Podsumowując:
Cel jest taki: jedno urządzenie z całą gamą kontrolerów, padów, klawiaturą po które sięgam sporadycznie i ustawiam w łatwy intuicyjny sposób pod konkretne potrzebne w danym momencie zastosowanie
------------
Ja poszedłem trochę w inną stronę. Mam osobną klawiaturę sterująca tylko do grania, praktycznie bez żadnych bajerów, ale za to z porządnym mechanizmem (Studiologic Numanero z TP40 Wood). Do sterowania DAW, wirtualkami (VST i standalone) oraz sprzętem mam Novation Zero SL MK II (bez klawiatury, tylko gały, suwaki i dyngsy do przełączania). Jedyną jego wadą są fatalne pady, których nie używam. Jako ostatni element do sterowania nabyłem Arturie Beatstep Pro, czyli 3 sekwencery w jednym, które na dodatek mogą sterować również po CV, czyli modularne no i starsze sprzęty bez MIDI, ale ze sterowaniem CV. Dodatkowo ma dużo lepsze pady niż Novation.
Co do kontrolera Novation, to zainspirowałeś mnie do małego eksperymentu, co zaowocowało nowymi "okryciami" w możliwościach tego urządzenia

.... w związku z tym mała poprawka... jak najbardziej można z poziomu edytora Automap sterować sprzętem i oprogramowaniem, które pracuje w trybie standalone (bez DAW). Trzeba tylko przejść w tryb Advance

. Plusem tego edytora jest to, że każdemu pokrętłu, suwakowi czy przełącznikowi możesz przypisać nazwę, tak żeby się nie pogubić. Jeżeli mimo wszystko o czymś zapomnisz, to w każdej chwili możesz wywołać edytor i cała gałkologia wraz z opisami pojawia Ci się na ekranie. Gały i suwaki są czułe na dotyk, więc wystarczy ich dotknąć, a nazwa i aktualna wartość pojawia się na wyświetlaczu kontrolera. Dodatkowo każdą stworzoną mapę dla danego urządzenia/instrumentu możesz zapisać w pliku, co praktycznie daje możliwość definiowania osobnych map dla nieograniczonej liczby urządzeń/instrumentów. Jak by tego było mało, możesz tworzyć nowe strony w danej mapie, jeżeli nie jesteś w stanie zmieścić się na jednej stronie. Jedyne ograniczenie to ilość CC, jaką możesz użyć, czyli 128... no ale to już nie jest wina kontrolera
Więc wydaje się, że Novation SL MK II, ale w wersji z klawiaturą (dostępne są wersje 25, 49 i 61 klawiszy) było by chyba tym, czego szukasz... z wyjątkiem padów, bo tu, jak pisałem wcześniej, cieniuchno.