Karta + przetwornik - jak nagrać tanio gitarę?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
matia
Karta + przetwornik - jak nagrać tanio gitarę?

Post autor: matia » środa 28 sty 2004, 13:54

temat juz byl poruszany....ale nadal nie wiem na co sie zdecydowac.kiedys myslalem o drozszym sprzecie...teraz chcialbym kupic karte z 8nwejsciami +1wejscie spdif......ogolnie tochce nagrywac trzy syntezatory,chcialbympodlaczyc jakos gitare i jeszcze chcialbym dokupic klawiature evolution do kontrolowania syntezatorow(rowniez wirtualnych).ostatnim ogniwem bylby mikrofon....

pytanie 1:- kupic karte z zewnetrznym boxem czy karte i przetworniki razem?.....co jest najlepsze w cenie do 2200zl(czy terratec phase88 wart jest swojej ceny?).

jesli juz odzielnie to jaka karta i jaki przetwornik....

pytanie 2:-jak nagrac gitare(wolalbym nie kupowac wzmacniacza)sitar i wokal,moze bebenek?.....czyli jaki przedwzmacniacz,do1500zl

pytanie 3:-czy gitara zabrzmi bez uzycia mikrofonu przed wzmacniaczem glosnikowym?....jak narazie jest podlaczona poprzez cyfrowe wejscie karty muzycznej(mam multiefekt z wyjsciem spdif)...ta gitara brzmi fatalnie.

pytanie4:-czy sa przedwzmacniacze do ktorych mozna by jednoczesnie podlaczyc mikrofon i gitare(liniowo)takaby przesterowane barwy jakos brzmialy?

przyznam ze potrzebuje rady....w sklepach trudno o jakakolwiek obiektywnosc....

dzieki za ewntualne info
lubie halas

Awatar użytkownika
cichydd

Re: Karta + przetwornik - jak nagrać tanio gitarę?

Post autor: cichydd » środa 28 sty 2004, 17:37

Sa specjalne gitarowe interfejsy Edirola. Sprawdź na www.kartydzwiekowe.com.pl

Poza tym trzeba eksperymentować. Oczywiscie pomijam najlepsze i oczywiste rozwiązanie czyli piec-mikrofon-preamp-karta.

Ja najlepsze efekty uzyskuje wypuszczając sygnał z pieca przez Record Out i wysyłając go na pluginy - dopiero obrobiony brzmi optymalnie, Amplitube, reValver itp mile widziane.

Max_to_max

Re: Karta + przetwornik - jak nagrać tanio gitarę?

Post autor: Max_to_max » czwartek 29 sty 2004, 00:16

...Sa specjalne gitarowe interfejsy Edirola.

Nie słuchałem tego sprzętu na "żywo" ale to co było na próbkach w EIS to dla mnie była tragedia... za 3000!!!? To już lepiej kupić RME Digi96 + jakiegoś POD'a IMO

ODPOWIEDZ