autor: diacon » wtorek 25 lis 2003, 21:20
...Chcialbym do tego i do tego,a czym mialy by sie roznic do odsluchu(jetem amatorem wiec nie mam zbytnio pojecia a o glosnikach tym bardziej).chodzi mi o dwa monitory,ale nie jestem pewnien czy to bedzie najlepsze rozwiazanie,,,a takiego potrzebuje.Czekam na odpowiedz.Pozdrawiam
...
Zwykłe głośniki hi-fi nie nadają się do odsłuchu studyjnego, nie mają jak najbardziej płaskiej charakterystyki przenoszenia, czyli tłumią bądź wzmacniają poszczególne pasma, co jest wysoce niepożądane, jeśli chcesz pracować z dźwiękiem. Poza tym mogą wprowadzać zniekształcenia fazowe. Dobre monitory odsłuchowe wykonane są z wysokiej jakości materiałów i wiernie odtwarzają proporcje brzmieniowe w nagraniu.
Z drugiej strony, jeśli chcesz słuchać muzyki, brzmienie monitorów odsłuchowych mogłoby Ci się nie spodobać. W monitorach nie ma żadnego podbicia basów czy innych efektów uprzyjemniających słuchanie muzyki, wszystko jest jak gdyby "wyciągnięte na wierzch".
pozdry
tenka
...
dzieki,zaczynam sie bawic w studio ale tez jestem melomanem a do tego w niedalekiej przyszlosci zamierzam grac z deckow...I nie wiem juz co bedzie najlepsze.Czekam na odpis,dziekuje za info i pozdro
Interesuje sie tworzeniem i obrobka dzwieku(jestem amatorem), w przyszlosci chcialbym kupic gramofony i zaczac przygode z muzyka... Kompletuje sprzet...