Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
-
Max_to_max - Posty:179
Dobry kabel mikrofonowy!!!
autor: Max_to_max » poniedziałek 15 gru 2003, 16:02
Witam!
Mam pytanko:
Jakiej marki kabel (mikrofonowy) możecie polecić do domowego studia? Chodzi mi tylko o sam przewód (złącza mam). Słyszałem coś o kablach beztlenowych czy "jakuś takuś" ;) Przybliżcie mi ten temat jeśli łaska. Jeśli jest faworyt (w cenie max 20 pln/m) to proszę dajcie znać :) (najlepiej sygnaturę tego kabelka)
Z góry dziękuje!
Pozdrawiam
Bart
-
Redakcja - Posty:1410
autor: Redakcja » poniedziałek 15 gru 2003, 16:04
Zajrzyj wpierw
tam.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
-
Ja-cek - Posty:304
autor: Ja-cek » poniedziałek 15 gru 2003, 18:11
...Zajrzyj wpierw
tam.
...
Che che che, dobre... A już myślałem że to link do jakiejś stronki...
A co do kabli, do domowego studia raczej nie potrzebujesz kabli za 20 zyli za metr, kable te zwykle nie są zbyt długie i przy tej okazji strata jakości jest ponijalna, oczywiście muszą być dobrze ekranowane, ale takie można na upartego kupić za dwa zyle za metr.
Pozdro
www.surogat.pl
-
shearly
autor: shearly » poniedziałek 15 gru 2003, 18:12
...Zajrzyj wpierw
tam.
...
DOBRE!!!Moze to jakis sposob na wychowanie...
...phi...
-
autor: Max_to_max » wtorek 16 gru 2003, 16:22
Witam!
Kabel ze "zwykłej" miedzi jest zbudowany z kryształów miedzi, które są mniejsze niż w miedzi beztlenowej. W związku z tym, jest ich więcej na tym samym odcinku kabla (w stosunku do kabla z OFC - miedz beztlenowa). A co za tym idzie, jest więcej granic (obszarów łączących poszczególne kryształy) między kryształami. A to właśnie, w momencie, gdy elektrony przechodzą przez te granice, to powstają zakłucenia i szumy w sygnale. W OFC tych granic jest mniej, a więc i szans na zakłucenie sygnału jest mniej.
Pozdro
ddThor...
Bardzo dziękuje...
-
MB
Kabel ze "zwykłej" miedzi jest zbudowany z kryształów miedzi, które są mniejsze niż w miedzi beztlenowej. W związku z tym, jest ich więcej na tym samym odcinku kabla (w stosunku do kabla z OFC - miedz beztlenowa). A co za tym idzie, jest więcej granic (obszarów łączących poszczególne kryształy) między kryształami. A to właśnie, w momencie, gdy elektrony przechodzą przez te granice, to powstają zakłucenia i szumy w sygnale. W OFC tych granic jest mniej, a więc i szans na zakłucenie sygnału jest mniej.
Bujda na resorach wymyślona przez speców od marketingu firm produkujących drogie kable.
Przewodnictwo elektryczne jest zajwiskiem makroskopowym, i ma niewiele wspólnego z infantylną bajeczką o przechodzeniu elektronów przez granice pomiędzy kryształami. Wszelkie opory w ruchu elektronów uśredniają się w skali makro i przekładają się bezpośrednio na parametr przewodnika nazywany rezystancją. W przypadku kabli sygnałowych ta rezystancja jest pomijalnie mała (miliohmy trudne do zmierzenia czułym multimetrem o 5 cyfrowej dokładności).
-
autor: Max_to_max » wtorek 16 gru 2003, 16:54
A na czym polega budowa kabla typu PATCH?
-
stasiekm
autor: stasiekm » środa 17 gru 2003, 10:50
głównym źródłem szumów kabli jest nie przewodnik a izolacja
proponuję prosty eksperyment
bierzemy kilka metrów "zwykłego" kabelka ze złączami XLR i wpinamy do wejścia mikrofonowego
na drugim końcu umieszcazamy wyłączony mikrofon dynamiczny lub po prostu zwieramy pin 2 i 3
ustawiamy czułość wejścia na tyle dużą by słyszeć wyraźnie jego szumy
zginamy kabelek...
i słyszymy trzaski będące efektem wyładowań elektrostatycznych wewnątrz kabelka , pomiędzy poszczególnymi elementami izolacyjnymi
efekt ten praktycznie nie występuje w kablech z izolacją podstawową trwale pokrytą warstwa przewodzącą
-
autor: Max_to_max » środa 17 gru 2003, 17:32
efekt ten praktycznie nie występuje w kablech z izolacją podstawową trwale pokrytą warstwa przewodzącą...
Dzięki ! Ale mam pytanie czy kabel z izolatorem to jest właśnie ten typ PATCH? Please wytłumaczcie mi co to jest ten PATCH. DZięki!