskutek nieliniowych procesów obróbki (np. kompresor/limiter) - odsyłam do artykułu z EiS 12/02, gdzie mechanizm jest dokładnie opisany.

Inna sprawa, że SoundForge, podobnie jak 99% wszystkich programów na rynku mierzy DC nieprawidłowo (wyjaśnienie również we wspomnianym artykule).

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » poniedziałek 26 kwie 2004, 04:09

a więc MB, co polecisz w ramach tego 1% urządzeń lub pluginów mierzących poziom wartości składowej stałej dobrze??

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » poniedziałek 26 kwie 2004, 12:31

...a więc MB, co polecisz w ramach tego 1% urządzeń lub pluginów mierzących poziom wartości składowej stałej dobrze??...

Moim zdaniem, jeśli użyłeś dobrej jakości equalizera, możesz ignorować tego typu wskazania i nie musisz się bawić w upewnianie się za pomocą "dobrych mierników". Zresztą każdy program używa własnych algorytmów, i jeśli jeden nie wskaże offsetu, to wskaże drugi, a jak nie drugi, to pierwszy...

ODPOWIEDZ