Czy do odtworzenia dżwięku z płyty DVD na komputerze w formacie np. 5.1 czy 7.1 wymaga jakiegoś specjalnego ustawienia lub odtwarzacza ?
Mam FW410, która daje możliwość odtwarzania dzwięku 7.1. Niestety dźwięk z płyty na mikserze pojawia się tylko stereo.
Może była już kiedys mowa o tym na forum ?
Pozdrawiam
DVD na PC
Re: DVD na PC
...Czy do odtworzenia dżwięku z płyty DVD na komputerze w formacie np. 5.1 czy 7.1 wymaga jakiegoś specjalnego ustawienia lub odtwarzacza ?
Mam FW410, która daje możliwość odtwarzania dzwięku 7.1. Niestety dźwięk z płyty na mikserze pojawia się tylko stereo.
Pozdrawiam...
Nikt nie pomoże ?
Żadnych wskazówek ?
Co jest forumowicze ?
Jest wiosna dajcie znaki życia.
Pozdrawiam...
Nikt nie pomoże ?
Żadnych wskazówek ?
Co jest forumowicze ?
Jest wiosna dajcie znaki życia.

Gram na gitarze elektroakustycznej. Mam domowe studio. Używam FW 410 i Sonara 2.1. Pracuje zawodowo w zupełnie innej branzy.
Domyślam się, że mówisz o urządzeniu M-audio FW410, które ma 8 wyjść audio Line? Oczywiście do surround potrzebne ci będą wzmacniacze i głośniki na każdy tor - to też już pewnie wiesz. Dystrybucją audio zajmuje się software, czyli player Movie DVD, w dziale Setup Audio. Nie każdy umożliwia dostęp do tego, większość darmowych aplikacji automatycznie wybiera sobie coś do grania, np. jeśli masz audio na płycie głównej, które nie zostało wyeliminowane w BIOS, to będzie to grało na bank i pewnie tylko w stereo (16-bit/48KHz jako standard). Lepsze programy do grania filmów DVD dają szanse na wybór sterowników i konfigurację surround.
FW410 powinno fruwac w tej robocie, bo ma wszystko co potrzeba. Sam ostatnio kupiłem software Power DVD (via www.tucows.com) za 35USD, bo te wersje, które są w pakietach niektórych odtwarzaczy DVD, są o kant d.... potłuc.
MD
FW410 powinno fruwac w tej robocie, bo ma wszystko co potrzeba. Sam ostatnio kupiłem software Power DVD (via www.tucows.com) za 35USD, bo te wersje, które są w pakietach niektórych odtwarzaczy DVD, są o kant d.... potłuc.
MD
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.
...Domyślam się, że mówisz o urządzeniu M-audio FW410, które ma 8 wyjść audio Line? Oczywiście do surround potrzebne ci będą wzmacniacze i głośniki na każdy tor - to też już pewnie wiesz. Dystrybucją audio zajmuje się software, czyli player Movie DVD, w dziale Setup Audio. Nie każdy umożliwia dostęp do tego, większość darmowych aplikacji automatycznie wybiera sobie coś do grania, np. jeśli masz audio na płycie głównej, które nie zostało wyeliminowane w BIOS, to będzie to grało na bank i pewnie tylko w stereo (16-bit/48KHz jako standard). Lepsze programy do grania filmów DVD dają szanse na wybór sterowników i konfigurację surround.
FW410 powinno fruwac w tej robocie, bo ma wszystko co potrzeba. Sam ostatnio kupiłem software Power DVD (via http://www.tucows.com) za 35USD, bo te wersje, które są w pakietach niektórych odtwarzaczy DVD, są o kant d.... potłuc.
MD
...
Dzięki za podpowiedź. Będę próbował z tym softwarem
Wszystko pod względem hardware się zgadza tak jak napisałeś.
Rozumiem, że również używasz takiego interfejsu. Chętnie wymienię doświadczenia. Co do tego DVD, to w święta próbowałem odtworzyć The Cure Threelogy, która jest nagrana 5.1 z użyciem Power DVD. Zmiany w panelu sterowania nic nie pomogły, natomiast w Power DVD do wyboru jest jedynie opcja 2 głośniki.
Pozdrawiam
FW410 powinno fruwac w tej robocie, bo ma wszystko co potrzeba. Sam ostatnio kupiłem software Power DVD (via http://www.tucows.com) za 35USD, bo te wersje, które są w pakietach niektórych odtwarzaczy DVD, są o kant d.... potłuc.
MD
...
Dzięki za podpowiedź. Będę próbował z tym softwarem
Wszystko pod względem hardware się zgadza tak jak napisałeś.
Rozumiem, że również używasz takiego interfejsu. Chętnie wymienię doświadczenia. Co do tego DVD, to w święta próbowałem odtworzyć The Cure Threelogy, która jest nagrana 5.1 z użyciem Power DVD. Zmiany w panelu sterowania nic nie pomogły, natomiast w Power DVD do wyboru jest jedynie opcja 2 głośniki.
Pozdrawiam
Gram na gitarze elektroakustycznej. Mam domowe studio. Używam FW 410 i Sonara 2.1. Pracuje zawodowo w zupełnie innej branzy.
... Zmiany w panelu sterowania nic nie pomogły, natomiast w Power DVD do wyboru jest jedynie opcja 2 głośniki.
To dlatego, że Twoja wersja Power DVD nie chce widzieć tego co może. Musisz się postarać o wersję full. I nie, ja nie mam FW410 - korzystam z 8-kanałowego interfejsu ADAT w systemie WaveCenter PCI+Tango 24 (www.frontierdesign.com).
Powodzenia,
MD.
To dlatego, że Twoja wersja Power DVD nie chce widzieć tego co może. Musisz się postarać o wersję full. I nie, ja nie mam FW410 - korzystam z 8-kanałowego interfejsu ADAT w systemie WaveCenter PCI+Tango 24 (www.frontierdesign.com).
Powodzenia,
MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.