Nagłośnienie pokoju

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
diacon
Nagłośnienie pokoju

Post autor: diacon » poniedziałek 24 lis 2003, 19:13

Witam,chcialbym naglosnic moj pokoj o wymiarach ok 3m x 4m

zwracam sie bo chcialbym to zrobic dobrze z przemysleniem zebym pozniej nie zalowal.monitory czy zwykle kolumny?przestrzenny dzwiek czy tez nie?Czekam na odpowiedz i pozdrawiam
Interesuje sie tworzeniem i obrobka dzwieku(jestem amatorem), w przyszlosci chcialbym kupic gramofony i zaczac przygode z muzyka... Kompletuje sprzet...

Max_to_max

Re: Nagłośnienie pokoju

Post autor: Max_to_max » poniedziałek 24 lis 2003, 22:49

...Witam,chcialbym naglosnic moj pokoj o wymiarach ok 3m x 4m

zwracam sie bo chcialbym to zrobic dobrze z przemysleniem zebym pozniej nie zalowal.monitory czy zwykle kolumny? Przestrzenny dzwiek czy tez nie?Czekam na odpowiedz i pozdrawiam ...

A czego słuchasz :) ?

Awatar użytkownika
diacon

Post autor: diacon » wtorek 25 lis 2003, 19:06

...

...Witam,chcialbym naglosnic moj pokoj o wymiarach ok 3m x 4m

zwracam sie bo chcialbym to zrobic dobrze z przemysleniem zebym pozniej nie zalowal.monitory czy zwykle kolumny? Przestrzenny dzwiek czy tez nie?Czekam na odpowiedz i pozdrawiam ...

A czego słuchasz :) ?

...

Glownie muzyki technicznej,potrzebny mi dobry dzwiek,a po zatym to co to jest odsluch?
Interesuje sie tworzeniem i obrobka dzwieku(jestem amatorem), w przyszlosci chcialbym kupic gramofony i zaczac przygode z muzyka... Kompletuje sprzet...

Awatar użytkownika
diacon

Post autor: diacon » wtorek 25 lis 2003, 19:08

......Witam,chcialbym naglosnic moj pokoj o wymiarach ok 3m x 4m

zwracam sie bo chcialbym to zrobic dobrze z przemysleniem zebym pozniej nie zalowal.monitory czy zwykle kolumny?przestrzenny dzwiek czy tez nie?Czekam na odpowiedz i pozdrawiam ...

To zależy ile masz kasiory, no i co ma wchodzić w skład zestawu. To po pierwsze. Po drugie: ten sprzęcior ma być do duchowych kontemplacji, czy może pracujesz z muzą i szukasz odsłuchów?

Pozdro

ddThor

...

Chcialbym do tego i do tego,a czym mialy by sie roznic do odsluchu(jetem amatorem wiec nie mam zbytnio pojecia a o glosnikach tym bardziej).chodzi mi o dwa monitory,ale nie jestem pewnien czy to bedzie najlepsze rozwiazanie,,,a takiego potrzebuje.Czekam na odpowiedz.Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tenebris

Post autor: tenebris » wtorek 25 lis 2003, 20:42

Chcialbym do tego i do tego,a czym mialy by sie roznic do odsluchu(jetem amatorem wiec nie mam zbytnio pojecia a o glosnikach tym bardziej).chodzi mi o dwa monitory,ale nie jestem pewnien czy to bedzie najlepsze rozwiazanie,,,a takiego potrzebuje.Czekam na odpowiedz.Pozdrawiam

...

Zwykłe głośniki hi-fi nie nadają się do odsłuchu studyjnego, nie mają jak najbardziej płaskiej charakterystyki przenoszenia, czyli tłumią bądź wzmacniają poszczególne pasma, co jest wysoce niepożądane, jeśli chcesz pracować z dźwiękiem. Poza tym mogą wprowadzać zniekształcenia fazowe. Dobre monitory odsłuchowe wykonane są z wysokiej jakości materiałów i wiernie odtwarzają proporcje brzmieniowe w nagraniu.

Z drugiej strony, jeśli chcesz słuchać muzyki, brzmienie monitorów odsłuchowych mogłoby Ci się nie spodobać. W monitorach nie ma żadnego podbicia basów czy innych efektów uprzyjemniających słuchanie muzyki, wszystko jest jak gdyby "wyciągnięte na wierzch".

pozdry

tenka
[addsig]
Przyjaźń między kobietami
to jedynie pakt o nieagresji

Awatar użytkownika
diacon

Post autor: diacon » wtorek 25 lis 2003, 21:18

...Chcialbym do tego i do tego,a czym mialy by sie roznic do odsluchu(jetem amatorem wiec nie mam zbytnio pojecia a o glosnikach tym bardziej).chodzi mi o dwa monitory,ale nie jestem pewnien czy to bedzie najlepsze rozwiazanie,,,a takiego potrzebuje.Czekam na odpowiedz.Pozdrawiam

...

Ok. Tylko na serio, jak podasz jaką kwotę możesz na to przeznaczyć, oraz co chcesz kupic (kolumny?, wzmacniacz?, CD?), to będzie znacznie łatwiej cos dobrać.

Pozdro

ddThor

...

od 2tys do 3 tys,tylko nie moge sie zdecydowac czy monitory czy zwykle glosniki,w przyszlosci moze zaczne grac z deckow ,wiec wybror jest trudny-przynajmniej dla mnie...Pozdrawiam i czekam na odpis

Awatar użytkownika
diacon

Post autor: diacon » wtorek 25 lis 2003, 21:20

...Chcialbym do tego i do tego,a czym mialy by sie roznic do odsluchu(jetem amatorem wiec nie mam zbytnio pojecia a o glosnikach tym bardziej).chodzi mi o dwa monitory,ale nie jestem pewnien czy to bedzie najlepsze rozwiazanie,,,a takiego potrzebuje.Czekam na odpowiedz.Pozdrawiam

...

Zwykłe głośniki hi-fi nie nadają się do odsłuchu studyjnego, nie mają jak najbardziej płaskiej charakterystyki przenoszenia, czyli tłumią bądź wzmacniają poszczególne pasma, co jest wysoce niepożądane, jeśli chcesz pracować z dźwiękiem. Poza tym mogą wprowadzać zniekształcenia fazowe. Dobre monitory odsłuchowe wykonane są z wysokiej jakości materiałów i wiernie odtwarzają proporcje brzmieniowe w nagraniu.

Z drugiej strony, jeśli chcesz słuchać muzyki, brzmienie monitorów odsłuchowych mogłoby Ci się nie spodobać. W monitorach nie ma żadnego podbicia basów czy innych efektów uprzyjemniających słuchanie muzyki, wszystko jest jak gdyby "wyciągnięte na wierzch".

pozdry

tenka

...

dzieki,zaczynam sie bawic w studio ale tez jestem melomanem a do tego w niedalekiej przyszlosci zamierzam grac z deckow...I nie wiem juz co bedzie najlepsze.Czekam na odpis,dziekuje za info i pozdro

ODPOWIEDZ