Porty MIDI w Cubase SX 2.0

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
KAFEL
Porty MIDI w Cubase SX 2.0

Post autor: KAFEL » środa 05 lis 2003, 15:36

Mam problem z nadaniem nowych nazw portów wej/wyj MIDI pod Cubase SX 2.0 oraz z ukrywaniem ich obecności w systemie. Po zamknięciu projektu wszystkie wprowadzone przeze mnie zmiany znikają i jest tak jak przed - wracają stare domyślne nazwy i pojawiają się na nowo ukryte porty. Wszystko pracuje prawidłowo natomiast drażnią mnie zdublowane emulacje portów MIDI oraz brak możliwości nadania im indywidualnych nazw a raczej zachowania ich w programie. Czy możecie mi pomóc w jakikolwiek sposób ? Próbowałem działać też w rejestrze ale bez sukcesów

PS.

Cubase oczywiście : oryginal

pzdr

Kafel

Awatar użytkownika
MB

Re: Porty MIDI w Cubase SX 2.0

Post autor: MB » środa 05 lis 2003, 15:50

A czy to przypadkiem nie jest zapisywane z plikiem projektu? Spróbuj zmienić ustawienia i zapisać projekt pod nazwą domyślnego.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » czwartek 06 lis 2003, 08:19

...A czy to przypadkiem nie jest zapisywane z plikiem projektu? Spróbuj zmienić ustawienia i zapisać projekt pod nazwą domyślnego....

Niestety nie o to chodzi. Niezależnie czy zapisany projekt jest domyślny czy też inny otwierany na dzień dobry z Cubasa ustawienia odlatują w kosmos

WG

Post autor: WG » czwartek 06 lis 2003, 11:33

......A czy to przypadkiem nie jest zapisywane z plikiem projektu? Spróbuj zmienić ustawienia i zapisać projekt pod nazwą domyślnego....

Niestety nie o to chodzi. Niezależnie czy zapisany projekt jest domyślny czy też inny otwierany na dzień dobry z Cubasa ustawienia odlatują w kosmos ...

A więc tak:

Ustawienia portów MIDI dokonuje się w oknie Device Setup -> DirecMusic.

W tym okienku można zmienić sobie nazwę portu albo go wyłączyć/włączyć.

W ten sposób przygotowane ustawienia Cubase zapamiętuje zawsze on sam bez wykreowanego projektu.

Czyli podsumowując ustawienia te (czyli portów MIDI) nie są zapisywane wraz z projektem a w rejestrze przez samą aplikację Cubase.

W rejestrze a dokładnie tutaj:

[HKEY_CURRENT_USER\\SOFTWARE\\Steinberg\\Cubase SL\\Defaults(1)\\DirectMusic]

Jeżeli w Cubase 2.0 to nie działa to musieli coś zepsuć

Z resztą tak samo jak jego nowy nędzny interfejs

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 07 lis 2003, 08:54

Wszystko się zgadza tylko w żadnym z tych miejsc nie mogę zrobić tego czego oczekuję. W Device setup- DirectMusic (i innych np.WinowsMidi) jest przycisk Apply który nie jest w ogóle aktywny. Czy tylko u mnie ? Może tu tkwi problem ? A może to kwestia sprzętu i ASIO. Ja pracuję na kartach Pular+PulsarSRB+Luna II.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 07 lis 2003, 10:23

Może jeszcze garść informacji (chyba najważniejszych) które powinienem podać na początku. Otóż mam sporo portów MIDI w kompie tj. 2xMIDI in/out Creamware z Luny i Pulsara, 4xMIDI in/out Miditerminal 4140, 2XUSB MIDI in/out z Evolution UC-16 i Novation ReMOTE25. Może to te porty USB robią tu zamieszanie. Ale z drugiej strony funkcjonują prawidłowo (?) i w audio wszystko jest OK. Komp: Asus A7V8X, 1GB RAM Kingston, Athlon XP 2200+.

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » piątek 07 lis 2003, 10:29

No tak, CUBASE w logicu niema takiech problemow, ..... tylko niestety juz go nie produkuja na PC :(

WG

Post autor: WG » piątek 07 lis 2003, 19:59

...Wszystko się zgadza tylko w żadnym z tych miejsc nie mogę zrobić tego czego oczekuję. W Device setup- DirectMusic (i innych np.WinowsMidi) jest przycisk Apply który nie jest w ogóle aktywny. Czy tylko u mnie ? Może tu tkwi problem ? A może to kwestia sprzętu i ASIO. Ja pracuję na kartach Pular+PulsarSRB+Luna II....

Miałem okazję sprawdzić tę opcję na wersji SX 2.0 no i teraz nie wiem co jest grane. W wersji 2.0 nie można nadwać własnych nazw ale za to można porty wyłączać i włączać i to pamięta, natomiast nie pamięta własnych nazw portów.

Na SL 1.06 wszystko działa i zmiana nazwy i wyłączanie/włączanie portów tzn. wszystko jest zapisywane.

Aha, przycisk [Apply] w tym przypadku nic nie powoduje. Po prostu w oknie DirectMusic kliknięciem uaktywniamy port bądź nie.

ODPOWIEDZ