Yamaha PSR48 - klawiatura MIDI?
witam wszystkich :)
chcialbym się dowiedziec czy jest mozliwe podłączenie yamahy psr-48 jako klawiatury sterującej..z tego co wiem ma ona niewiele wspolnego ze standardem GM,XG itp..da się to jakoś obejść?
pozdrawiam
chcialbym się dowiedziec czy jest mozliwe podłączenie yamahy psr-48 jako klawiatury sterującej..z tego co wiem ma ona niewiele wspolnego ze standardem GM,XG itp..da się to jakoś obejść?
pozdrawiam
- Token_Ring
Re: Yamaha PSR48 - klawiatura MIDI?
...witam wszystkich :)
pozdrawiam...
Wykorzystanie klawiatury instrumentu jako sterownika MIDI nie ma nic wspólnego ze zgodnością instrumentu z którymkolwiek ze wspomnianych standardów (GM, XG) - loga te dotyczą wyłącznie modułu brzmieniowego instrumentu. O tym, czy klawiatura będzie mogła wysyłać komunikaty MIDI w praktyce decyduje obecność gniazda MIDI OUT na tylnym panelu obudowy. O stopniu, w jakim klawiatura instrumentu będzie mogła się nam przydać w sensie wykorzystania jej jako klawiatury sterującej decyduje sposób jej wykonania (klawiatura dynamiczna bądź nie, umieszczenie pod klawiszami sensorów Aftertouch) oraz zintegrowane w niej jej funkcje (kółka bądź joystick komunikatów Pitch Bender i Modulation, dodatkowe przyciski generujące określone komunikaty, np. Real Time Messages, Program Change, System Reset i inne). Jeżeli klawiatura jest zgodna ze standardem MIDI, na końcu instrukcji powinna znajdować się karta implementacyjna MIDI, szczegółowo opisująca, jakie komunikaty urządzenie wysyła, a jakich nie wysyła).
pozdrawiam...
Wykorzystanie klawiatury instrumentu jako sterownika MIDI nie ma nic wspólnego ze zgodnością instrumentu z którymkolwiek ze wspomnianych standardów (GM, XG) - loga te dotyczą wyłącznie modułu brzmieniowego instrumentu. O tym, czy klawiatura będzie mogła wysyłać komunikaty MIDI w praktyce decyduje obecność gniazda MIDI OUT na tylnym panelu obudowy. O stopniu, w jakim klawiatura instrumentu będzie mogła się nam przydać w sensie wykorzystania jej jako klawiatury sterującej decyduje sposób jej wykonania (klawiatura dynamiczna bądź nie, umieszczenie pod klawiszami sensorów Aftertouch) oraz zintegrowane w niej jej funkcje (kółka bądź joystick komunikatów Pitch Bender i Modulation, dodatkowe przyciski generujące określone komunikaty, np. Real Time Messages, Program Change, System Reset i inne). Jeżeli klawiatura jest zgodna ze standardem MIDI, na końcu instrukcji powinna znajdować się karta implementacyjna MIDI, szczegółowo opisująca, jakie komunikaty urządzenie wysyła, a jakich nie wysyła).
Jestem pracownikiem jednego z największych polskich sklepów internetowych w branży fongraficznej na etacie administratora baz danych. Oprócz tego młodym adeptem sztuki dziennikarskiej, a hobbystycznie także gitarzystą. Niegdyś prenumeratorem EiS, dziś oka
no tak..tylko sęk w tym ze instukcji nie posiadam(odkupilem od znajomego a że sprzęt stary to i instrukcja gdzieś się zawieruszyła..)
wyjścia midi są(standardowe IN i OUT).
tylko jak sprawic zeby instrument przestal wydawać z siebie dzwieki i posłużył jako klawiatura midi podłączona np.do albino,hyper canvas lub innego modułu?
byc moze wyda się Wam to śmieszne ale staram się to zrobić od przeszło miesiąca i nie wychodzi........
pozdrawiam
wyjścia midi są(standardowe IN i OUT).
tylko jak sprawic zeby instrument przestal wydawać z siebie dzwieki i posłużył jako klawiatura midi podłączona np.do albino,hyper canvas lub innego modułu?
byc moze wyda się Wam to śmieszne ale staram się to zrobić od przeszło miesiąca i nie wychodzi........
pozdrawiam
- mr-hammond
pozdrawiam...
Jeśli wysyła komunikaty midi to luz , a jesli nie chcesz ściszać instrumentu to powinna być funkcja local on/off która odcina wewnętrzny modół brzmieniowy ,ale (nadal) wysyła komunikaty midi .
Ale jeśli nie wysyła komunikatów , to juz moze problem lezy gdzie indziej ?:)
Co na to nasze mądre głowy ?
Pozdrawiam
PAWEŁ
czyli jeśli całkowicie wyłącze głośność w instrumencie to w końcu uda mi sieu uzyskać klawiaturę sterującą?
...czyli jeśli całkowicie wyłącze głośność w instrumencie to w końcu uda mi sieu uzyskać klawiaturę sterującą?...
no jeśli przyciszysz głośność maksymalnie,to chyba raczej dźwieku słyszeć nie będziesz,nie?
ja jako klawiaturę sterującą wykorzystuję yamahę shs-10,jeśli ktoś wie o co chodzi...
http://www.sonicstate.com/synth/yamaha_shs10.cfm
no jeśli przyciszysz głośność maksymalnie,to chyba raczej dźwieku słyszeć nie będziesz,nie?
ja jako klawiaturę sterującą wykorzystuję yamahę shs-10,jeśli ktoś wie o co chodzi...
http://www.sonicstate.com/synth/yamaha_shs10.cfm
przełącznika o którym wspominał mr-hammond mimo usilnych prób nie znalazłem..i tutaj pytanie.. czy wskaźnik głośności na pulpicie instrumentu dotyczy tylko wewnętrznego modułu,czy też całego instrumentu?
a jeżeli całego instrumentu to czy można jakoś spowodować żeby komunikaty midi niezakłucone dźwiękami z modułu wewnętrznego docierały do komputera???
a jeżeli całego instrumentu to czy można jakoś spowodować żeby komunikaty midi niezakłucone dźwiękami z modułu wewnętrznego docierały do komputera???
...przełącznika o którym wspominał mr-hammond mimo usilnych prób nie znalazłem..i tutaj pytanie.. czy wskaźnik głośności na pulpicie instrumentu dotyczy tylko wewnętrznego modułu,czy też całego instrumentu?
a jeżeli całego instrumentu to czy można jakoś spowodować żeby komunikaty midi niezakłucone dźwiękami z modułu wewnętrznego docierały do komputera???...
Dziwne pytanie: Czy potencjometr głośności dotyczy modułu brzmieniowego instrumentu, czy całego instrumentu??
Pewnie, że nie ściszysz nim stukającej i trzeszczącej klawiatury.:)
Czyli tylko modułu.....
:)
Spoko, komunikaty MIDI nie będą zakłócine dźwiękiem. :) :)
Ścisz spokojnie te wspaniałe barwy, przełącznika Local on/off nie znajdziesz raczej, należy sprawdzić tylko, czy w każdym trybie pracy PSR wysyła komunikaty. Podłącz po prostu MIDI out Yamahy do MIDI in kompa
i w dowolnym programie zawierającym wskażnik aktywności wejścia midi zobacz, czy reaguje. Możesz również wcisnąć zapis w sekwencerze , pograć chwilę, poprzełączać w Yamaszce co się da, a potem obejrzeć w edytorze sekwencera, co się nagrało. Można dowiedzieć się ciekawych rzeczy o funkcjach przycisków panela frontowego. Chociaż po tym modelu nie spodziewaj się rewelacji.
Pozdr.
a jeżeli całego instrumentu to czy można jakoś spowodować żeby komunikaty midi niezakłucone dźwiękami z modułu wewnętrznego docierały do komputera???...
Dziwne pytanie: Czy potencjometr głośności dotyczy modułu brzmieniowego instrumentu, czy całego instrumentu??
Pewnie, że nie ściszysz nim stukającej i trzeszczącej klawiatury.:)
Czyli tylko modułu.....
:)
Spoko, komunikaty MIDI nie będą zakłócine dźwiękiem. :) :)
Ścisz spokojnie te wspaniałe barwy, przełącznika Local on/off nie znajdziesz raczej, należy sprawdzić tylko, czy w każdym trybie pracy PSR wysyła komunikaty. Podłącz po prostu MIDI out Yamahy do MIDI in kompa
i w dowolnym programie zawierającym wskażnik aktywności wejścia midi zobacz, czy reaguje. Możesz również wcisnąć zapis w sekwencerze , pograć chwilę, poprzełączać w Yamaszce co się da, a potem obejrzeć w edytorze sekwencera, co się nagrało. Można dowiedzieć się ciekawych rzeczy o funkcjach przycisków panela frontowego. Chociaż po tym modelu nie spodziewaj się rewelacji.
Pozdr.
WIELKIE DZIEKI :))))
wszystko działa!
a wydawało się niemożliwe.........
*byłbym bardzo wdzięczny gdybyście powiedzieli mi jeszcze jak skonfigurować to w cubasie 2 sx(tak żeby działało z modułami vst),bo ta ostatnia rzecz mi nie wychodzi
jeszcze raz dziekuje:) jesteście wielcy!!!
wszystko działa!
a wydawało się niemożliwe.........
*byłbym bardzo wdzięczny gdybyście powiedzieli mi jeszcze jak skonfigurować to w cubasie 2 sx(tak żeby działało z modułami vst),bo ta ostatnia rzecz mi nie wychodzi
jeszcze raz dziekuje:) jesteście wielcy!!!
- mr-hammond
......czyli jeśli całkowicie wyłącze głośność w instrumencie to w końcu uda mi sieu uzyskać klawiaturę sterującą?...
http://www.sonicstate.com/synth/yamaha_shs10.cfm...
hehe też dysponuje tą yamaszką :)
Jak na tamte czasu to dużo kontrolerów ma :)
tylko małe klawiszki :) , oraz synteza fm :) prawdziwy analog :)
pozdrawiam
PAWEŁ
http://www.sonicstate.com/synth/yamaha_shs10.cfm...
hehe też dysponuje tą yamaszką :)
Jak na tamte czasu to dużo kontrolerów ma :)
tylko małe klawiszki :) , oraz synteza fm :) prawdziwy analog :)

pozdrawiam
PAWEŁ