Pierwsze pianino
Gram dla przyjemności na gitarze (yamaha c-30m) i chciałem kupić pianino (elektryczne?).
Czytałem na ten temat i doszedłem do wniosku, że jak już mam coś kupić to niech to będą dynamiczne i ważone klawisze.
Przedział cenowy to około 1000zł, może być też coś trochę droższego ale wtedy będę brał na raty a wolał bym zapłacić z góry.
Zależy mi na jak najbardziej zbliżonym dźwięku pianina.
Re: Pierwsze pianino
...Hej
Gram dla przyjemności na gitarze (yamaha c-30m) i chciałem kupić pianino (elektryczne?).
Czytałem na ten temat i doszedłem do wniosku, że jak już mam coś kupić to niech to będą dynamiczne i ważone klawisze.
Przedział cenowy to około 1000zł, może być też coś trochę droższego ale wtedy będę brał na raty a wolał bym zapłacić z góry.
...
Obawiam się, że za taką cenę trudno będzie Ci kupić przyzwoity instrument... znośne pianina zaczynają się od ok. 3000 w górę.
Yamaha robi serię Piaggero... najtańsze kosztuje 850,-... ale patrząc po wagę tych instrumentów (od 4,5 do 7 Kg) to nic dobrego... ponadto żadne z nich nie ma pełnej fortepianowej klawiatury 88... i na pewno nie jest to ważona klawiatura a jedynie jakaś je prosta symulacja... ot dla dzieci do zabawy. W tej cenie nie należy się również spodziewć nic dobrego po brzmieniu. Jeżeli na poważnie chcesz się zająć nauką gry na pianinie/fortepianie, to niestety musisz wysupłać nieco więcej dukatów
...
W tej kwocie to nawet stare akustyczne w dobrym stanie będzie ciężko znaleźć.
Ja preferuję akustyki - żadna cyfrówka opierająca się na samplach, a nawet modelowana nie da efektu pełnej kontroli nad dźwiękiem. Nadawać się będą takie instrumenty do utworów granych w podobnej dynamice co nagrywane próbki. Jak już będziesz chciał zagrać coś rozemglonego, melancholicznego to grając ciche lecz "energiczne" próbki uzyskasz sztuczny efekt - coś jak różnicę pomiędzy cukrem a słodzikiem. Tyle, że taka kontrola w akustykach wiąże się z odpowiedzialnością... Jak grasz "leniwym palcem" to będziesz miał leniwy, flakowaty dźwięk...