Balans częstotliwościowy - mastering

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
MrExplosion
Balans częstotliwościowy - mastering

Post autor: MrExplosion » czwartek 31 gru 2015, 03:23

Jest taka piosenka, która od dawna wydaje mi się bardzo dobra brzmieniowo, to znaczy ma dość mało "środka" i brzmi miękko i ciepło. Niezależnie od tego czy słucham na monitorach, słuchawkach, czy głośnikach komputerowych, brzmi po prostu przyjemnie. W sumie wyróżnia się nawet na tle rzeczy z lat 70tych pod tym względem (środek), nie mówiąc o nowszych:

https://www.youtube.com/watch?v=oRbSAmK9gzI

I tu pytanie - czy ten kawałek jest zrobiony poprawnie, czy jednak za bardzo jest wycięty środek? Wiem, że link youtube nie do końca oddaje co trzeba, ale myślę, że na potrzeby tematu starczy. Porównuję to sobie z np Foster the People, Friendly Fires czy ostatnim Neon Indian, czyli popularnymi współczesnymi zespołami, i te nowe nagrania są bardzo "szorstkie", dużo środka. Nie wiem czy to kwestia tego, że był kompromis przy masteringu i zrobili takie szorstkie brzmienie, żeby było głośno, czy po prostu takie brzmienie jest "prawidłowe" a Change - Hold Tight jest źle zrealizowane (zespół z Włoch, z lat 70tych, niszowy, więc wszystko możliwe)

Zbynia

Re: Balans częstotliwościowy - mastering

Post autor: Zbynia » czwartek 31 gru 2015, 03:37

Oczywiście że poprawnie - dowal nowoczesność i nie będzie się jej dało słuchać
Sporo tu zależy od stylu muzycznego

ps.to kawałek pewnie po remasterze ale brzmi super

jeden mały szczegół - nie zabito dynamiki

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Balans częstotliwościowy - mastering

Post autor: DJOZD » czwartek 31 gru 2015, 09:41

Ten utwór nie ma wyciętego środka. Środka i innych wrzeszczących elementów poprostu nie
ma w aranżacji w takiej ilości. Jest przewiew w aranżu. Tak się kiedyś grało. Sam miks
też nie dobiega od standardów. Zrób podobny aranż, i miksuj na wzór tego utworu.
Osiągniesz spokojnie taki rezultat.

Z nowych produkcji na tej samej zasadzie jest zrobiona Kiesza - Hideaway.
Minimalistycznei, ciepło (dużo dołu w stopie)

https://www.youtube.com/watch?v=Vnoz5uBEWOA

ODPOWIEDZ