Jakie przetworniki do Fendera Strat?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Hardi
Jakie przetworniki do Fendera Strat?

Post autor: Hardi » niedziela 08 lut 2004, 18:10

Chciałbym wrzucić do Fendera jakieś dobre przetworniki. Co możecie mi polecić? Myślę nad jakimiś Seymour Duncan Chodzi mi o bardzo dobre brzmienie czyste i doskonałe na lżejszych przesterach i również dobre na mocniejszych, czyli chcę mieć wiosło uniwersalne
[addsig]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
Hardi

Re: Jakie przetworniki do Fendera Strat?

Post autor: Hardi » poniedziałek 09 lut 2004, 01:54

Naprawdę nikt nie wie?
gadu-gadu 4021735

Rav1983

Post autor: Rav1983 » poniedziałek 09 lut 2004, 02:52

Może komplet singli EMG ? Jeśli mam być szczery to zawsze grałem na gitara z ukłądem H-H i ewentualnie rozłączanymi cewkami, więc w kwestii singli cienki jestem. Ale EMG słyszałem i brzmiało to ładnie...

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » poniedziałek 09 lut 2004, 10:16

...Naprawdę nikt nie wie? ...

Mało gitarzystów na tym forum, ha, ha. Zabiorę głos jako od wielu lat addicted to Strat.

1. Nie lubię Seymoura.

2. Uważm, że DiMarzio są the best

3. Zapomnij o EMG, średnio do Strata się nadają, chyba, że humbuckery.

Teraz ważkie pytanie - jaki układ przetworników? Jeżeli uniwersalnie, to tylko H/S/S z możliwością rozłączania cewek w H. Drugie pytanie: jakie drewno na korpusie i podstrunnicy? Zanim mi odpowiesz garść porad związanych z wieloletnią praktyką w tym zakresie.

1. Humbucker w Stracie to kompromis, ale cos tam mozna urzeźbić, proponuję spróbować humbuckery: The Tone Zone - mięcho i genialny srodek lub Paf Pro - mniejszy sygnał, ale lepszy sound, pełny i wyrównany, świetna góra.

2. Side By Side - Fast Track 2 i tylko ten z DiMarzio ma sens jako humbucker w singlu, wiem, że Seymour robi podobny pickup, chyba nawet lepszy, ale ogólnie uważam to za najgorsze rozwiązanie.

3. Vertical - HS-3 absolutnie najlepszy vertical na rynku ewentualnie zaje...ste Virtual Vintage, mocny sound, moje ulubione, praktycznie zero zakłóceń bez straty brzmienia

4. True Single Coil - Classic 55 i wszystko na temat, ewentualnie oryginalne Fendera Custom Shop.

Testowałem w różnych Stratach, aktualnie mam Deluxe Fat Strat, który był ostatnią próbą oswojenia humbuckera, nieudaną zresztą. Większość powyższych testowałem w modelu Custom Shop i ostatecznie zdecydowałem się na komplet Virual Vintage, z których byłem bardzo zadowolony. zresztą w swoich Gibsonach też wymieniłem pickupy na DiMarzio, ale to juz inna historia.

Pozdrawiam

Hofi

Awatar użytkownika
Hardi

Post autor: Hardi » poniedziałek 09 lut 2004, 13:19

Hofi podaj mi swój e-mail lub nr gadu-gadu

[addsig]
gadu-gadu 4021735

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » poniedziałek 09 lut 2004, 14:04

nie jestem ani znawcą ani wielbicielem Stratów - ale najlepsze single jakie w nich słyszałem to Lace Sensor (produkcji Fendera)

http://www.fender.com/products/show.php?partno=0992000000

Znajomy miał Fendera Eric Clapton Signature Series właśnie z takim kompletem ... i był to miód !!!

Co do humbucków w stratach nie wypowiem się bo to nie moja działka ... ale może warto podejrzeć czego używa Sambora ?
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » wtorek 10 lut 2004, 10:18

...Hofi podaj mi swój e-mail lub nr gadu-gadu

...

Witam,

sorry za delay. Nie mam gadu.

email hofander@op.pl

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » wtorek 10 lut 2004, 12:09

Ja używam standardowych przetworników fendera i jestem zadowolony...

dla tego nie doradzam nic innego

ale pozdro
www.surogat.pl

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » środa 11 lut 2004, 09:15

...Ja używam standardowych przetworników fendera i jestem zadowolony...

dla tego nie doradzam nic innego

ale pozdro...

Z postu Hardiego wynika raczej, że ma Strata i nie jest zadowolony, co wcale nie musi wynikać ze złej jakości pickapów Fendera, po prostu szuka innego brzmienia. Orygnalne przetworniki Fendera są w większości bardzo dobre, (nie mam jedynie szacunku do Lace Sensor), ale oferta producentów pickapów jest tak ogromna, że można tanim kosztem "zcustomizować" sobie wiosełko pod gust i zapotrzebowanie.

Pozdrawiam

Hofi

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » środa 11 lut 2004, 10:35

Hef, no ja to wiem i rozumiem, dla tego nie mogę nic doradzić, bo ja jestem zadowolony z tego brzmienia, a odezwałem się, bo Hardi się smucił, że tak mało osób sięodezwało

;-P
www.surogat.pl

ODPOWIEDZ