Wirtualny kontroler

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
cichydd
Wirtualny kontroler

Post autor: cichydd » środa 17 mar 2004, 21:55

Mam taki problem. Mam host do VST ASIO FX Processor w którym można również umieszczać instrumenty VST i grac nimi. Niestety nie mam klawaitury MIDI - tymi które występują w wersji z klawiszami na ekranie można sobie poplumkać myszką. Ale co z takimi które nie mają klawiszy ? Czy mozna jakoś wysyłać komunikaty do tego hosta poprzez zwykłą klawiaturę lub klawiaturę ekranową sterowaną myszą ? Są jakieś Virtual Midi Keyboardy ale to w ogóle nie ma takiej funkcji jak emulacja zewnętrznego kontrolera.

Krizz
Kontakt:

Re: Wirtualny kontroler

Post autor: Krizz » czwartek 18 mar 2004, 08:26

Pod winXP nie ma moim zdaniem dobrych klawiatur wirtualnych. Te które są, wymagają użycia Hubi Loopback Device, żeby można było grać na VSTi w np. sekwenserze.

Kiedy miałem 98, używałem Cakewalk Virtual Piano, które tworzy dodatkowy midi input przez programy traktowany tak, jak zewnętrzne kontrolery. Niestety w XP ten kibord nie działa.

Zakup sobie kontroler zewnętrzny. 25-klawiszowe nie są takie drogie, a wygoda bezporównywalnie większa, na dodatek masz dynamiczą klawiaturę i programowalne knoby.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » środa 24 mar 2004, 16:16

Szukajcie a znajdziecie !

http://www.midiox.com/

Tu jest wirualny mieszacz sygnalów MIDI nazywa się MIDI Yoke

Do tego Virtual Midi Keyboard :

http://www.xs4all.nl/~vanbeekw/vmk.html

i gra maszyna. Działa pod XP również.

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » czwartek 25 mar 2004, 07:35

Nie zaskoczyłeś mnie. MidiYoke to taka trochę mniej popularna "wersja" HubiLoopbackDevice'a. Czyli nadal musisz używać pośrednika. I to jest niewygodne w XPkach.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » czwartek 25 mar 2004, 12:38

Tyle że Hubiego w ogóle nie mogłem zmusić do pracy. Natomiast MY tworzy wirtualne urządzenia MIDI widziane stale przez system. Nic nie trzeba specjalnie włączać ani ustawiać za każdym razem.

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » czwartek 25 mar 2004, 12:47

Hubi powinien działać dokładnie tak jak opisujesz w przypadku MY. Czyżby nie działał w XP? Hmmm, ostatnio odpalałem go w win98 by zsynchronizować Rebirtha z Cake8. W XP nie miałem po co ... :)

ODPOWIEDZ