Ciekawe wykorzystanie Multitimbral

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Sieg
Kontakt:
Ciekawe wykorzystanie Multitimbral

Post autor: Sieg » wtorek 25 lis 2003, 01:52

V!

Jestem nowy... staralem sie znalezc rozwiazanie mojego problemu na forum i nie tylko, ale nie znalazlem... prosze pomozcie!!!

Jestem posiadaczem Rolanda XP30. Mam pytanie odnosnie wykorzystania w ciekawy sposb trybu Performance w Multitimbral... jako, ze problem (tak mi sie wydaje) nie nalezy do najprostszych, opisze go dosc dokladnie:

Przepraszam, ze bede zanudzal, lecz ile razy to komus tlumaczylem - nie wiedzial o co mi chodzi :), wiec niech bedzie od podstaw:

XP30 posiada 2 tryby pracy z probkami instrumentow: PATCH i PERFORMANCE (nie licze RYTHM, bo to tutaj nieistotne). Rożnica miedzy nimi polega na tym, ze 1 PATCH moze byc zbudowany z max 4 probek, natomiast 1 PERFORMANCE z max 16 PATCH'y... Dla mnie jest wazna jeszcze jedna roznica, o ktora caly problem sie rozbija:

W trybie PATCH podczas zmiany brzmienia na nastepne (+1) (robie to kontrolerem w pedale [jest taka mozliwosc w xp30]) nastepuje drastyczne przerwanie tego odtwarzanego brzmienia. Tzn. gram i kiedy tylko zmieniam program (PATCH), to mimo iz trzymam wcisniete klawisze klawiatury, dzwiek umiera nagle... dopiero nastepne wcisniecie klawiszy klawiatury wyzwala nastepna barwe...

W trybie PERFORMANCE tego zabicia dzwieku nie ma. Tzn. podczas gry mam klawisze klawiatury wcisniete i kiedy przelaczam sie pomiedzy 16-stoma PATCHAMI zawartymi w 1 PERFORMANCE, mimo ze jest juz (teoretycznie) wgrany nastepny PATCH, to dzwiek pozostaje (brzmi) do momentu wycisniecia klawisza klawiatury. dopiero wtedy, gdy nacisne klawisz klawiatury nastepny raz, odzywa sie wywolany PATCH. Taki sposob grania podoba mi sie o wiele bardziej, co jest zrozumiale, biorac pod uwage np. warunki kocertowe... idzmy wiec dalej:

Tryb PERFORMANCE (jedna grupa PERFORMANCE), jak wczesniej pisalem, moze skupiac pod soba 16 PATCH. Te brzmienia PATCH moga byc odtwarzane w trybie PERFORMANCE za pomoca 2 metod:

a) metoda SINGLE - czyli kazde wcisniecie nastepnego przycisku odpowiadajacego jednej z 16-stu barw wylacza poprzednio uzywana barwe zastepujac ja nowa - i tylko ta brzmi

przyklad:

- brzmi PATCH 1 (klawisze klawiatury wcisniete)

- naciskam przycisk 3 odpowiadajacy PATCH 3 (klawisze klawiatury nadal wcisniete)

- PATCH 1 przestaje grac (wybrzmiewa) dopiero po wycisnieciu klawiszy klawiatury

- po nastepnym wcisnieciu klawiszy klawiatury zaczyna grac PATCH 3

b) metoda LAYER - czyli kilka brzmien PATCH moze grac jednoczesnie, jedna na drugiej... moge sobie tworzyc kombinacje...

przyklad:

- graja PATCHE 1,2,3

- trzymajac wcisniete klawisze klawiatury wyyyyciskam przyciski odpowiadajace uzywanym PATCHOM 1,2,3

- nastepnie wciskam [caly czas trzymajac wcisniete klawisze klawiatury] przyciski 5,6,7 odpowiadajace PATCH'om o takich samych numerach

- zwalniam klawisze klawiatury

- dzwiek zanika

- wciskam ponownie klawisze klawiatury

- PATCHE 5,6,7 graja slicznie :)

Podkreslam: W trybie PERFORMACE dzwiek nie zdycha (chyba, ze zabraknie polifonii), wszelkie zmiany brzmia plynnie i naturalnie...

I teraz sedno sprawy:

Gram muzyke, w ktorej klawisze sa caly czas w uzyciu... malo tego: uzywam barw, bardzo pełnych, symfonicznych, do czego idealnie nadaje sie PERFORMANCE i tryb/metoda LAYER... na koncertach, nie moge sobie pozwolic na jakiekolwiek zabicie brzmienia...

Wymarzona dla mnie bylaby mozliwosc programowania trybu PERFORMANCE/LAYER... chodzi mi tu o programowanie kombinacji uzywanych PATCH pod danym PERFORMANCE... Wiem, ze XP30 nie posiada takiej mozliwosci, zatem moze jest jakies urzadzenie (nie wiem, czy sprzetowy sekwencer to potrafi), ktore pozwoli mi zapisywac rozne kombinacje PATCHY pod PERFORMANCE i jednoczesnie "przeskakiwac" miedzy utworzonymi kombinacjami za pomoca (to konieczne) kontrolera pod postacia pedalu (nie gramy z metronomem, wiec nie moze to byc urzadzenia zmieniajace barwe w czasie)... Teoretycznie taka mozliwosc musi istniec, gdyz przeciez kazde wcisniecie przycisku z numerem PATCHA w trybie PERFORMANCE wysyla komunikat MIDI na zewnatrz (tak mi sie zdaje)... Czy wiec istnieje urzadzenie zewnetrzne, ktore rozwiaze moj problem?

Prosze o powaznie potraktowanie mojego problemu, gdyz jak widzicie, sporo sie namordowalem opisujac go jak najdokladniej i mozliwie od podstaw... Podziekuje osobiscie kazdemu, a nawet w miare mozliwosci odwdziecze sie, jesli pomoze mi w rozwiazaniu tej zagadki...

Max_to_max

Re: Ciekawe wykorzystanie Multitimbral

Post autor: Max_to_max » wtorek 25 lis 2003, 02:19

...Podziekuje osobiscie kazdemu, a nawet w miare mozliwosci odwdziecze sie, jesli pomoze mi w rozwiazaniu tej zagadki...

Mi raczej nie podziękujesz bo wg mojej wiedzy to nie tylko Rolad tak sie zachowuje przy zmianie patchy :( Miałem kiedyś Rolanda XP-80 i też tak robił :( Tak już skonstruowane są te ustrojstwa. To chyba jest charakterystyczne dla Rolanda :( U mnie z kolei na KORG'u i5S w trybie odtwarzania plików SMF cały aranż MIDI jest siatkowany(resetuje tak jak w rolandzie) gdy zmieniam oktawe jakiejś barwy albo transpozycjie czy nawet volume! :( Dlatego nie wiem czy wogóle da się to zrobić. Życzę powodzenia. Jestem bardzo ciekawy czy to sie da zrobić...

Pozdrawiam - Bart

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 25 lis 2003, 17:15

...Czy wiec istnieje urzadzenie zewnetrzne, ktore rozwiaze moj problem?...

Problem "rwania" dźwięku bierze się pewnie z obsługi toru efektowego. W trybie Patch każde brzmienie ma swoje własne ustawienia efektu. Zmieniając Patch-a system musi zmienić jednocześnie algorytm efektu. Nie każdy instrument sobie z tym radzi i zwykle następuje blokowanie generatora. Tutaj może być podobnie.

W ramach jednego Performance wszystkie Patch-e pracują pewnie z takim samym ustawieniem toru efektu (efekt jest ustawiany dla całego Performance), stąd ich zmiana nie powoduje "rwania".

Niestety, nie mam specyfikacji MIDI tego instrumentu i trudno mi powiedzieć, czy w tym modelu można w ramach danego Performance podmieniać Patcha z "zewnątrz".
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » wtorek 25 lis 2003, 17:32

Mnie się wydaje,że koledze chodzi o coś innego.

Potrzebujesz wykorzystać tryb USER

Nie wiem jak w XP30, ale w Xp80 są wolne miejsca na programowanie własnych PERFORMANCE - one nazywają się USER- jest ich chyba 32 albo 64 - nie pamiętam dokładnie

Performance'ów nie można na stałe zmienić a USERY jak najbardziej.

Te USERY będziesz sobie zmieniać kontrolerem nożnym.

Mam nadzieję,że dobrze załapałem o co Ci chodziło..

Jarek

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 25 lis 2003, 17:52

...Mam nadzieję,że dobrze załapałem o co Ci chodziło..

Nie do końca, choć idąc tym tropem wystarczyłoby stworzyć kilka takich samych Userów (Performans) z różnymi ustawieniami Patch-ów i spokojnie je przywoływać.
[addsig]

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » wtorek 25 lis 2003, 17:56

Sprawdziłem- XP30 ma 32 USER, czyli możesz bez problemu zaprogramować 32 własne PERFORMANCE.

Jeśli da się zmieniać PATCH kontrolerem nożnym to PERFORMANCE{USER} pewnie też można.

Jarek

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » wtorek 25 lis 2003, 18:07

......Mam nadzieję,że dobrze załapałem o co Ci chodziło..

Nie do końca, choć idąc tym tropem wystarczyłoby stworzyć kilka takich samych Userów (Performans) z różnymi ustawieniami Patch-ów i spokojnie je przywoływać.

...

No,autor się pewnie wypowie czy o yto chodziło.

Moim zdanie to żadna róznica czy sie zaprogramuje USERA w trybie LAYER czy SPLIT, czy poszczególne PERFORM. będą się składały z tych samych PATCHY czy z innych. Można sobie zaprogramować co się chce i problem z głowy.

Dziwi mnie tylko,że autor posta stwierdził,że nie ma takiej możliwości.A niby czemu?

Jarek

Awatar użytkownika
Sieg
Kontakt:

Post autor: Sieg » czwartek 27 lis 2003, 14:08

V!

dziekuje za odpowiedzi... a przynamniej ich probe!

-Max_to_max-

dzieki za zyczenia... i za zrozumienie powagi problemu :)

-Jarek-

dzieki za probe odpowiedzi, ale nie o to mi chodzilo... to o czym napisales juz wiedzialem.. no ale dziekuje za checi :)

-Redakcja-

dziekuje za wyjasnienie mi przyczyny "rwania" dzwieku, rzeczywiscie jest to logiczne... powinienem sam na to wpasc... problem jednak, jak trafnie Pan spostrzegl i rownie trafnie scharakteryzowal :), lezy w "podmianie" z zewnatrz PATCHA pod danym PERFORMANCE... napisal Pan rowiniez, ze nie potrafi pomoc, gdyz nie posiada specyfikacji MIDI tego instrumentu...

hmm... otoz gdyby Pan Redaktor wyrazil chec, moglbym przeslac specyfikacje MIDI w postaci scanu... lub (nie wiem, czy mnie na to stac) w postaci juz przekonwertowanej na txt... bardzo mi na tym zalezy... ewentualnie, czy moze w modelach XP-80, XP-50, ktore to pewnie posiadaja dosyc podobna specyfikacje, jest taka mozliwosc? I jakie urzadzenie (sekwencer??) potrzebne byloby do takiej "podmiany"...?

Pozdrawiam

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 27 lis 2003, 15:14

...moglbym przeslac specyfikacje MIDI w postaci scanu...

Specyfikacja musiałaby być bardzo szczegółowa, zawierając opis dostępnych komunikatów Program Change, Control Change i System Exclusive. Istnieje duże prawdopodobieństwo, iż podmianka będzie możliwa tylko za pomocą tego ostatniego. Wciąż jednak zastanawiam się nad celowością takiej operacji. Gdyby zmiany były możliwe tylko za pomocą SysEx-u, to i tak nic nam to nie zmieni. Większość instrumentów traktując strumień SysEx jako priorytet potrafi podczas jego obsługi przerwać wykonywanie bieżącej pracy. Nie wiem jak to jest w przypadku XP, ale mam wrażenie, że znów szykuje nam się "rwanie". Pomijam sprawę szybkiego szukania i ładowania w sekwencerze (dowolnym) określonego pliku ze zmianami.

W tej sytuacji bardziej skłaniałbym się do przygotowania kilku (kilkunastu?) takich samych Performance z różnymi, wyselekcjonowanymi Patchami.

Ew. specyfikację proszę podesłać na mój adres e-mail (koperta pod postem).
[addsig]

ODPOWIEDZ