Akai MPC Touch vs. NI Maschine
Re: Akai MPC Touch vs. NI Maschine
podłączę się do pytania... mam rozterkę między NI Maschine Mikro a Akai MPC Studio albo Touch... trochę już poczytałem ale nadal za mało wiem :) czy ktoś z użytkowników jednego lub drugiego systemu mógłby napisać jakieś słowo opinii i własnego doświadczenia? :)
naprawdę nie ma na forum nikogo, kto mógłby i chciałby podzielić się własnymi doświadczeniami z pracy na jednym lub drugim urządzeniu? :)
-
naprawdę nie ma na forum nikogo, kto mógłby i chciałby podzielić się własnymi doświadczeniami z pracy na jednym lub drugim urządzeniu? :) ...
Nie używałem tego, więc mogę ci tylko streścić, jakie są opinie ludzi:
Maschine ma dobry hardware (pady zwłaszcza) i dobre brzmienia w bibliotece i paczkach rozszerzeń. Wiele osób narzeka jednak na workflow i integrację z DAW'ami. Jak oglądałem tutoriale, to uderzyło mnie, że wiele czynności ma skomplikowane kombinacje przycisków, trzeba masę rzeczy zapamiętać, i generalnie szybciej i łatwiej w większości funkcji użyć po prostu myszki. A samo urządzenie używać do gry na padach głównie, plus kilku najprostszych funkcji.
Akai to nowość i mało o nim wiem, ale można się spodziewać, że biblioteka sampli i software są dużo mniej rozbudowane i profesjonalne niż w Maschine, i to może być minus.
Na dziś najlepiej wygląda zdecydowanie Push 2 - pod warunkiem oczywiście, że używasz Abletona (co w sumie jest prawdopodobne jeśli zajmujesz się muzyką elektroniczną).
Fajny jest jeszcze Arturia SparkLE, ale software ma dużo bugów i lubi się zaciąć w najmniej pożądanym momencie. Ale sam workflow jest idealny, i brzmienia też fajne. Tego akurat trochę używałem
dzięki za komentarz. akurat pracuję w Logic więc push pewnie mniej ma sens. przymierzę się chyba do Maschine :)
...Zamówiłem Akai mpc touch zobaczymy czy był to dobry, czy zły wybór, pochwale się spostrzeżeniami. Na pewno na obecna chwile trochę mnie przeraża konfiguracja z presonusem....
i jak wrażenia z Akai? ja z kolei zamówiłem Maschine Mikro więc też się podzielę doświadczeniami :)