mam taki problem ze swoim stanowiskiem odsluchowym ... potezny rezonans na 120 Hz co znaczaco mi utrudnia prace.
Opis stanowiska ... monitory (Event Ps-5) postawione na biurku, na styropianowych podstawkach (takich z opakowania kolumn). Na wysokosci sluchu. Rezonans napewno pochodzi glownie z wysokosci pomieszczenia (tak by wskazywala wysokosc pomieszczenia). Niestety podloga jest wylozona gresem :( (mieszkanie wynajmowane wiec nie mam na to zbytniego wplywu).
jezeli odsune sie na wieksza odleglosc od pomitorow to resonans znika, ale nie jest to sposob na prace...
czy mozecie pomoc w 'punktowym' wyeliminowaniu tych 120 Hz ??
czy pomoze przeniesienie kolumn na stojaki (rezonans biurka), a moze wlasnie probowac uzyc biurka jako tlumienia ? ... a jak postapic z sufitem ? moze cos na podloge ??
Załatwić falę stojącą 120Hz!
Warszawa - 'home' studio
Re: Załatwić falę stojącą 120Hz!
Zapomnij o wytłumieniu podłogi, jeśli sądzisz, że ten rezonans pochodzi z
odbić sufit - podłoga, to raczej konbinuj z sufitem.
dla 120 Hz będzie ciężko, ale ja na Twoim miejscu nad stanowiskiem powiesiłbym coś w rodzaju ekranu pochłaniająco - odbijąjącego.
Np. płyta z nawierconymi gęsto otworami, na której leżałaby wełna, lub gąbka 15-20cm grubości (w przypadku wełny trzeba ją zabezpieczyć przed pyleniem).
Można też pokombinować z podwieszeniem sufitu w płaszczyźnie nierównoległej do podłogi.
Pozdrawiam
odbić sufit - podłoga, to raczej konbinuj z sufitem.
dla 120 Hz będzie ciężko, ale ja na Twoim miejscu nad stanowiskiem powiesiłbym coś w rodzaju ekranu pochłaniająco - odbijąjącego.
Np. płyta z nawierconymi gęsto otworami, na której leżałaby wełna, lub gąbka 15-20cm grubości (w przypadku wełny trzeba ją zabezpieczyć przed pyleniem).
Można też pokombinować z podwieszeniem sufitu w płaszczyźnie nierównoległej do podłogi.
Pozdrawiam
Ja tam bym nie był pewny tego sufitu: skoro sufit i podłoga to fala powstaje na osi pionowej, aTy mówisz że odsuwanie na osi poziomej powoduje znikanie lub osłabianie rezonansu.Na dobry początek odizoluj mechanicznie monitory od biurka/stołu (styropiany wywal). POstaw monitory na podstawkach, a podstawki na kolcach. MOżesz spróbowac lekko odchylić monitory do tyłu....trochę to po omacku..ale spróbuj.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
Spiker dobrze gada.
Zrób to, co on proponuje.
Styropian precz. Chyba że do dociepleń.
Kolce poprawią stan rzeczy ale nie do końca pomogą.
Swoją drogą goła posadzka gresowa nie "ociepla" wybrzmiewania. Warto jakiś dywanik rzucić ale na ten rezonans nie wpłynie.
Jeśli nic się nie zmieni, trzeba zmajstrować pułapkę basową.
Zbyszek. Wrocław
Zrób to, co on proponuje.
Styropian precz. Chyba że do dociepleń.
Kolce poprawią stan rzeczy ale nie do końca pomogą.
Swoją drogą goła posadzka gresowa nie "ociepla" wybrzmiewania. Warto jakiś dywanik rzucić ale na ten rezonans nie wpłynie.
Jeśli nic się nie zmieni, trzeba zmajstrować pułapkę basową.
Zbyszek. Wrocław
Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED