Koniec Cubase?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
tomsfactory
Koniec Cubase?

Post autor: tomsfactory » sobota 13 gru 2003, 18:31

Słuchajcie bedąc w Niemczech w Sound & drumland Marcin mi zaczał cos klarować ze z Cubase może byc problem. Bo Pinacle kupiła cały dorobek steinberga tylko dla technologii. A oni branże muzyczna to chrzania zupełnie i nie beda się tym zajmować. Ja tam nic nie wiem ale czy to możliwe?

Awatar użytkownika
oduck

Re: Koniec Cubase?

Post autor: oduck » sobota 13 gru 2003, 19:51

IMHO bzdura, Pinnacle to nie ZUS, tam pracuja ludzie z glowa i nie wyrzuciliby takiej potegi jak Steinberg do kosza..

poza tym skoro wali ich branza muzyczna to po co im technologia steinberga? tez nie za bardzo rozumiem..

fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Hubba

Re: Koniec Cubase?

Post autor: Hubba » niedziela 14 gru 2003, 11:14

...IMHO bzdura, Pinnacle to nie ZUS, tam pracuja ludzie z glowa i nie wyrzuciliby takiej potegi jak Steinberg do kosza..

poza tym skoro wali ich branza muzyczna to po co im technologia steinberga? tez nie za bardzo rozumiem..

...

Rzeczywiscie, Cubase ma jakis rynek i na pierwszy rzut oka wydaje sie logiczne, ze Pinnacle moglby stracic na wycofaniu oprogramowania z rynku. Jednak, jak zwykle, istnieje kilka aspektow tej sprawy. Istnieje szansa, ze Pinnacle kupil Steinberga, zeby skonczyc linie ich produktow (ot, np. takie male ciche porozumienie z Apple, a tak naprawde cholera wie czy Pinnacle nie ma tam swoich udzialow).

Jesli nie taki byl powod zakupu, to z kolei nie bardzo rozumiem, dlaczego Steinberg na sile chce utrzymywac 2 linie produktow o podobnej funkcjonalnosci (Cubase i Nuendo). Juz w tej chwili opieraja sie na tym samym jadrze (silniku). Sila rzeczy predzej czy pozniej jeden wchlonie drugi (redukcja kosztow i inne), a raczej tym wchlanianym bedzie Cubase, przynajmniej taka jest moja opinia.

Jak to zwykle bywa w kazdej plotce jest odrobina prawdy, choc pewnie jeszcze sporo wody w rzece uplynie zanim nadejda duze zmiany. Nie oznacza to jednak, ze nie nalezy zachowywac proletariackiej czujnosci...

hubi

ODPOWIEDZ