Akai MPC Touch vs. NI Maschine

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
bmun
Akai MPC Touch vs. NI Maschine

Post autor: bmun » środa 09 gru 2015, 18:17

Witam otóż przymierzam się do zakupu jednej z dwóch maszyn trochę oglądałem na YT i czytałem o obu stacjach/kontrolerach, ale ciągle nie potrafię się zdecydować ponieważ Akai mpc Touch sprawia wrażenie prostego w obsłudze między innymi z powodu posiadania dotykowego ekranu i prostego menu , natomiast NI Maschine przemawia do mnie ze względu na oprogramowanie do niego dołączone .Zaznaczam, że interesuje mnie produkcja muzyki elektronicznej. Prosił bym o swoje sugestie i ewentualnie pomoc w wyborze.

amis

Re: Akai MPC Touch vs. NI Maschine

Post autor: amis » niedziela 13 gru 2015, 09:55

podłączę się do pytania... mam rozterkę między NI Maschine Mikro a Akai MPC Studio albo Touch... trochę już poczytałem ale nadal za mało wiem :) czy ktoś z użytkowników jednego lub drugiego systemu mógłby napisać jakieś słowo opinii i własnego doświadczenia? :) 

www.psychologium.net

amis

Post autor: amis » czwartek 17 gru 2015, 19:23

naprawdę nie ma na forum nikogo, kto mógłby i chciałby podzielić się własnymi doświadczeniami z pracy na jednym lub drugim urządzeniu? :) 

www.psychologium.net

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » czwartek 17 gru 2015, 21:19

...
naprawdę nie ma na forum nikogo, kto mógłby i chciałby podzielić się własnymi doświadczeniami z pracy na jednym lub drugim urządzeniu? :) ...

Nie używałem tego, więc mogę ci tylko streścić, jakie są opinie ludzi:

Maschine ma dobry hardware (pady zwłaszcza) i dobre brzmienia w bibliotece i paczkach rozszerzeń. Wiele osób narzeka jednak na workflow i integrację z DAW'ami. Jak oglądałem tutoriale, to uderzyło mnie, że wiele czynności ma skomplikowane kombinacje przycisków, trzeba masę rzeczy zapamiętać, i generalnie szybciej i łatwiej w większości funkcji użyć po prostu myszki. A samo urządzenie używać do gry na padach głównie, plus kilku najprostszych funkcji.

Akai to nowość i mało o nim wiem, ale można się spodziewać, że biblioteka sampli i software są dużo mniej rozbudowane i profesjonalne niż w Maschine, i to może być minus.

Na dziś najlepiej wygląda zdecydowanie Push 2 - pod warunkiem oczywiście, że używasz Abletona (co w sumie jest prawdopodobne jeśli zajmujesz się muzyką elektroniczną).

Fajny jest jeszcze Arturia SparkLE, ale software ma dużo bugów i lubi się zaciąć w najmniej pożądanym momencie. Ale sam workflow jest idealny, i brzmienia też fajne. Tego akurat trochę używałem

amis

Post autor: amis » sobota 19 gru 2015, 18:21

dzięki za komentarz. akurat pracuję w Logic więc push pewnie mniej ma sens. przymierzę się chyba do Maschine :) 

www.psychologium.net

bmun

Post autor: bmun » sobota 19 gru 2015, 22:10

Zamówiłem Akai mpc touch zobaczymy czy był to dobry, czy zły wybór, pochwale się spostrzeżeniami. Na pewno na obecna chwile trochę mnie przeraża konfiguracja z presonusem.

amis

Post autor: amis » środa 30 gru 2015, 23:03

...Zamówiłem Akai mpc touch zobaczymy czy był to dobry, czy zły wybór, pochwale się spostrzeżeniami. Na pewno na obecna chwile trochę mnie przeraża konfiguracja z presonusem.... 

i jak wrażenia z Akai? ja z kolei zamówiłem Maschine Mikro więc też się podzielę doświadczeniami :) 

www.psychologium.net

ODPOWIEDZ