Mixer do studia półprofesjonalnego

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
NoRd384
Mixer do studia półprofesjonalnego

Post autor: NoRd384 » piątek 05 mar 2004, 02:08

Posiadam karte Echo Leyla 24 - ma ona 8 wejśc (i 8 wyjśc) mono 1/4. Chciałbym kupic mixer analogowy od 24 do 32 kanałów tak aby umożliwiał on wysyłanie 8 kanałów audio mono indywidualnie do 8 wejsc karty Echo Leyla 24. Z tego co wiem, w takim razie potrzebuje mixera z 8 BUS. Wyselekcjonowałem 3 modele :

1. Eurodesk SL3242FX-Pro BEHRINGER

2. EURODESK MX3282A BEHRINGER

3. Yamaha MG-24/14FX ( ??BUS)

Najbardziej odpowiada mi propozycja nr 2

Mam pytanie : Która pozycja była by dla mnie najrozsądniejsza ?? Jakie inne stoły mixerskie spełniejace warunek 8 BUS (od 24-32 kanałów) ?? Czy kupowac Behringera czy Yamahe ??

Moge wydac w granicach 5-7 tys
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

Awatar użytkownika
Sroka

Re: Mixer do studia półprofesjonalnego

Post autor: Sroka » piątek 05 mar 2004, 02:25

Kup sobie lepiej ten mixer.

MACKIE 24-8 8-BU

pozdrawiam

Sroka
Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » piątek 05 mar 2004, 07:20

w takim razie potrzebuje mixera z 8 BUS.

Niekoniecznie. Wystarczy, że każdy kanał będzie miał wyjście Direct Out, wtedy nie jesteś zależny od 8 grup (no chyba, że Ci na nich zależy) i podłączasz kanały bezpośrednio do karty.

Może nie zaczynaj poszukiwań od Behringera. Są inne lepsze rozwiązania (Mackie, Soundcraft, Allen&Heat). Przede wszystkim pytanie - do czego tem mikser ma Ci służyć?

Pozdrawiam

Łukasz

Awatar użytkownika
twist21

Post autor: twist21 » piątek 05 mar 2004, 11:27

według mnie to najlepsza jest Yamaha z tego co podałeś. MACKIE 24-8 8-BU też jest ok. Ja sam mam Behringera, ale raczej odradzam, chociaż nie są one tragiczne, to jednak Yamahy i Mackie i inne sa po prostu lepsze.

pozdrawiam
Uczeń liceum jeszcze. Planuję wybrać się później na reżyserię dźwięku.

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » piątek 05 mar 2004, 11:31

...w takim razie potrzebuje mixera z 8 BUS.

Niekoniecznie. Wystarczy, że każdy kanał będzie miał wyjście Direct Out, wtedy nie jesteś zależny od 8 grup (no chyba, że Ci na nich zależy) i podłączasz kanały bezpośrednio do karty.

Może nie zaczynaj poszukiwań od Behringera. Są inne lepsze rozwiązania (Mackie, Soundcraft, Allen&Heat). Przede wszystkim pytanie - do czego tem mikser ma Ci służyć?

Pozdrawiam

Łukasz

...

Może nie zaczynaj poszukiwań od Behringera. Są inne lepsze rozwiązania (Mackie, Soundcraft, Allen&Heat)

============================

Oki zgadzam sie tylko ich ceny 24 lub 32 kanałowej konsolety jest 2 x wieksza od Behringera. A ja mam budżet 5-7 ty tylko na mixer. Ponadto czemu Behringer ma az tak złą opinię ? Patrząc na cene i politykę firmy aby robic w maire dostępne urządzenia mozemy dojśc do wniosku ze produkty Behringera to produkty budżetowe wiec sa kiepskie (szumia brumią i wprowadzaja niepotrzeben znikształcenia) Jednakże czytajac specyfikacje tych stołow mixerskich stwierdzam ze maja pożadne prametry w tej klasie cenowej. Zastanwiam sie tylko nad tą YAMAHĄ poniewaz moze miec ona lepsze wykończenie i brzmienie od Behringera.

Co do zastosowania stołu to chciałbym aby był swoistym interfacem ustalajacym korekture i poziom nagrywania - taki chrakterek zeby dodawał. Ponadto ma służyc równiez w innych konfiguracjach - próby w studio itp.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sroka

Post autor: Sroka » piątek 05 mar 2004, 12:46

Mackie go można kupić już od 950$ w USA.

Ma keszcze jedną wygodę że możesz do niego dokupić Meter Bridge.

Ja myślę że za 4000PLN kupisz ten mixer to za 1500pln z cłem się wyrobisz.

A tego zakupu nie pożałujesz.

Pozdrawiam

Sroka

Nie jestem muzykiem, ale jestem na forum, bo lubię zadawać pytania!!!

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » piątek 05 mar 2004, 13:07

... Mackie go można kupić już od 950$ w USA.

Ma keszcze jedną wygodę że możesz do niego dokupić Meter Bridge.

Ja myślę że za 4000PLN kupisz ten mixer to za 1500pln z cłem się wyrobisz.

A tego zakupu nie pożałujesz.

Pozdrawiam

Sroka

...

yyyyyy Używany mixer ?? O mamo w życiu, kupowłem rózne sprzety używane ale mixera nigdy uzywanego nie kupie. Wiec zostaje mi chyba tylko ta YAMAHA - z tym ze nie 32 a 24 kanały i niestety tylko 4 bus Hmm moze jekies inne mozliowsci ? Polecicie coś nowego ? Moze cos z tymi indywiualnymi outputami ? ( to raczej nie w tej cenie, ale co tam )

zabojad

Post autor: zabojad » piątek 05 mar 2004, 16:32

Czesc.

Sam niedawno zastanawialem sie nad tymi stolami. Chcialem bardzo robic miksy i zgrywanie na stole. Jednak po wnikliwych obserwacjach, doszedlem do wniosku, ze to nie ma sensu.

Pewnie tak jak ty chcialem najpierw poprzez misker (wykorzystujac jego preampy i wejscia direct) nagrywac na twardy dysk. A pozniej przez interfejs wypuscic wszystkie kanaly na oddzielne kanaly miksera (motu 24 - 24 slady) po to aby bawic sie miksem na stole mikserskim (korekcja, podgrupy, wpiete w petle efekty itp.)

Zrobilem juz kosztorys i rozeznanie.iiiiiiii..przyszlo olsnienie..

Nie wiem, czy wiesz, ale przy nagrywaniu niezmierna role odgrywa jakosc preampow na wejsiach mikrofonowych..w wymienionych przez Ciebie stolach( mimo, ze to sa juz klasowe urzadzenia) preampy sa po prostu takie sobie. Czyli nie uda Ci sie wgrac "fajnych sladow". Bedzeisz mial jakosc w miare przyzwoita - bez szumow- ale bedzie to przecietne..

Druga sprawa to......korektor parametryczny w stole mikserskim..gdy pokrecisz sobie tymi galkami w Behringerze bedziesz wiedzial dlaczego on jest duzo tanszy. Osobiscie nie mialem doczynienia z wymienionymi przez Ciebie modelami Befringerow, ale slyszalem wiele tych samych opinii.....Korekcja w tych stolach jest strasznie dziwna...Krecisz jednym pasmem, a ono wplywa na drugie pasmo..moze da sie do tego przyzwyczaic - ale ludzie klna niemilosiernie na te EURODESKI... Po za tym Behringery ponoc brzmia bardzo jasno, metalicznie - wrecz "cyfrowo" co nie musi byc wada.

Ale jest jeszcze jedna sprawa - nie wiem czy nie najwazniejsza. Wchodzac ze sladami do komputera - czyli do cyfry - masz pierwsza konwersje A/D (analogowo-cyfrowa) w przetwornikach interfejsu, wychodzac z komputera na stol masz druga konwersje D/A (cyfrowo-analogowa), a wychodzac 24 - oma, albo 32 -oma sladami masz juz slyszalna strate jakosci dzwieku...Poczytaj......byl tu temat na forum......."Sumowanie analogowe, czy cyfrowe" -wypowiadali sie fachowcy - mi osobiscie ten temat otworzyl oczy i zrezygnowalem ze stolu miskerskiego na rzecz swietnych preampow i mikrofonow..

Gdy zrobisz miks na stole mikserskim - musisz jeszcze raz wejsc do kompa - aby zgrac sume na 2 slady i mamy nastepna konwersje A/D......

Sory za przydlugawy post, ale wczesniej sam o to pytalem i kazdy mi tylko w jednym zdaniu odpowiadal uzywajac samyc h sloganow technicznych... pomysl zanim kupisz...

Chyba, ze mikser bedzeisz wykorzystywal przy naglosnieniu tez - to zmienia postac rzeczy ...

Aha - jeszcze jedna wazna sprawa..

robiac miks na stole nie zapniesz sobie w czasie rzeczywistym na kazdy kanal kilku efektow, tak jak to ma miejsce przy miksie cyfrowym z wykorzystaniem miksera programowego w Cubasie Nuendo, Pro Toolsie, czy innych..

pozdrawiam.

GG: 3639545

zabojad

Post autor: zabojad » piątek 05 mar 2004, 16:34

Oczywiscie nie "wejscia direct" tylko wyjscia direct....
GG: 3639545

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » piątek 05 mar 2004, 19:28

Wielkie dzieki- Żabojad

Nic nie za długi post. Tam jest wszytko co potrzeba. Takiej odp oczekiwałem :))

To moze ja wnikliwej powiem jak chce nagrywac :D zeby nie było nie domówień:

Więc z mikrofonów wchodze na preampy:

- ART TPS- Tube Preamp Sytem (lampa)

- Behringer TUBE ULTRAGAIN T1953 (lampa)

a z preampów na mixer. W mixerze ustawiam poziomy głośności oraz ewentualnie wpinam efekty. Stól zapweni mi szybką kontrole nad głosnoscia materiału - ponadto moge wysłac wszytkie sygnały audio na sume gdybym chciał nagrywac "na setkę". Mixer również przyda sie do nagłasniania prób.

Dalej sygnał z konsolety z tych nieszceśliwych 8 busów ma wejsc do Leyla 24 i na dysk do Nuendo. Obróbke końcową materioału dokonuje wytczkami programowymi lub od razu w torze audio wpinam przed stół na jednej z linii korektor sprzetowy. Korektura na stole ma byc raczej do nagłasniania a podczas nagran ma słuzyc do szybkiej korektóry ( wnikliwa dokonam w programie wtyczkami)

Z tego co rozumiem to mixer jakiego potrzebuje powinien miec w miare czysty tor audio. Co do korektury to mysle ze ta co jest w yamaha powinna mi starczyc - Czy to ma sens ?.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ