Yamaha PSR48 - klawiatura MIDI?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
acidman
Yamaha PSR48 - klawiatura MIDI?

Post autor: acidman » piątek 27 lut 2004, 00:26

witam wszystkich :)

chcialbym się dowiedziec czy jest mozliwe podłączenie yamahy psr-48 jako klawiatury sterującej..z tego co wiem ma ona niewiele wspolnego ze standardem GM,XG itp..da się to jakoś obejść?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Token_Ring

Re: Yamaha PSR48 - klawiatura MIDI?

Post autor: Token_Ring » piątek 27 lut 2004, 18:30

...witam wszystkich :)

chcialbym się dowiedziec czy jest mozliwe podłączenie yamahy psr-48 jako klawiatury sterującej..z tego co wiem ma ona niewiele wspolnego ze standardem GM,XG itp..da się to jakoś obejść?

pozdrawiam...

Wykorzystanie klawiatury instrumentu jako sterownika MIDI nie ma nic wspólnego ze zgodnością instrumentu z którymkolwiek ze wspomnianych standardów (GM, XG) - loga te dotyczą wyłącznie modułu brzmieniowego instrumentu. O tym, czy klawiatura będzie mogła wysyłać komunikaty MIDI w praktyce decyduje obecność gniazda MIDI OUT na tylnym panelu obudowy. O stopniu, w jakim klawiatura instrumentu będzie mogła się nam przydać w sensie wykorzystania jej jako klawiatury sterującej decyduje sposób jej wykonania (klawiatura dynamiczna bądź nie, umieszczenie pod klawiszami sensorów Aftertouch) oraz zintegrowane w niej jej funkcje (kółka bądź joystick komunikatów Pitch Bender i Modulation, dodatkowe przyciski generujące określone komunikaty, np. Real Time Messages, Program Change, System Reset i inne). Jeżeli klawiatura jest zgodna ze standardem MIDI, na końcu instrukcji powinna znajdować się karta implementacyjna MIDI, szczegółowo opisująca, jakie komunikaty urządzenie wysyła, a jakich nie wysyła).

Jestem pracownikiem jednego z największych polskich sklepów internetowych w branży fongraficznej na etacie administratora baz danych. Oprócz tego młodym adeptem sztuki dziennikarskiej, a hobbystycznie także gitarzystą. Niegdyś prenumeratorem EiS, dziś oka

Awatar użytkownika
acidman

Post autor: acidman » sobota 28 lut 2004, 00:51

no tak..tylko sęk w tym ze instukcji nie posiadam(odkupilem od znajomego a że sprzęt stary to i instrukcja gdzieś się zawieruszyła..)

wyjścia midi są(standardowe IN i OUT).

tylko jak sprawic zeby instrument przestal wydawać z siebie dzwieki i posłużył jako klawiatura midi podłączona np.do albino,hyper canvas lub innego modułu?

byc moze wyda się Wam to śmieszne ale staram się to zrobić od przeszło miesiąca i nie wychodzi........

pozdrawiam

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » sobota 28 lut 2004, 03:48

tylko jak sprawic zeby instrument przestal wydawać z siebie dzwieki i posłużył jako klawiatura midi podłączona np.do albino,hyper canvas lub innego modułu?

byc moze wyda się Wam to śmieszne ale staram się to zrobić od przeszło miesiąca i nie wychodzi........

pozdrawiam...

Jeśli wysyła komunikaty midi to luz , a jesli nie chcesz ściszać instrumentu to powinna być funkcja local on/off która odcina wewnętrzny modół brzmieniowy ,ale (nadal) wysyła komunikaty midi .

Ale jeśli nie wysyła komunikatów , to juz moze problem lezy gdzie indziej ?:)

Co na to nasze mądre głowy ?

Pozdrawiam

PAWEŁ

Awatar użytkownika
acidman

Post autor: acidman » sobota 28 lut 2004, 05:29

czyli jeśli całkowicie wyłącze głośność w instrumencie to w końcu uda mi sieu uzyskać klawiaturę sterującą?

Awatar użytkownika
MATT669

Post autor: MATT669 » sobota 28 lut 2004, 15:42

...czyli jeśli całkowicie wyłącze głośność w instrumencie to w końcu uda mi sieu uzyskać klawiaturę sterującą?...

no jeśli przyciszysz głośność maksymalnie,to chyba raczej dźwieku słyszeć nie będziesz,nie?

ja jako klawiaturę sterującą wykorzystuję yamahę shs-10,jeśli ktoś wie o co chodzi...

http://www.sonicstate.com/synth/yamaha_shs10.cfm

Awatar użytkownika
acidman

Post autor: acidman » sobota 28 lut 2004, 17:11

przełącznika o którym wspominał mr-hammond mimo usilnych prób nie znalazłem..i tutaj pytanie.. czy wskaźnik głośności na pulpicie instrumentu dotyczy tylko wewnętrznego modułu,czy też całego instrumentu?

a jeżeli całego instrumentu to czy można jakoś spowodować żeby komunikaty midi niezakłucone dźwiękami z modułu wewnętrznego docierały do komputera???

Awatar użytkownika
student

Post autor: student » sobota 28 lut 2004, 18:15

...przełącznika o którym wspominał mr-hammond mimo usilnych prób nie znalazłem..i tutaj pytanie.. czy wskaźnik głośności na pulpicie instrumentu dotyczy tylko wewnętrznego modułu,czy też całego instrumentu?

a jeżeli całego instrumentu to czy można jakoś spowodować żeby komunikaty midi niezakłucone dźwiękami z modułu wewnętrznego docierały do komputera???...

Dziwne pytanie: Czy potencjometr głośności dotyczy modułu brzmieniowego instrumentu, czy całego instrumentu??

Pewnie, że nie ściszysz nim stukającej i trzeszczącej klawiatury.:)

Czyli tylko modułu.....

:)

Spoko, komunikaty MIDI nie będą zakłócine dźwiękiem. :) :)

Ścisz spokojnie te wspaniałe barwy, przełącznika Local on/off nie znajdziesz raczej, należy sprawdzić tylko, czy w każdym trybie pracy PSR wysyła komunikaty. Podłącz po prostu MIDI out Yamahy do MIDI in kompa

i w dowolnym programie zawierającym wskażnik aktywności wejścia midi zobacz, czy reaguje. Możesz również wcisnąć zapis w sekwencerze , pograć chwilę, poprzełączać w Yamaszce co się da, a potem obejrzeć w edytorze sekwencera, co się nagrało. Można dowiedzieć się ciekawych rzeczy o funkcjach przycisków panela frontowego. Chociaż po tym modelu nie spodziewaj się rewelacji.

Pozdr.

Awatar użytkownika
acidman

Post autor: acidman » niedziela 29 lut 2004, 02:37

WIELKIE DZIEKI :))))

wszystko działa!

a wydawało się niemożliwe.........

*byłbym bardzo wdzięczny gdybyście powiedzieli mi jeszcze jak skonfigurować to w cubasie 2 sx(tak żeby działało z modułami vst),bo ta ostatnia rzecz mi nie wychodzi

jeszcze raz dziekuje:) jesteście wielcy!!!

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 01 mar 2004, 08:41

......czyli jeśli całkowicie wyłącze głośność w instrumencie to w końcu uda mi sieu uzyskać klawiaturę sterującą?...

no jeśli przyciszysz głośność maksymalnie,to chyba raczej dźwieku słyszeć nie będziesz,nie?

ja jako klawiaturę sterującą wykorzystuję yamahę shs-10,jeśli ktoś wie o co chodzi...

http://www.sonicstate.com/synth/yamaha_shs10.cfm...

hehe też dysponuje tą yamaszką :)

Jak na tamte czasu to dużo kontrolerów ma :)

tylko małe klawiszki :) , oraz synteza fm :) prawdziwy analog :)

pozdrawiam

PAWEŁ

ODPOWIEDZ