Dobry kabel mikrofonowy!!!

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Max_to_max
Dobry kabel mikrofonowy!!!

Post autor: Max_to_max » poniedziałek 15 gru 2003, 16:02

Witam!

Mam pytanko:

Jakiej marki kabel (mikrofonowy) możecie polecić do domowego studia? Chodzi mi tylko o sam przewód (złącza mam). Słyszałem coś o kablach beztlenowych czy "jakuś takuś" ;) Przybliżcie mi ten temat jeśli łaska. Jeśli jest faworyt (w cenie max 20 pln/m) to proszę dajcie znać :) (najlepiej sygnaturę tego kabelka)

Z góry dziękuje!

Pozdrawiam

Bart

Redakcja

Re: Dobry kabel mikrofonowy!!!

Post autor: Redakcja » poniedziałek 15 gru 2003, 16:04

Zajrzyj wpierw tam.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » poniedziałek 15 gru 2003, 18:11

...Zajrzyj wpierw tam.

...

Che che che, dobre... A już myślałem że to link do jakiejś stronki...

A co do kabli, do domowego studia raczej nie potrzebujesz kabli za 20 zyli za metr, kable te zwykle nie są zbyt długie i przy tej okazji strata jakości jest ponijalna, oczywiście muszą być dobrze ekranowane, ale takie można na upartego kupić za dwa zyle za metr.

Pozdro
www.surogat.pl

Awatar użytkownika
shearly

Post autor: shearly » poniedziałek 15 gru 2003, 18:12

...Zajrzyj wpierw tam.

...

DOBRE!!!Moze to jakis sposob na wychowanie...
...phi...

Max_to_max

Post autor: Max_to_max » wtorek 16 gru 2003, 16:22

Witam!

Kabel ze "zwykłej" miedzi jest zbudowany z kryształów miedzi, które są mniejsze niż w miedzi beztlenowej. W związku z tym, jest ich więcej na tym samym odcinku kabla (w stosunku do kabla z OFC - miedz beztlenowa). A co za tym idzie, jest więcej granic (obszarów łączących poszczególne kryształy) między kryształami. A to właśnie, w momencie, gdy elektrony przechodzą przez te granice, to powstają zakłucenia i szumy w sygnale. W OFC tych granic jest mniej, a więc i szans na zakłucenie sygnału jest mniej.

Pozdro

ddThor...

Bardzo dziękuje...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 16 gru 2003, 16:34

Kabel ze "zwykłej" miedzi jest zbudowany z kryształów miedzi, które są mniejsze niż w miedzi beztlenowej. W związku z tym, jest ich więcej na tym samym odcinku kabla (w stosunku do kabla z OFC - miedz beztlenowa). A co za tym idzie, jest więcej granic (obszarów łączących poszczególne kryształy) między kryształami. A to właśnie, w momencie, gdy elektrony przechodzą przez te granice, to powstają zakłucenia i szumy w sygnale. W OFC tych granic jest mniej, a więc i szans na zakłucenie sygnału jest mniej.

Bujda na resorach wymyślona przez speców od marketingu firm produkujących drogie kable.

Przewodnictwo elektryczne jest zajwiskiem makroskopowym, i ma niewiele wspólnego z infantylną bajeczką o przechodzeniu elektronów przez granice pomiędzy kryształami. Wszelkie opory w ruchu elektronów uśredniają się w skali makro i przekładają się bezpośrednio na parametr przewodnika nazywany rezystancją. W przypadku kabli sygnałowych ta rezystancja jest pomijalnie mała (miliohmy trudne do zmierzenia czułym multimetrem o 5 cyfrowej dokładności).

Max_to_max

Post autor: Max_to_max » wtorek 16 gru 2003, 16:54

A na czym polega budowa kabla typu PATCH?

Awatar użytkownika
stasiekm

Post autor: stasiekm » środa 17 gru 2003, 10:50

głównym źródłem szumów kabli jest nie przewodnik a izolacja

proponuję prosty eksperyment

bierzemy kilka metrów "zwykłego" kabelka ze złączami XLR i wpinamy do wejścia mikrofonowego

na drugim końcu umieszcazamy wyłączony mikrofon dynamiczny lub po prostu zwieramy pin 2 i 3

ustawiamy czułość wejścia na tyle dużą by słyszeć wyraźnie jego szumy

zginamy kabelek...

i słyszymy trzaski będące efektem wyładowań elektrostatycznych wewnątrz kabelka , pomiędzy poszczególnymi elementami izolacyjnymi

efekt ten praktycznie nie występuje w kablech z izolacją podstawową trwale pokrytą warstwa przewodzącą

Max_to_max

Post autor: Max_to_max » środa 17 gru 2003, 17:32

efekt ten praktycznie nie występuje w kablech z izolacją podstawową trwale pokrytą warstwa przewodzącą...

Dzięki ! Ale mam pytanie czy kabel z izolatorem to jest właśnie ten typ PATCH? Please wytłumaczcie mi co to jest ten PATCH. DZięki!

ODPOWIEDZ