Kurzweil PC3 LE6 sequencer

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
bartosz.tarnowski
Kurzweil PC3 LE6 sequencer

Post autor: bartosz.tarnowski » niedziela 11 sty 2015, 16:16

Witam,
Zamierzam kupić syntezator Kurzweil PC3LE6. Zapoznałem się opisem i materiałami video
ale brak na filmach czegokolwiek o wbudowanym sequencerze.
Chiałem się dowiedzieć jak wygląda w nim obsługa sequencera i jakie ma możliwości w
praktyce.

Z góry dzięki za opisanie swoich doświadczeń :)
Jestem perkusistą ale lubie się pobawić na basie i klawiszach, jako elektronik zajmuję się nagłaśnianiem instrumentów i ogarnianiem całości nagłośnienia

Awatar użytkownika
funkofil1

Re: Kurzweil PC3 LE6 sequencer

Post autor: funkofil1 » niedziela 11 sty 2015, 23:20

W dobie sequencerów programowych, te w kurzweilach służą raczej do odtwarzania sekwencji. Jakakolwiek edycja to raczej masochizm i cofanie się do lat '90.

bartosz.tarnowski

Post autor: bartosz.tarnowski » wtorek 13 sty 2015, 23:25

Czy to znaczy że trzeba też dokupić program na PC?
Czy nie można zatem łatwo załpać w pętlę na sequencerze scieżkę basu i innego
instrumentu i razem to odtwarzać? Widziałem jak to działa w Roland FA-06 i jest to
tam jak dla mnie jest zrobione rewelacyjnie
Jestem perkusistą ale lubie się pobawić na basie i klawiszach, jako elektronik zajmuję się nagłaśnianiem instrumentów i ogarnianiem całości nagłośnienia

Awatar użytkownika
funkofil1

Post autor: funkofil1 » środa 14 sty 2015, 00:38

Zależy jakie masz potrzeby…
Szybkie nagranie i zapętlenie czegoś tam nie jest zbyt skomplikowane na kurzweilu. Miałem na myśli bardziej zaawansowaną edycję komunikatów midi - w tym kontekście myślałem o PC.

bartosz.tarnowski

Post autor: bartosz.tarnowski » sobota 17 sty 2015, 21:21

Martwiłem się że bardzo ograniczony jest sequencer w tym syntezatorze.

A jak jest z oprogramowaniem na PC obsługujące sequencer?

Czy producent dostarcza darmowe czy trzeba osobno kupić?

Bo to co widziałem na necie to oprogramowanie na PC dostarczane przez Kurzweila dotyczy ustawien aktualnych parametrów

nic w nie było pokazane o sequencerze. 

Awatar użytkownika
funkofil1

Post autor: funkofil1 » niedziela 18 sty 2015, 00:47

...Martwiłem się że bardzo ograniczony jest sequencer w tym syntezatorze.
A jak jest z oprogramowaniem na PC obsługujące sequencer?
Czy producent dostarcza darmowe czy trzeba osobno kupić?
Bo to co widziałem na necie to oprogramowanie na PC dostarczane przez Kurzweila dotyczy ustawien aktualnych
parametrów
nic w nie było pokazane o sequencerze. …

Napisz do czego chciałbyś wykorzystywać ten sequencer.

To jest zwykły sequencer, gdzie możesz nagrać, wyciąć, zapętlić, itd. Problem w tym, że większość tych procesów
wykonujesz na karłowatym wyświetlaczu przedzierając się przez wielopoziomowe menu za pomocą 3-4 przycisków.
Kurzweil od 20 lat stoi w miejscu jeśli o to chodzi.

Ten program, o którym mówisz służy do budowania programów barw i następnie wgrywania ich do pamięci
instrumentu - to samo zrobisz bez softu, ale będzie dłużej.

Nie miałem na myśli jakiegoś specjalnego programu do obsługi sequencera w kurzweilu (chyba nie miałoby to sensu).
Chodzi mi o jakikolwiek program DAW (np. Cubase, Reaper, Logic), który ma możliwość edycji MIDI, podłączasz
klawisz do kompa, nagrywasz w programie, edytujesz, robisz co chcesz, zapisujesz to na pen drive jako plik MIDI.
Wkładasz pen drive do instrumentu i dopiero w tym momencie sequencer Kurzweila odtwarza to co wcześniej nagrałeś
w programie.

Bez kompa zrobisz dokładnie to samo tylko 50x dłużej, bo obsługa tego sequencera z poziomu instrumentu to jakaś
prehistoria z czasów Comodore 64.

bartosz.tarnowski

Post autor: bartosz.tarnowski » niedziela 18 sty 2015, 09:39

Potrzebny mi instrument dla klawiszowca, do niewielkiego zmiennego w składzie zespołu. Kurzweil miałby uzupełnić braki np basisty, dodać troszke efektownych dzwięków i ładnego tła. Bardziej chodzi o granie na żywo w czym liczą się umiejętności grania niż obrobróbka muzyczna. Przymierzam się do Kurzweila też dlatego że ma klawiaturę pół-ważoną, w syntezatorach rolanda nie zauważyłem klawiatury pół-ważonej

Awatar użytkownika
funkofil1

Post autor: funkofil1 » poniedziałek 19 sty 2015, 01:23

...Potrzebny mi instrument dla klawiszowca, do niewielkiego zmiennego w składzie zespołu. Kurzweil miałby uzupełnić braki np basisty, dodać troszke efektownych dzwięków i ładnego tła. Bardziej chodzi o granie na żywo w czym liczą się umiejętności grania niż obrobróbka muzyczna. Przymierzam się do Kurzweila też dlatego że ma klawiaturę pół-ważoną, w syntezatorach rolanda nie zauważyłem klawiatury pół-ważonej...

Czyli sequencer jest tu kwestią marginalną.

Moje typy do takiego składu:
- Korg Krome
- Yamaha Motif (od serii es w górę)
- Roland Fantom x6

Awatar użytkownika
Piotr1967

Post autor: Piotr1967 » poniedziałek 19 sty 2015, 13:42

...Przymierzam się do Kurzweila też dlatego że ma klawiaturę pół-ważoną, w syntezatorach rolanda nie zauważyłem klawiatury pół-ważonej...

Roland XP80 ma bardzo fajną klawiaturę pół ważoną. Np. o ile nie jest wytłuczona.
muzyk, informatyk

bartosz.tarnowski

Post autor: bartosz.tarnowski » czwartek 22 sty 2015, 17:09

Dzięki za info, poszukam więcej na temat tych rolandów.

A mam jeszcze takie pytanie że tak powiem odwrócone,
Jakie czynniki przmawiają za tym aby nie wybrać Kurzweila a np Rolanda?
Czy to tylko kwestia osobistych upodobań czy może te syntezatory mają coś specyficznego przez co lepiej je omijać?

ODPOWIEDZ