Jestem nowy... staralem sie znalezc rozwiazanie mojego problemu na forum i nie tylko, ale nie znalazlem... prosze pomozcie!!!

Jestem posiadaczem Rolanda XP30. Mam pytanie odnosnie wykorzystania w ciekawy sposb trybu Performance w Multitimbral... jako, ze problem (tak mi sie wydaje) nie nalezy do najprostszych, opisze go dosc dokladnie:
Przepraszam, ze bede zanudzal, lecz ile razy to komus tlumaczylem - nie wiedzial o co mi chodzi :), wiec niech bedzie od podstaw:
XP30 posiada 2 tryby pracy z probkami instrumentow: PATCH i PERFORMANCE (nie licze RYTHM, bo to tutaj nieistotne). Rożnica miedzy nimi polega na tym, ze 1 PATCH moze byc zbudowany z max 4 probek, natomiast 1 PERFORMANCE z max 16 PATCH'y... Dla mnie jest wazna jeszcze jedna roznica, o ktora caly problem sie rozbija:
W trybie PATCH podczas zmiany brzmienia na nastepne (+1) (robie to kontrolerem w pedale [jest taka mozliwosc w xp30]) nastepuje drastyczne przerwanie tego odtwarzanego brzmienia. Tzn. gram i kiedy tylko zmieniam program (PATCH), to mimo iz trzymam wcisniete klawisze klawiatury, dzwiek umiera nagle... dopiero nastepne wcisniecie klawiszy klawiatury wyzwala nastepna barwe...
W trybie PERFORMANCE tego zabicia dzwieku nie ma. Tzn. podczas gry mam klawisze klawiatury wcisniete i kiedy przelaczam sie pomiedzy 16-stoma PATCHAMI zawartymi w 1 PERFORMANCE, mimo ze jest juz (teoretycznie) wgrany nastepny PATCH, to dzwiek pozostaje (brzmi) do momentu wycisniecia klawisza klawiatury. dopiero wtedy, gdy nacisne klawisz klawiatury nastepny raz, odzywa sie wywolany PATCH. Taki sposob grania podoba mi sie o wiele bardziej, co jest zrozumiale, biorac pod uwage np. warunki kocertowe... idzmy wiec dalej:
Tryb PERFORMANCE (jedna grupa PERFORMANCE), jak wczesniej pisalem, moze skupiac pod soba 16 PATCH. Te brzmienia PATCH moga byc odtwarzane w trybie PERFORMANCE za pomoca 2 metod:
a) metoda SINGLE - czyli kazde wcisniecie nastepnego przycisku odpowiadajacego jednej z 16-stu barw wylacza poprzednio uzywana barwe zastepujac ja nowa - i tylko ta brzmi
przyklad:
- brzmi PATCH 1 (klawisze klawiatury wcisniete)
- naciskam przycisk 3 odpowiadajacy PATCH 3 (klawisze klawiatury nadal wcisniete)
- PATCH 1 przestaje grac (wybrzmiewa) dopiero po wycisnieciu klawiszy klawiatury
- po nastepnym wcisnieciu klawiszy klawiatury zaczyna grac PATCH 3
b) metoda LAYER - czyli kilka brzmien PATCH moze grac jednoczesnie, jedna na drugiej... moge sobie tworzyc kombinacje...
przyklad:
- graja PATCHE 1,2,3
- trzymajac wcisniete klawisze klawiatury wyyyyciskam przyciski odpowiadajace uzywanym PATCHOM 1,2,3
- nastepnie wciskam [caly czas trzymajac wcisniete klawisze klawiatury] przyciski 5,6,7 odpowiadajace PATCH'om o takich samych numerach
- zwalniam klawisze klawiatury
- dzwiek zanika
- wciskam ponownie klawisze klawiatury
- PATCHE 5,6,7 graja slicznie :)
Podkreslam: W trybie PERFORMACE dzwiek nie zdycha (chyba, ze zabraknie polifonii), wszelkie zmiany brzmia plynnie i naturalnie...
I teraz sedno sprawy:
Gram muzyke, w ktorej klawisze sa caly czas w uzyciu... malo tego: uzywam barw, bardzo pełnych, symfonicznych, do czego idealnie nadaje sie PERFORMANCE i tryb/metoda LAYER... na koncertach, nie moge sobie pozwolic na jakiekolwiek zabicie brzmienia...
Wymarzona dla mnie bylaby mozliwosc programowania trybu PERFORMANCE/LAYER... chodzi mi tu o programowanie kombinacji uzywanych PATCH pod danym PERFORMANCE... Wiem, ze XP30 nie posiada takiej mozliwosci, zatem moze jest jakies urzadzenie (nie wiem, czy sprzetowy sekwencer to potrafi), ktore pozwoli mi zapisywac rozne kombinacje PATCHY pod PERFORMANCE i jednoczesnie "przeskakiwac" miedzy utworzonymi kombinacjami za pomoca (to konieczne) kontrolera pod postacia pedalu (nie gramy z metronomem, wiec nie moze to byc urzadzenia zmieniajace barwe w czasie)... Teoretycznie taka mozliwosc musi istniec, gdyz przeciez kazde wcisniecie przycisku z numerem PATCHA w trybie PERFORMANCE wysyla komunikat MIDI na zewnatrz (tak mi sie zdaje)... Czy wiec istnieje urzadzenie zewnetrzne, ktore rozwiaze moj problem?
Prosze o powaznie potraktowanie mojego problemu, gdyz jak widzicie, sporo sie namordowalem opisujac go jak najdokladniej i mozliwie od podstaw... Podziekuje osobiscie kazdemu, a nawet w miare mozliwosci odwdziecze sie, jesli pomoze mi w rozwiazaniu tej zagadki...