SB Live - karta wielokanałowa
Tego się nie spodziewałem. Co prawda osławione kX - y robią cuda z mozliwościami tej karty ale to po prostu wyrwało mnie z ciapów swoją prostotą i oczywistością. Mam te sterowniki od nie pamietam kiedy ale jakoś nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić. Aż tu na grupie dyskusyjnej gitarowej czytam sobie o tym jak to można zrobić z Audigy kartę wielokanałową wykorzystując jakieś auxy na karcie itp. Myśle sobie - hmm. Sb Live ma kilka różnych wejść fizycznych, ma ASIO widziany jest przez Cubase jako karta wielokanałowa. Własciwie czemu do diabła to miałoby tak nie działać - przecież wszystko jest miksowane przez wewnętrzny procesor karty. No więc wpiąłem mikrofon do wejścia mikrofonowego na panelu, gitarę do L aux 2 i pusty kabel do R aux 2 również na panelu. Odnalazłem odpowiednie INy w cubase, monitor i...
Słyszę !! Słyszę wszystekie 3 źródła ( pustym kablem trzeszczałem dotykając wtyczki z kompresorem na insercie żeby było głośno ) No to jazda record - nagrywa. Ja pierniczę - mam kartę wielokanałową , miałem ją zawsze i nic nie wiedziałem ! Nagrywa pieknie 3 sygnały na ścieżkach jak należy. Wejście mik jest stereofonicznym linem po przełączeniu na funkcję Line więc już byłyby 4 sygnały ale nie miałem co podpiąć. Jeszcze jest stereo AC 97 i aux na karcie.... Nie to byłoby zbyt piękne. Ale jaja.
Słyszę !! Słyszę wszystekie 3 źródła ( pustym kablem trzeszczałem dotykając wtyczki z kompresorem na insercie żeby było głośno ) No to jazda record - nagrywa. Ja pierniczę - mam kartę wielokanałową , miałem ją zawsze i nic nie wiedziałem ! Nagrywa pieknie 3 sygnały na ścieżkach jak należy. Wejście mik jest stereofonicznym linem po przełączeniu na funkcję Line więc już byłyby 4 sygnały ale nie miałem co podpiąć. Jeszcze jest stereo AC 97 i aux na karcie.... Nie to byłoby zbyt piękne. Ale jaja.
- mr-hammond
Re: SB Live - karta wielokanałowa
...Tego się nie spodziewałem. Co prawda osławione kX - y robią cuda z mozliwościami tej karty ale to po prostu wyrwało mnie z ciapów swoją prostotą i oczywistością. Mam te sterowniki od nie pamietam kiedy ale jakoś nie przyszło mi do głowy żeby sprawdzić. Aż tu na grupie dyskusyjnej gitarowej czytam sobie o tym jak to można zrobić z Audigy kartę wielokanałową wykorzystując jakieś auxy na karcie itp. Myśle sobie - hmm. Sb Live ma kilka różnych wejść fizycznych, ma ASIO widziany jest przez Cubase jako karta wielokanałowa. Własciwie czemu do diabła to miałoby tak nie działać - przecież wszystko jest miksowane przez wewnętrzny procesor karty. No więc wpiąłem mikrofon do wejścia mikrofonowego na panelu, gitarę do L aux 2 i pusty kabel do R aux 2 również na panelu. Odnalazłem odpowiednie INy w cubase, monitor i...
Słyszę !! Słyszę wszystekie 3 źródła ( pustym kablem trzeszczałem dotykając wtyczki z kompresorem na insercie żeby było głośno ) No to jazda record - nagrywa. Ja pierniczę - mam kartę wielokanałową , miałem ją zawsze i nic nie wiedziałem ! Nagrywa pieknie 3 sygnały na ścieżkach jak należy. Wejście mik jest stereofonicznym linem po przełączeniu na funkcję Line więc już byłyby 4 sygnały ale nie miałem co podpiąć. Jeszcze jest stereo AC 97 i aux na karcie.... Nie to byłoby zbyt piękne. Ale jaja....
CZęsto jest tak ze nie wiemy co mamy w domu :)
Pozdrawiam i życze wytrwałosci sesjach :)
PAWEŁ
Słyszę !! Słyszę wszystekie 3 źródła ( pustym kablem trzeszczałem dotykając wtyczki z kompresorem na insercie żeby było głośno ) No to jazda record - nagrywa. Ja pierniczę - mam kartę wielokanałową , miałem ją zawsze i nic nie wiedziałem ! Nagrywa pieknie 3 sygnały na ścieżkach jak należy. Wejście mik jest stereofonicznym linem po przełączeniu na funkcję Line więc już byłyby 4 sygnały ale nie miałem co podpiąć. Jeszcze jest stereo AC 97 i aux na karcie.... Nie to byłoby zbyt piękne. Ale jaja....
CZęsto jest tak ze nie wiemy co mamy w domu :)

Pozdrawiam i życze wytrwałosci sesjach :)
PAWEŁ

AC 97 również działa z pozostałymi no to już mamy 6 kanałów - każdy na osobnej ścieżce. Fajnie co ? Ciekawe ile mozna max biorąc pod uwagę że jeszcze są cyfrowe i jakiś aux na karcie - tylko przelotke dorobic. Ale 8 powinno pójść.
- mr-hammond
...AC 97 również działa z pozostałymi no to już mamy 6 kanałów - każdy na osobnej ścieżce. Fajnie co ? Ciekawe ile mozna max biorąc pod uwagę że jeszcze są cyfrowe i jakiś aux na karcie - tylko przelotke dorobic. Ale 8 powinno pójść. ...
Nie pozostaje nic innego jak tylko powiedziec "Polak potrafi ":)
POZDRAWIAM
PAWEŁ
Nie pozostaje nic innego jak tylko powiedziec "Polak potrafi ":)
POZDRAWIAM
PAWEŁ

To zalezy jaką masz karte. Jesli wersję Platinum to nie trzeba w ogóle kombinować. Wystarczy mieć sterowniki kX i odpowiednio ustawić wejścia na ścieżkach w sekwencerze. Natomiast przy karcie bez panelu mozna podobno wykorzystać wejście AUX wewnątrz komputera ( takie jak wejście od CD ) Trzeba dorobic przelotkę z gniazdkiem na końcu. Wejście owo występuje w mikserze kX jako Unknown w sekcji Prolog. Mozna tez wykorzystać coś jako DA i wtedy wykorzystać wejście cyfrowe. Wszystkie te kombinacje są zbedne wprzypadkuLive i Audigy Platinum który posiada dodatkowe wejścia analogowe na panelu Live Drive.
Ja wpadlem na podobny pomysl co autor tematu, jednak mam karte SB Audigy Player. Na karcie sa normalnie: 1 wejscie mikrofonowe i 1 liniowe (oba wejscia stereo). Niestety nie posiadam panelu przedniego wiec teoretycznie nie mam mozliwosci podlaczyc wiecej zrodel dzwieku. Jednak na karcie sa wejscia: AUX, CD IN oraz TAD. Zobilem przeyjsciowki i podlaczylem do tych wejsc odtwarzacz CD. Okazuje sie ze to dziala! Wiec teraz moge korzystac z: 1 wjescia mikrofonowego (stereo), 1 liniowego (stereo), 1 AUX (stereo), 1 CD IN (stereo) oraz TAD (z tego co wiem to jest mono). Razem mam 4 wejscia stereo + 1 mono lub 9 wejsc mono!
Jest jednak jeden poblem. Chcialbym nagrywac z sygnal kazdego z tych wejsc na osobna sciezke za pomoco pogamu Cubase SX 2.01. Jednak tam nie ma mozliwosci wyboru nagrywania z AUX, CD IN ani TAD. Mam zainstalowane podstawowe sterowniki ze strony poducenta.
Co to sa sterowniki kX - y? Czy dzialaja na mojej karcie? Skad je mozna wziac? Jesli ktos moze to bardzo prosze o pomoc poniweaz juz od dluzszego czasu nie moge sobie z tym poradzic!
Z gory dziekuje i czekam na odpowiedz!
PS. mozna pisac na maila: kamil8@interia.pl lub GG: 4539313
Jest jednak jeden poblem. Chcialbym nagrywac z sygnal kazdego z tych wejsc na osobna sciezke za pomoco pogamu Cubase SX 2.01. Jednak tam nie ma mozliwosci wyboru nagrywania z AUX, CD IN ani TAD. Mam zainstalowane podstawowe sterowniki ze strony poducenta.
Co to sa sterowniki kX - y? Czy dzialaja na mojej karcie? Skad je mozna wziac? Jesli ktos moze to bardzo prosze o pomoc poniweaz juz od dluzszego czasu nie moge sobie z tym poradzic!
Z gory dziekuje i czekam na odpowiedz!
PS. mozna pisac na maila: kamil8@interia.pl lub GG: 4539313
Na kX będziesz mógł jednoczesnie nagrywać tylko z jednego wejścia na śledziu - albo Mic albo Line ( stereo ) ponieważ oba są przez kX widziane jako wejście kodeka AC 97. Natomiast prawdopodobnie jako drugie wejście stereo będzie można uzywać któregos z tych wejśc na samej karcie TAD CD i AUX. Jest jedno stereofoniczne wejście Unknown widziane przez driver i nie odpowiada ono żadnemu z widocznych na zewnątrz, sadzę więc że chodzi o AUX na samej karcie. Powinienes w ten sposób wyciągnąć 4 kanały widziane osobno przez Cubase i z możliwością regulacji poziomu w mikserze sterownika.
Dzieki za odpowiedzi!
Wlasnie siedze i bawie sie kX ale cos mi nie wychodzi:-(
Jesli bym mogl prosic o kontakt przez GG to byl bym bardzo wdzieczny. Mam kilka pytan zwiazanych z kX a przez GG byloby wygodniej.
Moj numer to: 4539313
Jesli mozecie to sie odezwijcie do mnie, albo zostawcie tu swoj nr GG to ja dam znac.
Pozdrawiam
Wlasnie siedze i bawie sie kX ale cos mi nie wychodzi:-(
Jesli bym mogl prosic o kontakt przez GG to byl bym bardzo wdzieczny. Mam kilka pytan zwiazanych z kX a przez GG byloby wygodniej.
Moj numer to: 4539313
Jesli mozecie to sie odezwijcie do mnie, albo zostawcie tu swoj nr GG to ja dam znac.
Pozdrawiam
Na dzień dzisiejszy w świetle dotychczasowych badań wielokanałowość dotyczy tylko kart w wersji Platinum - 6 kanałów.
...Na dzień dzisiejszy w świetle dotychczasowych badań wielokanałowość dotyczy tylko kart w wersji Platinum - 6 kanałów....
Ciekawe... jestem właścicielem SBLive! 1024 Player (czterokanałowa - bez panelu) i wszystkie wejścia które mam czy to na tylnym śledziu czy na samej karcie zgłaszają mi się jako wejścia AC97. Pytanie - jeżeli "tym z panelem" zgłaszają się inne wejścia analogowe, to gdzie jest ten przetwornik A/D który się nimi zajmuje? Na panelu czy na karcie? I drugie pytanie - czy te wszystkie złącza (m.in. I2S, Line2, Unknown) - nie istnieją w mojej karcie? A jeżeli nie istnieją to po co KXy to pokazują?
k
Ciekawe... jestem właścicielem SBLive! 1024 Player (czterokanałowa - bez panelu) i wszystkie wejścia które mam czy to na tylnym śledziu czy na samej karcie zgłaszają mi się jako wejścia AC97. Pytanie - jeżeli "tym z panelem" zgłaszają się inne wejścia analogowe, to gdzie jest ten przetwornik A/D który się nimi zajmuje? Na panelu czy na karcie? I drugie pytanie - czy te wszystkie złącza (m.in. I2S, Line2, Unknown) - nie istnieją w mojej karcie? A jeżeli nie istnieją to po co KXy to pokazują?
k