Mikrofon i interfejs audio USB
Witam serdecznie.Do tej pory pracowałam na stacjonarnym pececie z kartą ECHO MIA a jedyne co nagrywałam to dźwięk wychodzący bezpośrednio z Yamahowskiej clavinovy.Teraz chcę się przerzucić na laptopa i zbudować coś na kształt przenośnego systemu nagraniowego o przyzwoitej jakości.Myślę o zakupie opisanego w ostatnim numerze EiS interfejsu audio Edirol UA-700(cena około 3tys. zł)Ciekawa jestem czy ktoś miał z nim do czynienia w praktyce lub z jakimś innym nie przekraczającym tej ceny a gwarantującym dobry efekt.Czy może lepszy byłby rejestrator twardodyskowy(biorę pod uwagę że byłby on sporo droższy ale nie mogłabym przekroczyć 5-6tys.).Drugim niezbędnym sprzętem jest oczywiści mikrofon i tu mam dylemat.Wzięłam pod lupę trzy tanie mikrofony: MXL-990 ,B1StudioProjects(około500zł)oraz B3StudioProjects(około 900zł).O ile odnośnie mikrofonów serii B znalazłam artykuł Piotra Madziara ze szczegółowym ich opisem i byłam skłonna do kupna uniwersalnego B3 o tyle nic nie wiem o MXL-990 którego reklamówka trafiła mi w ręce nieco później i zburzyła prawie podjętą decyzję. Zdążyłam się już zapoznać z pojawiającymi się na forum odpowiedziami dotyczącymi wyboru mikrofonu ale są one bardzo ogólne i nadal nie wiem który wybrać.Chciałabym żeby ktoś mi doradził,który z tych trzech najlepiej się spełni w moim przypadku(chcę dogrywać do sampli pojedyncze głosy typu wokal,skrzypce,kontrabas,instrumenty dęte o dość klasycznym brzmieniu itp.Z góry dziękuję za pomoc.

Re: Mikrofon i interfejs audio USB
Generalnie do laptopa nie polecam USB. Raczej FireWire. Najlepszym rozwiazaniem cena/jakosc bylby moim zdaniem interfejs Audio/Midi M-Audio FireWire 410. 4 wejscia ( 2 liniowe, 2 mikrofonowe z Phantom Power) 10 wyjsc liniowych. Do tego para we/wy cyfrowych (coax. i opt.), Midi I/O. Wiecej info na mejla:
aleph01@wp.pl
pozdrawiam.
aleph01@wp.pl
pozdrawiam.
pozdrawiam....
Po Twojej podpowiedzi przeczytałam co nieco o wspomnianym przez Ciebie interfejsie. Z tego co wyczytałam wynika że nie ma on efektów i możliwości modelowania brzmień mikrofonów przez co nie stanowi aż tak kompletnego interfejsu jak UA-700 chociaż jest niewątpliwie szybszy i ma więcej wyjść. W pierwszej kolejności kupuję mikrofon więc jak tylko go będę miała to poszukam jeszcze opisów innych Fire Wire i w razie wątpliwości skontaktuję się na meila. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

...Witam serdecznie.Do tej pory pracowałam na stacjonarnym pececie z kartą ECHO MIA a jedyne co nagrywałam to dźwięk wychodzący bezpośrednio z Yamahowskiej clavinovy.Teraz chcę się przerzucić na laptopa i zbudować coś na kształt przenośnego systemu nagraniowego o przyzwoitej jakości.Myślę o zakupie opisanego w ostatnim numerze EiS interfejsu audio Edirol UA-700(cena około 3tys. zł)Ciekawa jestem czy ktoś miał z nim do czynienia w praktyce lub z jakimś innym nie przekraczającym tej ceny a gwarantującym dobry efekt.Czy może lepszy byłby rejestrator twardodyskowy(biorę pod uwagę że byłby on sporo droższy ale nie mogłabym przekroczyć 5-6tys.).Drugim niezbędnym sprzętem jest oczywiści mikrofon i tu mam dylemat.Wzięłam pod lupę trzy tanie mikrofony: MXL-990 ,B1StudioProjects(około500zł)oraz B3StudioProjects(około 900zł).O ile odnośnie mikrofonów serii B znalazłam artykuł Piotra Madziara ze szczegółowym ich opisem i byłam skłonna do kupna uniwersalnego B3 o tyle nic nie wiem o MXL-990 którego reklamówka trafiła mi w ręce nieco później i zburzyła prawie podjętą decyzję. Zdążyłam się już zapoznać z pojawiającymi się na forum odpowiedziami dotyczącymi wyboru mikrofonu ale są one bardzo ogólne i nadal nie wiem który wybrać.Chciałabym żeby ktoś mi doradził,który z tych trzech najlepiej się spełni w moim przypadku(chcę dogrywać do sampli pojedyncze głosy typu wokal,skrzypce,kontrabas,instrumenty dęte o dość klasycznym brzmieniu itp.Z góry dziękuję za pomoc.
...
Zainteresuj się "małym" Novation SpeedIO - info znajdziesz np.pod tym adresem
Pozdro
Groover

Zainteresuj się "małym" Novation SpeedIO - info znajdziesz np.pod tym adresem
Pozdro
Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl
Po Twojej podpowiedzi przeczytałam co nieco o wspomnianym przez Ciebie interfejsie. Z tego co wyczytałam wynika że nie ma on efektów i możliwości modelowania brzmień mikrofonów przez co nie stanowi aż tak kompletnego interfejsu jak UA-700 chociaż jest niewątpliwie szybszy i ma więcej wyjść.
Odradzam fascynacje zabawkami typu modelowanie mikrofonów - to zazwyczaj działa dość kiepsko, a i tak nigdy nie poprawi dźwięku mikrofonu niskiej jakości, co najwyżej pomoże go jeszcze zepsuć. Wbudowany procesor efektów też nie jest dzisiaj żadną wielką atrakcją, bo wszystko można znakomicie zrobić na komputerze. Radzę skupić się na jak najlepszych przetwornikach i niezawodnie napisanych sterownikach (o te ostatnie wcale niełatwo)
Odradzam fascynacje zabawkami typu modelowanie mikrofonów - to zazwyczaj działa dość kiepsko, a i tak nigdy nie poprawi dźwięku mikrofonu niskiej jakości, co najwyżej pomoże go jeszcze zepsuć. Wbudowany procesor efektów też nie jest dzisiaj żadną wielką atrakcją, bo wszystko można znakomicie zrobić na komputerze. Radzę skupić się na jak najlepszych przetwornikach i niezawodnie napisanych sterownikach (o te ostatnie wcale niełatwo)
Zgadzam się z MB, że raczej nie warto do poważnej pracy korzystać z urządzeń "all in one". Znacznie lepszym rozwiązaniem jest zakup urządzenia o dobrych przetwornikach (oczywiście sterowniki też są ważne) i obróbka sygnału w komputerze lub "przed" interfacem audio - za pomocą specjalizowanych procesorów.
Myślę też że lepszym rozwiązaniem jest w dzisiejszych czasach laptop i interface audio niż samodzielny rejestrator. Ten ostatni przydaje się głównie w specyficznych warunkach, np. wielośladowej rejestracji koncertowej. Obróbka i manipulacje są znacznie łatwiejsze w komputerze niż rejestratorach.
Myślę też że lepszym rozwiązaniem jest w dzisiejszych czasach laptop i interface audio niż samodzielny rejestrator. Ten ostatni przydaje się głównie w specyficznych warunkach, np. wielośladowej rejestracji koncertowej. Obróbka i manipulacje są znacznie łatwiejsze w komputerze niż rejestratorach.