Ile za mastering?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Benek
Ile za mastering?

Post autor: Benek » środa 11 lut 2004, 15:29

chcialbym sie dowiedziec mniej wiecej jaki jest koszt masteringu powiedzmy 10 utworow??

Awatar użytkownika
minimalmusic

Re: Ile za mastering?

Post autor: minimalmusic » środa 11 lut 2004, 17:24

ja place 1600zł za 4 tracki.

cena zalezy od wielu czynnikow, na pewno od rodzaju muzyki, od jakosci materialu zrodlowego, etc.. ale przede wszystkim od osoby, ktora wykonuje mastering

Awatar użytkownika
tomsfactory

Post autor: tomsfactory » środa 11 lut 2004, 17:35

...ja place 1600zł za 4 tracki.

cena zalezy od wielu czynnikow, na pewno od rodzaju muzyki, od jakosci materialu zrodlowego, etc.. ale przede wszystkim od osoby, ktora wykonuje mastering ...

O stary to dobrze ze masz tylko 4 kawałki:)

Awatar użytkownika
minimalmusic

Post autor: minimalmusic » środa 11 lut 2004, 18:43

powinienem dodac "cyklicznie" płace.. ;]

na plycie winylowej mam zwyczaj umieszczac 4 tracki, z wiadomych powodow.

na szczescie nie wydaje plyt zbyt czesto, dlatego taki wydatek jest do przelkniecia "co jakis czas" ;]

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » czwartek 12 lut 2004, 09:03

...powinienem dodac "cyklicznie" płace.. ;]

na plycie winylowej mam zwyczaj umieszczac 4 tracki, z wiadomych powodow.

na szczescie nie wydaje plyt zbyt czesto, dlatego taki wydatek jest do przelkniecia "co jakis czas" ;]...

Nie możesz sam "uformować" materiału końcowego?

Czy to do diabła takie trudne jest, że trzeba jakimś "megauszom" płacić tyle kasiury?

Za te prawie 2 kilo złotówek to możesz w Cześkach wytłoczyć 100 vinyli i rozprowadzić je. Ja nie kumam... Techniawa nie jest na tyle wymagającą muzyką żeby płacić (nie będąc Carlem Coxem, Jefem Millsem, czy jakimś Ruskinem) tyle kasiury za mastering. Rozumiem zespoły z instrumentami, wokalami itp. Ale elektronikę to chyba można załatwić samemu. Czy nie?

ps. Tłoczysz swoją muzę z której grasz na imprach? - Podziwiam !

Też tak bym chciał, ale dlaczego nie sprubujesz wejść wukład z jakąś profesjonalną wytwórnią. Może zarobisz jeszcze jakąś kasiurę...

Pozdro !!!

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 12 lut 2004, 13:25

Nie możesz sam "uformować" materiału końcowego?

Czy to do diabła takie trudne jest, że trzeba jakimś "megauszom" płacić tyle kasiury?

"tyle" ? 400zł od kawałka to rewelacyjnie tanio

Za te prawie 2 kilo złotówek to możesz w Cześkach wytłoczyć 100 vinyli i rozprowadzić je. Ja nie kumam... Techniawa nie jest na tyle wymagającą muzyką żeby płacić (nie będąc Carlem Coxem, Jefem Millsem, czy jakimś Ruskinem) tyle kasiury za mastering. Rozumiem zespoły z instrumentami, wokalami itp. Ale elektronikę to chyba można załatwić samemu. Czy nie?

a jak sądzisz, ile płacą za mastering wymienione przez Ciebie gwiazdy? 400zł? śmiechu warte!

ps. Tłoczysz swoją muzę z której grasz na imprach? - Podziwiam !

Też tak bym chciał, ale dlaczego nie sprubujesz wejść wukład z jakąś profesjonalną wytwórnią. Może zarobisz jeszcze jakąś kasiurę...

wydaje mi się, że minimal ma już taki układ

Gizmo

Post autor: Gizmo » czwartek 12 lut 2004, 13:44

Rozumiem zespoły z instrumentami, wokalami itp. Ale elektronikę to chyba można załatwić samemu. Czy nie?

I tu się bardzo mylisz. Byłem podobnego zdania dopóki nie poszedłem do studia swojego znajomego, wcale nie odbajerzonego, gdzie złożony przeze mnie materiał, tylko muzyka elektroniczna, zabrzmiał zupełnie inaczej i nieporównywalnie lepiej (kompresory, przetworniki, itd.).

To dopiero był etap miksu. Kiedy usłyszałem jakoś zmasterowanego materiału wiedziałem, że było mi to potrzebne:) Ludzie, o których wspomniałeś rzeczywiście nie płacą 400 zł od kawałka. Polskie gwiazdy płacą w granicach 1000 zł za utwór, więc liczę, że w ich przypadku to wydatek qyższego rzędu. Pozdrawiam

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » czwartek 12 lut 2004, 14:23

LUDZIE !!!

Ja się pytam czy nie można nauczyć się masteringu samemu (może z czyjąś pomocą) . Nie da się tego zrobić w domu na monitorach i kompie (na wtyczkach)? !!! Czy trzeba iść do studia i robić to "profesjonalnie" bo na najlepszych sprzętach? Czy może ludzie którzy to robią to NADLUDZIE?

Panie MB !! O jakim układzie Pan pisze? Żeby grać z decków trzeba mieć masę płyt (kilkadziesiąt co najmniej) i nie wydaje mi się żeby sytuacja w której ktoś robi swoją muzę (już nie liczę masteringu) i nagrywa ją na vinnylach za grubą kasę była normalna. Kto ma na to kasę !!!! A co z tym masteringiem ?. Kto nagrywa 50 swoich płyt na vinnylach i poddaje je obróbce za dziesiątki tysięcy złotych? Jedyne rozwiązanie to robićna tyle dobrąmuzężeby zauważyła je jakaś wytwórnia. Oni zadamkę obrabiają materiał i wydają płyty, a twórca ciągnie kasę ze sprzedaży płyt.

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » czwartek 12 lut 2004, 14:26

...Rozumiem zespoły z instrumentami, wokalami itp. Ale elektronikę to chyba można załatwić samemu. Czy nie?

I tu się bardzo mylisz. Byłem podobnego zdania dopóki nie poszedłem do studia swojego znajomego, wcale nie odbajerzonego, gdzie złożony przeze mnie materiał, tylko muzyka elektroniczna, zabrzmiał zupełnie inaczej i nieporównywalnie lepiej (kompresory, przetworniki, itd.).

To dopiero był etap miksu. Kiedy usłyszałem jakoś zmasterowanego materiału wiedziałem, że było mi to potrzebne:)

A może poprostu słoń nadepnął ci na ucho?

Gizmo

Post autor: Gizmo » czwartek 12 lut 2004, 14:32

...LUDZIE !!!

Ja się pytam czy nie można nauczyć się masteringu samemu (może z czyjąś pomocą) . Nie da się tego zrobić w domu na monitorach i kompie (na wtyczkach)? !!! Czy trzeba iść do studia i robić to "profesjonalnie" bo na najlepszych sprzętach?

Czy może ludzie którzy to robią to NADLUDZIE?

Mylisz pojęcia. Procesu masterowania materiału, pod warunkiem tego, że się "słyszy", można się oczywiście nauczyć, ale trzeba mieć na czym. Napewno mastering na samych wtyczkach, na kompie, w domu wypadnie bardzo blado w porównaniu z masteringiem wykonanym na sprzęcie dedykowanym do tego typu rzeczy, w odpowiednio do tego skontruowanym pomieszczeniu. Moim zdaniem software to już bardzo wiele, ale tak naprawdę wciąż za mało do tego typu rzeczy.

Nie tego nie robią NADLUDZIE:lol:, to robią najnormalniejsi LUDZIE:)

ODPOWIEDZ