Kompresor wielopasmowy

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:
Kompresor wielopasmowy

Post autor: Velu » wtorek 04 lis 2003, 21:37

Chce kupić taki kompresor VST ale jaki wybrać do muzuki Techno/Dance i innych o pochodzeniu elektronicznym, a może jest jakiś fajny pakiet wtyczek Masteringowych jak np Nativ bundle a może warto zainwestować w sprzę jesli tak to czy : TC Finalizer czy DBX Quantum II ?? czekam na wszelkie sugestie !!

Awatar użytkownika
Piechnik

Re: Kompresor wielopasmowy

Post autor: Piechnik » wtorek 04 lis 2003, 21:56

bardzo dobry kompresor wielopasmowy jest w pakiecie Reaktor Session a przy okazji dostaniesz kilka innych zawodowych wtyczek i instrumentów.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » wtorek 04 lis 2003, 22:30

...bardzo dobry kompresor wielopasmowy jest w pakiecie Reaktor Session a przy okazji dostaniesz kilka innych zawodowych wtyczek i instrumentów.

...

może i tak, ale nie sądzę, by ten pakiet był lepszy od wtyczek PSP... Ja bym się raczej zainteresował (hehehe - już się zainteresowałem ;) Vintage Warmerem + StereoPack + MixPack.

Pozdro

Groover

nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » wtorek 04 lis 2003, 22:45

może i tak, ale nie sądzę, by ten pakiet był lepszy od wtyczek PSP... Ja bym się raczej zainteresował (hehehe - już się zainteresowałem ;) Vintage Warmerem + StereoPack + MixPack.

Pozdro

Groover

...

PSP , robi doskonałem wtyczki, a Vintyge Warmer, jest bezkonkurecyjny

Awatar użytkownika
Piechnik

Post autor: Piechnik » wtorek 04 lis 2003, 23:52

ja także posiadam wszystkie wtyczki PSP i dlatego wiem że nie zrobili Oni jeszcze wielopasmowego kompresora

gdyby zrobili napewno bym polecił

VWarmer jest trzypasmowym brick-wall limiterem jakby co :)

i choć każdy limiter jest w pewnym sensie kompresorem to jednak

kompresor wielopasmowy to zupełnie inna bajka i zupełnie inne efekty brzmieniowe

powinien mieć podział na 3 lub 4 pasma i dla kazdego pasma osobna regulacja czasu ataku, wybrzmiewania, nachylenia kompresji i progu zadziałania i wzmocnienia (makeup gain).

i te wszystkie cechy plus kilka innych posiada właśnie 4 pasmowy kompresor FlatBlaster znajdujący się w pakiecie Reaktor Session lub Reaktor 4.

jesli ktoś zetknął się z legendarnym Waves C4 to jest to właśnie cos podobnego-działa na tej samej zasadzie

brzmi troche inaczej ale tez dobrze (w końcu to Native Instruments-firma która nie wypuściła jeszcze bubla) więc polecam

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 05 lis 2003, 00:22

...ja także posiadam wszystkie wtyczki PSP i dlatego wiem że nie zrobili Oni jeszcze wielopasmowego kompresora

gdyby zrobili napewno bym polecił

VWarmer jest trzypasmowym brick-wall limiterem jakby co :)

i choć każdy limiter jest w pewnym sensie kompresorem to jednak

kompresor wielopasmowy to zupełnie inna bajka i zupełnie inne efekty brzmieniowe

A jednak, w manualu do VW stoi jak wół: "PSP VintageWarmer is a high-quality digital simulation of an analog-style, a single or multi band compressor/limiter". Dlaczego zakładasz, że każdy kompresor wielopasmowy musi mieć niezależną regulację wszystkich parametrów - to bez regulacji nie jest kompresorem? Przecież o tym decyduje jego charakterystyka dynamiczna. Btw, brickwall limitery raczej nie posiadają regulacji miękkości kolana, a taki parametr jest wyraźnie dostępny na eksponowanej gałce.

Odpowiadając na początkowe pytanie w tym wątku również polecam VW, a na początek proponuję pobawić się darmowym C3:

http://www.ismusic.ne.jp/slim_slow_slider/vst/index.html#c3

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » środa 05 lis 2003, 01:32

...Chce kupić taki kompresor VST ale jaki wybrać do muzuki Techno/Dance i innych o pochodzeniu elektronicznym, a może jest jakiś fajny pakiet wtyczek Masteringowych jak np Nativ bundle a może warto zainwestować w sprzę jesli tak to czy : TC Finalizer czy DBX Quantum II ? czekam na wszelkie sugestie !!

...

w pakiecie steinberga o nazwie ME jest moim zdaniem świetny wielopasmowy kompresor - pozdro.

co do sprzętu to tc finalizer jest świetny
Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
Piechnik

Post autor: Piechnik » środa 05 lis 2003, 01:39

A jednak, w manualu do VW stoi jak wół: "PSP VintageWarmer is a high-quality digital simulation of an analog-style, a single or multi band compressor/limiter". Dlaczego zakładasz, że każdy kompresor wielopasmowy musi mieć niezależną regulację wszystkich parametrów - to bez regulacji nie jest kompresorem? Przecież o tym decyduje jego charakterystyka dynamiczna. Btw, brickwall limitery raczej nie posiadają regulacji miękkości kolana, a taki parametr jest wyraźnie dostępny na eksponowanej gałce.

masz rację, gałka knee przekręcona w prawo czyni z warmera kompresor

ja przeważnie używam tej wtyczki jako limitera i może dlatego wykluczyłem całkiem jego pracę w roli kompresora.

ale skoro tak to ja również polecam WV jako kompresor/limiter do masteringu i do obrobki poszczególnych śladów.

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » środa 05 lis 2003, 07:29

Jest jeszcze C5 Wavsa , Logic w swoich produktach Logic Audio umiescił bardzo dobry4 pasmowy Kompresor , No ale on działa tylko z LOGIC-iem , jednak dalej twierdze ze PSP ... Vintage Warmer . przewysza prostata , im mniej gałkowania tym lepiej :)

Awatar użytkownika
Orbit

Post autor: Orbit » środa 05 lis 2003, 07:57

Odpowiadając na początkowe pytanie w tym wątku również polecam VW, a na początek proponuję pobawić się darmowym C3:

http://www.ismusic.ne.jp/slim_slow_slider/vst/index.html#c3...

zciagnołem Fajny Kompresorek :) działa itd, MB ty masz zawsze dobre pomysły ,

ODPOWIEDZ