Avantone CR-14 - opinie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Grimar
Avantone CR-14 - opinie

Post autor: Grimar » piątek 16 sty 2015, 21:13

Cześć,

Ostatnio zainteresowałem się mikrofonami wstęgowymi i zastanawiam się nad kupnem. Moją uwagę przykuł Avantone cr-14, jest dość budżetowy (kosztuje ok. 1200 zł), niestety trudno gdziekolwiek znaleźć surową próbkę wokalną na nim nagraną. Chciałbym używać go przede wszytskim do wokalu (wokal mam raczej ciemny, choć nie jakoś przesadnie), oraz sporadycznie do nagrywania gitary klasycznej i akustycznej w parze z Oktavą mk-101 (którą aktualnie również do wokalu używam) lub solo.

Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z wokalami nagrywanymi na tym mikrofonem? Z tego co słyszałem, brzmi dość jasno (mimio, że wstęgowy), a nie chciałbym się przesadnie mocować z sybilantami.A może ktoś z Krakowa posiada takowy mikrofon i zaprosiłby mnie na krótki test?

Będę bardzo wdzięczny za opinie.

coś

fallworm

Re: Avantone CR-14 - opinie

Post autor: fallworm » sobota 17 sty 2015, 14:27

...
Cześć,

Ostatnio zainteresowałem się mikrofonami wstęgowymi i zastanawiam się nad kupnem. Moją uwagę przykuł Avantone cr-14, jest dość budżetowy (kosztuje ok. 1200 zł), niestety trudno gdziekolwiek znaleźć surową próbkę wokalną na nim nagraną. Chciałbym używać go przede wszytskim do wokalu (wokal mam raczej ciemny, choć nie jakoś przesadnie), oraz sporadycznie do nagrywania gitary klasycznej i akustycznej w parze z Oktavą mk-101 (którą aktualnie również do wokalu używam) lub solo.

Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z wokalami nagrywanymi na tym mikrofonem? Z tego co słyszałem, brzmi dość jasno (mimio, że wstęgowy), a nie chciałbym się przesadnie mocować z sybilantami.A może ktoś z Krakowa posiada takowy mikrofon i zaprosiłby mnie na krótki test?

Będę bardzo wdzięczny za opinie....

Cześć,

Na pewno już znalazłeś, ale dla przypomnienia wkleje link do E-muzyka, gdzie jest test z próbkami:

http://www.e-muzyk.pl/testy-sprzetu-muzycznego-testy-instrumentow-muzycznych-testy/mikrofony-mainmenu-58/617-avant-electronics-avantone-cr-14-mikrofon-wstwy-o-charakterystyce-kowej

Znakomita większość wstęg jest ciemna.

Z niewielkiego doświadczenia z tym typem mikrofonów wiem, że jest to czasem dość duże ułatwienie jeżeli pracuje się z wokalem jasnym przepełnionym od sybilantów. Ale Ty piszesz, że masz ciemny wokal. Hmm nie wiem w jakim stylu chcesz rejestrować ale w dzisiejszych czasach dobrze jest jak wokal ma trochę powietrza w sobie, czego z tej wstęgi możesz nie wydobyć.

Ja zazwyczaj używam do jaśniejszego wokalisty, ciemniejszy tor i odwrotnie. Np Dla tego samego aranżu, przychodzi piszczący gość zaśpiewać to jadę go przez ciemny mikrofon i do tego preamp lampowy, jak przychodzi ciemny wokal, to jade go przez same tranzystory - żeby nie stracić dużo z góry.

Ja osobiście poluje na używany AEA R84 - wg mnie bombowy wstęgowy mikrofon.

Jeżeli chciałbyś małym kosztem załatwić srpawę sybilantów to zwróć się w stronę znajomej firmy Octava i sprawdź model MK319 z pieścieniem rezonansowym na membranie - w połączeniu z chociażby z SPL track one (deeser) daje dość dobre rezultaty - można później czasem zapomniej o programowym odsyczaniu

Oczywiście duży klucz jeszcze jest w ustawieniu mikrofonu i (co dowiedziałem się zbyt późno i potwierdziłem doświadczalnie) odpowiednim doborze impedancji mikrofonu do przedwzmacniacza.

Paweł

Post autor: Paweł » sobota 17 sty 2015, 15:47

Nagrywałem na nim. Jest ciemny, więc jesli masz ciemny wokal, to bym odradzał. Też zalezy do jakiego stylu, w mojej ocenie za mało szczegółowy, zbyt "ubity" dźwięk do gatunków gdzie wokal powinien być ładnie wyeksponowany, ze wszystkimi smaczkami. Generalnie jak dla mnie wstęga jest mikrofonem, który warto mieć, ale jako trzeci z kolei do wokalu. Coś może na nim wyjść świetnie, ale wszytko zdecydowanie nie wyjdzie.

Natomiast da się fajnie nim nagrać gitarę przesterowaną, szczególnie jak gitarzyście ciężko wytłumaczyć że ma za jazgotliwe brzmienie.

Awatar użytkownika
Grimar

Post autor: Grimar » niedziela 18 sty 2015, 20:38

Witam
Dziękuję za odpowiedzi.

Recz nie rozchodzi się o sybilanty (bo te świetnie redukuje mi oktava mk-101, która brzmi bardzo podobnie do mk-319), lecz raczej o uzyskanie efektu "vintage jazz" (sorry za słowotwórstwo na kolanie). Brzmienie mikrofonów wstęgowych bardzo mi się podoba, ponieważ nie przepadam za "jasnymi" mikrofonami. Przerobiłem sporo pojemnościówek i chciałbym spróbować czegoś nowego. Nagrywam hip-hop na podkładach złożonych głównie z klasycznych instrumentów (np. pianino, smyczki, gitara klasyczna, trąbka), dlatego chciałem pokombinować coś ze wstęgowym brzmieniem wokalu.

Prawda to, że wstęgówki poddają się dobrze equalizacji? Bo jeśli tak, to przecież zawsze będzie można je rozjaśnić do odpowiedniego poziomu.

A co myślicie o takim mikrofonach wstęgowych Golden Age?
coś

fallworm

Post autor: fallworm » niedziela 18 sty 2015, 20:44

Mnie zawsze uczyli, że korekcja nie służy do tego, żeby dodawać tego czego nie ma tylko odejmować to co jest. Jeżeli chcesz rozjaśnić - lepszym dla mnie sposobem jest użycie tzw exciter'a lub cokolwiek innego co doda harmonicznych w wyższym paśmie.

Nie odpowiem Ci na pytanie czy łatwiej korygować brzmienie wstęgówki od innych typów mikrofonów. Zależy jakim EQ dysponujesz, jeżeli ograniczasz się do wtyczek VST to niestety ja Ci nie pomogę.

ODPOWIEDZ