Tor audio karty dźwiękowej

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
tomk
Tor audio karty dźwiękowej

Post autor: tomk » środa 04 lut 2004, 00:09

witam

wlasnie przestalem być "szczęsliwym" posiadaczem waveterminala L a mam

zamiar nabyc inną karte.w waveterminalu ok byly sterowniki i wspólpraca z vst niestety tor audio przetworniki a\\c slabszej jakości.kiedys w recenzji karty echo mia tomasz wróblewski z EiS napisal ze dzwięk który słyszal podczas nagrywnia i potem odtwarzania jest dokladnie tej samej jakosci i o to by mi chyba chodziło(nagrywam wokal przez preamp studio projects vtb1+mxl 990 oraz gitarę akustyczną i elektryczną przez preamp J station.i teraz pytanie ktorą kartę wybrać:

czy rozwiązanie bardzo budzetowe czyli-audiophile 24\\96

czy echo mia midi(jak sprawa ma sie ze sterami,pracuję na pentium 1,6 ,plyta asus na sisie+win xp czy wsparcie hardwarowe miksera naprawdę cos daje i ile)

czy rme digi pad(brak midi no i cena i tu rownież pytanie ile zyskuje na wsparciu hardware (pracuje w cubase sx)

no i rozwiązanie na krawędzi bankructwa aardvark LX6(super brzmienie ale podobno stery do kitu)

a może cos innego z tego przedzialu cenowego.

bardzo zalezy mi na podpowiedzi(szczegolnie osob które znają te karty z autopsji.będe wdzięczny za wszelkie sugestie nie chce byc rozczarowany jak po zakupie tamtej karty(jesli chodzi o jakosc nagrywanego materialu )

pozdrawiam

tom k

Awatar użytkownika
Zbych

Re: Tor audio karty dźwiękowej

Post autor: Zbych » środa 04 lut 2004, 08:20

> i teraz pytanie ktorą kartę wybrać:

> czy rozwiązanie bardzo budzetowe czyli-audiophile 24\\96

> czy echo mia midi(jak sprawa ma sie ze sterami,pracuję na pentium 1,6 ,

> plyta asus na sisie+win xp czy wsparcie hardwarowe miksera naprawdę

> cos daje i ile)

AP2496 i MIA mają takie same przetworniki analogowo-cyfrowe i cyfrowo-analogowe, z tą różnicą, że MIA ma wejścia i wyjścia symetryczne. MIA lubi platformę intelowską (procesor + chipset) i na niej nie powinno być problemów. AP2496 ma też mikser sprzętowy zaszyty we wnętrzu kontrolera ulokowanego na karcie.

> czy rme digi pad(brak midi no i cena i tu rownież pytanie ile zyskuje na

> wsparciu hardware (pracuje w cubase sx)

RME robi bardzo dobre karty - jeśli Cię stać to się nie zastanawiaj.

> no i rozwiązanie na krawędzi bankructwa aardvark LX6(super brzmienie

> ale podobno stery do kitu)

Nie znam osobiście, ale również słyszałem niezbyt pochlebne opinie o sterach

> a może cos innego z tego przedzialu cenowego.

Może Waveterminal 192X? Sterowniki i mikser identyczne jak w 192L a brzmienie zdecydowanie lepsze.

Zbych

Gizmo

Post autor: Gizmo » środa 04 lut 2004, 09:12

czy rozwiązanie bardzo budzetowe czyli-audiophile 24\\96

Rozwiązaniem jeszcze bardziej budżetowym jest Terratec Phase 22.

Awatar użytkownika
Zbych

Post autor: Zbych » środa 04 lut 2004, 11:25

...Rozwiązaniem jeszcze bardziej budżetowym jest Terratec Phase 22....

A kartę ową posiada ktoś? Mam pytanko jej odnosnie.

...

Ja mam.

Zbych

Awatar użytkownika
Zbych

Post autor: Zbych » czwartek 05 lut 2004, 15:31

No więc chciałem zapytac najpierw o ogólne wrazenia z uzytkowania tego ustojstwa. Steroniki OK? Asio? Chodzi wsio ze wszystkim?

Nie natrafiłem na żadne problemy. Minimalna latencja to 64 próbki. Jedyne co mi się nie podoba, to konieczność ręcznej instalacji miksera, który się nie instaluje razem ze sterownikami.

Wejścia. Są dwa wejscia symetryczne. Czy w programach (systemie) są one widziane jako para stereofonicza L i R, czy może jest też możliwość aby np. w SF wybrać źródło sygnału - tylko kanał np. L i tylko z niego nagrywać? Chodzi mi o to że jak mam monofoniczny preamp to podłączam go do wejcia L i tylko z niego chcę nagrywać, a kombinować z mikserami czy kablami typu Y.

Niestety nie mam SoundForge, ale w WaveLabie nagrywam po prostu z jednego kanału i nie korzystam z żadnych dziwnych kabli.

Tak oglądam fotki na stronie producenta i widze... że jak podpina się złacze D-SUB9, z dodatkowymi wtykami (s-pdif i MIDI), to chyba nie da sie włozyć wtyku do gniazda TRS, prawda to?

Da się włożyć. Niestety wszystkie gnazda są dość blisko siebie i trzeba używać wtyków o dość małej średnicy - może być problem z typowymi wtykami "gumowymi" stosowanymi w kablach gitarowych.

Zbych

ODPOWIEDZ