di box czy separator?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
laser777
di box czy separator?

Post autor: laser777 » niedziela 11 wrz 2016, 18:49

Witam

Co byście polecili na problemy z pętlą masy.Di boxa,separator masy czy może zainstalować filtr sieciowy w dystrybutorze zasilania? Zastanawiam się nad Di boxem z przełącznikiem lift/ground ale czy dwa dwukanałowe di boxy wystarczą by pozbyć się przydzwięków?
Ma po prostu zapobiegać brumieniu więc co sprawdziło by się tutaj najlepiej?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: di box czy separator?

Post autor: matiz » niedziela 11 wrz 2016, 22:10

...Witam

Co byście polecili na problemy z pętlą masy.Di boxa,separator masy czy może zainstalować filtr sieciowy w dystrybutorze zasilania? Zastanawiam się nad Di boxem z przełącznikiem lift/ground ale czy dwa dwukanałowe di boxy wystarczą by pozbyć się przydzwięków?
Ma po prostu zapobiegać brumieniu więc co sprawdziło by się tutaj najlepiej?...

Dopóki nie napiszesz, co z czym jest połączone, to odpowiedzi nawet jeżeli będą, to bezwartościowe.

[addsig]

laser777

Post autor: laser777 » poniedziałek 12 wrz 2016, 00:41

Dopóki nie napiszesz, co z czym jest połączone, to odpowiedzi nawet jeżeli będą, to bezwartościowe....

Tak dokładnie to sam nie wiem gdzie ten di box powinien być bo zawsze wiedziałem że jest coś takiego jak di box ale nie interesowało mnie do czego to jest

Więc tak do miksera idą dwa źródła dźwięku z komputera przez DJ kontroler z wyjściem RCA oraz z mini dysku(też RCA) na wyjściu miksera są podłączone dwie końcówki mocy no i to wszystko.
Di boxy czy separatory chciałem podłączyć między źródłem a mikserem ale nie wiem czy to coś da bo przydźwięk nie występuje zawsze tylko czasami na imprezach.
Po za mikserem,komputerem,minidyskiem i końcówkami mocy podłączony jest jeszcze monitor,kamera pogłosowa 6 świateł na ledy,jedno na żarówkę i wytwornica dymu

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 12 wrz 2016, 11:19

... Dopóki nie napiszesz, co z czym jest połączone, to odpowiedzi nawet jeżeli będą, to bezwartościowe....

Tak dokładnie to sam nie wiem gdzie ten di box powinien być bo zawsze wiedziałem że jest coś takiego jak di box ale nie interesowało mnie do czego to jest

Więc tak do miksera idą dwa źródła dźwięku z komputera przez DJ kontroler z wyjściem RCA oraz z mini dysku(też RCA) na wyjściu miksera są podłączone dwie końcówki mocy no i to wszystko.
Di boxy czy separatory chciałem podłączyć między źródłem a mikserem ale nie wiem czy to coś da bo przydźwięk nie występuje zawsze tylko czasami na imprezach.
Po za mikserem,komputerem,minidyskiem i końcówkami mocy podłączony jest jeszcze monitor,kamera pogłosowa 6 świateł na ledy,jedno na żarówkę i wytwornica dymu...

Jeżeli mikser ma wejścia mikrofonowe, to możesz zastosować diboxy, jeżeli tylko liniowe, i nie chcesz nic zmieniać w obecnej konfiguracji, to transformatory separujące. Transformatory neutrika są bardzo dobre, ale nie mająprzełączanego ground lift, cały czas są odcięte, a to może być problemem - czasami lepiej tak, czasami tak ;)

http://www.neutrik.com/en/accessories/inline-adapters/na2m-j-tx

Diboxy mają przełączany ground lift i generalnie służą do tych celów, o których wspominasz, ale wymagają wejścia mikrofonowego i często zasilania w przypadku aktywnych. W dodatku tanie diboxy transformatorowe trochę tną pasmo zwłaszcza przy wyższych poziomach, a tanie akywne niemiłosiernie szumią

[addsig]

laser777

Post autor: laser777 » poniedziałek 12 wrz 2016, 11:44

Jeżeli mikser ma wejścia mikrofonowe, to możesz zastosować diboxy, jeżeli tylko liniowe, i nie chcesz nic zmieniać w obecnej konfiguracji, to transformatory separujące. Transformatory neutrika są bardzo dobre, ale nie mająprzełączanego ground lift, cały czas są odcięte, a to może być problemem - czasami lepiej tak, czasami tak ;)
Diboxy mają przełączany ground lift i generalnie służą do tych celów, o których wspominasz, ale wymagają wejścia mikrofonowego i często zasilania w przypadku aktywnych. W dodatku tanie diboxy transformatorowe trochę tną pasmo zwłaszcza przy wyższych poziomach, a tanie akywne niemiłosiernie szumią ...

Ma wejścia mikrofonowe i phantoma. Do miksera podłączony jest jeszcze mikrofon dynamiczny czy phantom nic jak będę zasilał di boxy? A na wyjściu miksera czy też po między liniowo połączonymi końcówkami mocy nie przydał by się jakiś lift/ground? Di boxy chciałem kupić behringera Di20 ale chyba lepiej coś lepszego wezmę

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 12 wrz 2016, 12:24

...Jeżeli mikser ma wejścia mikrofonowe, to możesz zastosować diboxy, jeżeli tylko liniowe, i nie chcesz nic zmieniać w obecnej konfiguracji, to transformatory separujące. Transformatory neutrika są bardzo dobre, ale nie mająprzełączanego ground lift, cały czas są odcięte, a to może być problemem - czasami lepiej tak, czasami tak ;)
Diboxy mają przełączany ground lift i generalnie służą do tych celów, o których wspominasz, ale wymagają wejścia mikrofonowego i często zasilania w przypadku aktywnych. W dodatku tanie diboxy transformatorowe trochę tną pasmo zwłaszcza przy wyższych poziomach, a tanie akywne niemiłosiernie szumią ...

Ma wejścia mikrofonowe i phantoma. Do miksera podłączony jest jeszcze mikrofon dynamiczny czy phantom nic jak będę zasilał di boxy? A na wyjściu miksera czy też po między liniowo połączonymi końcówkami mocy nie przydał by się jakiś lift/ground? Di boxy chciałem kupić behringera Di20 ale chyba lepiej coś lepszego wezmę ...

Fantom nie szkodzi mikrofonowi dynamicznemu. Końcówki podłącza się zdecydowanie bez separacji, ewentualnie jest ground lift w końcówkach. Di20 szumi

[addsig]

laser777

Post autor: laser777 » poniedziałek 12 wrz 2016, 13:57

Fantom nie szkodzi mikrofonowi dynamicznemu. Końcówki podłącza się zdecydowanie bez separacji, ewentualnie jest ground lift w końcówkach. Di20 szumi ...

A co myślisz o czterokanałowym DI4000 w wersji rack? zastanawiam się na nim i widziałem gdzieś używkę ale jak nie zdążę go kupić to chyba wezmę dwa separatory neutrika a do drugiego źródła kupię di box za 200zł zobaczę co się będzie lepiej sprawdzać.
Są jeszcze separatory Monacor FGA 40HQ za nie całe 100pln wygląda na jakąś wersje modułową czy może być to coś wartego uwagi?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 12 wrz 2016, 14:04

...Fantom nie szkodzi mikrofonowi dynamicznemu. Końcówki podłącza się zdecydowanie bez separacji, ewentualnie jest ground lift w końcówkach. Di20 szumi ...

A co myślisz o czterokanałowym DI4000 w wersji rack? zastanawiam się na nim i widziałem gdzieś używkę ale jak nie zdążę go kupić to chyba wezmę dwa separatory neutrika a do drugiego źródła kupię di box za 200zł zobaczę co się będzie lepiej sprawdzać.
Są jeszcze separatory Monacor FGA 40HQ za nie całe 100pln wygląda na jakąś wersje modułową czy może być to coś wartego uwagi?...

Monacor może być wystarczający, trzeba spróbować.

[addsig]

laser777

Post autor: laser777 » poniedziałek 12 wrz 2016, 23:37

Monacor może być wystarczający, trzeba spróbować....

Sam nie wiem kosztuje prawie tyle co neutrik ale jest dwukanałowy.Najbardziej wiarygodny parametr to cena
Dzięki za podpowiedzi

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 12 wrz 2016, 23:50

...Monacor może być wystarczający, trzeba spróbować....

Sam nie wiem kosztuje prawie tyle co neutrik ale jest dwukanałowy.Najbardziej wiarygodny parametr to cena
Dzięki za podpowiedzi ...

Monacor ma dobre transformatory. Cena podejrzanie niska, i można się spodziewać zniekształceń w dole ze względu na spodziewaną wielkość transformatorów, ale może to i lepiej będzie brzmiało - w końcu "ciepły, analogowy dół" jest dobry

[addsig]

ODPOWIEDZ