Co jest do tego potrzebne?
- mlodyGrzech
witam
zwracam sie z prosba o pomoc w dokonaniu wyboru sprzetu, mianowicie::potrzebuje urzadzenia wyposazonego w klawisze lub pady, ktore pozwoli mi na przypisanie kazdemu z nich (klawiszy/padow) innej probki zsamplowanej wczesniej przezemnie i przechowywanej na dysku w foramccie WAV.
czy wystarczy mi do tego cos takiego jak sampler Yamaha su10, czy musze zaopatrzyc sie w jakas klawiature sterujaca??
prosze o pomoc bo w MIDI (a z tego chyba bede musial korzystac) jestem zielony a nie chce zeby potem okazalo sie ze kupilem klawiature za 1,5 kafla, a w zupelnosci wystarczyloby mi jakies ''pudeleczko'' za pare stow.
dodam ze chodzi mi (glownie) o ukladanie perkusji z wykorzystaniem wlasnych brzmien, ale takze o puszczanie z reki innych sampli.
z gory dziekuje i pozdrawiam-mlodyGrzesiek
zwracam sie z prosba o pomoc w dokonaniu wyboru sprzetu, mianowicie::potrzebuje urzadzenia wyposazonego w klawisze lub pady, ktore pozwoli mi na przypisanie kazdemu z nich (klawiszy/padow) innej probki zsamplowanej wczesniej przezemnie i przechowywanej na dysku w foramccie WAV.
czy wystarczy mi do tego cos takiego jak sampler Yamaha su10, czy musze zaopatrzyc sie w jakas klawiature sterujaca??
prosze o pomoc bo w MIDI (a z tego chyba bede musial korzystac) jestem zielony a nie chce zeby potem okazalo sie ze kupilem klawiature za 1,5 kafla, a w zupelnosci wystarczyloby mi jakies ''pudeleczko'' za pare stow.
dodam ze chodzi mi (glownie) o ukladanie perkusji z wykorzystaniem wlasnych brzmien, ale takze o puszczanie z reki innych sampli.
z gory dziekuje i pozdrawiam-mlodyGrzesiek
Re: Co jest do tego potrzebne?
Ja Ci szczerze polecam MPD 16 -pady z legendarnego MPC (nie ma nic lepszego do układania perkusji...) same pady,podłączas pod MPC i poprostu grasz.... :] więcej info na http://mono-digital.pl/index.php?akcja=produkty&idproducent=1&idprodukt=5
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
zgdazam sie w 100% z dejotem, akai w tym wypadku zrobil kawal dobrej roboty. Ale jesli wymienione "1,5 kafla" to nie problem to rowniez polecam Korg microkontrol... maszynka ktora nadaje sie jako wlasnie taki zaawansowany spust do roznego rodzaju samplerkow itp. itd. Fajna rzecz... mialem okazje sie tym bawic plus podlaczany NI kontakt... daje rade... nawet calkiem powaznie... polecam!
Czy poprzec
Aliusa nie wiem,ostatnio w sklepie bawilem sie tym mikrocontrol, i jak dla mnie ma za male klawisze ,często wciskają sie 2 przyciski na raz ,zależy od Twoich palców...
Aliusa nie wiem,ostatnio w sklepie bawilem sie tym mikrocontrol, i jak dla mnie ma za male klawisze ,często wciskają sie 2 przyciski na raz ,zależy od Twoich palców...
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
podejrzewam,ze mozna by poszukac nawet uzywanych perkusji elektronicznych;rolandow z serii spd, albo jakies yamahy, wazne tylko,zeby wyjscie midi bylo.
...Czy poprzec
Aliusa nie wiem,ostatnio w sklepie bawilem sie tym mikrocontrol, i jak dla mnie ma za male klawisze ,często wciskają sie 2 przyciski na raz ,zależy od Twoich palców......
hmmm.. ja nie mailem tego typu problemow... ale coz... kwestia palcow ;D:D ale tak na powaznie to najwazniejsze zebys sam przetestowal twoj przyszly kontroler... bo to w koncu TY nad nim spedzisz wiekszosc czasu. jak dla mnie na korzysc korga przemawia ta lamerska (ale zawsze) klawiaturka plus galki i suwaczki... mozna je podpiac przez midi pod rozne galencje samplera lub syntezatora vst i mozna wykrecic pare fajnych numerow ;D ...ale jak to zwykle bywa w przypadku kontrolera kwestia gustu... mi sie tam korg podoba...
p.s. no chyba ze cie stac na mpc4000... to polecam akaia oczywiscie ;)
Aliusa nie wiem,ostatnio w sklepie bawilem sie tym mikrocontrol, i jak dla mnie ma za male klawisze ,często wciskają sie 2 przyciski na raz ,zależy od Twoich palców......
hmmm.. ja nie mailem tego typu problemow... ale coz... kwestia palcow ;D:D ale tak na powaznie to najwazniejsze zebys sam przetestowal twoj przyszly kontroler... bo to w koncu TY nad nim spedzisz wiekszosc czasu. jak dla mnie na korzysc korga przemawia ta lamerska (ale zawsze) klawiaturka plus galki i suwaczki... mozna je podpiac przez midi pod rozne galencje samplera lub syntezatora vst i mozna wykrecic pare fajnych numerow ;D ...ale jak to zwykle bywa w przypadku kontrolera kwestia gustu... mi sie tam korg podoba...
p.s. no chyba ze cie stac na mpc4000... to polecam akaia oczywiscie ;)
...podejrzewam,ze mozna by poszukac nawet uzywanych perkusji elektronicznych;rolandow z serii spd, albo jakies yamahy, wazne tylko,zeby wyjscie midi bylo....
polecam r-70 lub r-8, ale w przypadku tego drugiego radzilbym sie zaopatrzyc w karty z bankami 808-ki i 909-ki... no i r8 ma calkiem wy*** w kosmos pady...
polecam r-70 lub r-8, ale w przypadku tego drugiego radzilbym sie zaopatrzyc w karty z bankami 808-ki i 909-ki... no i r8 ma calkiem wy*** w kosmos pady...
BTW jak masz wolne 1000 baksow to polecam Elektron Machinedrum SPS-1... tam maszynka robi najlepsza na swiecie eletroniczna perkusje!!!! nawet Jomox xbase09 jej nie dorowna, gdyz jest w porownaniu do elektrona duzo bardziej ograniczony mozliwosciamy syntezy. Elektron to naprawde swietna sprawa!
info:
http://www.machinedrum.com/
info:
http://www.machinedrum.com/
- mlodyGrzech
"""polecam r-70 lub r-8, ale w przypadku tego drugiego radzilbym sie zaopatrzyc w karty z bankami 808-ki i 909-ki... no i r8 ma calkiem wy*** w kosmos pady..."""------------------------------------------------------------------------ale ja nie chce zadnych bankow (ogolnie jestem 'przeciwnikiem' korzystania z bankow brzmien), chce korzystac tylko z probek zsamplowanych osobiscie z winylkow:)
wszystko mi sie podoba, ogolnie kusza mnie dwie opcje:
- mpd 16
-microKontrol
chyba padnie na Korg'a, przekonuja mnie te klawisze (male, ale są),
poza tym te osiem (chyba) suwaczkow tez sie przyda...a i roznica w cenie niewielka:)
czy w kazdym z nich mam mozliwosc grania wlasnymi probkami WAV???
czy ladowanie tych probek odbywa sie bezproblemowo??
pytam bo w 99% bede z niego korzystac wlasnie w ten sposob.
pozdrawiam
wszystko mi sie podoba, ogolnie kusza mnie dwie opcje:
- mpd 16
-microKontrol
chyba padnie na Korg'a, przekonuja mnie te klawisze (male, ale są),
poza tym te osiem (chyba) suwaczkow tez sie przyda...a i roznica w cenie niewielka:)
czy w kazdym z nich mam mozliwosc grania wlasnymi probkami WAV???
czy ladowanie tych probek odbywa sie bezproblemowo??
pytam bo w 99% bede z niego korzystac wlasnie w ten sposob.
pozdrawiam
do samego korga wavow nie zaladujesz ;)))))) to nie sampler... ale jesli uzyjesz go jako kontrolera midi do np. kontakta czy battery to mozesz robic na nim cuda!!!! doslownie sky is the limit! :) Konfiguracja korg + kontakt... to dla mnie jak na razie super sprawa. Nie stac mnie na dobry sampler e-mu, a kontakt robi naprawde niezla robote za mniejsza kase (duzo) plus sterownie na zywca przez korga.... mmm ....miodzio