Rejestracja w ZAIKS

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Synthphonia
Rejestracja w ZAIKS

Post autor: Synthphonia » poniedziałek 22 wrz 2014, 21:44

Witam.

Mam parę pytań odnośnie rejestracji w ZAIKS. Długo wahałem sie z tą decyzją, ale z racji tego, że jestem kompozytorem muzyki filmowej, ostatnio poproszono mnie o to, żebym się zarejestrował w "swojej organizacji muzycznej" (pewnie chodziło im o ZAIKS bo przecież nie ASCAP)gdyż inaczej nie będę mógł odbierać pieniędzy z tytułu licencjonowania utworów w zapowiedziach filmowych. I teraz mam do Was, drodzy forumowicze parę pytań odnośnie rejestracji w ZAIKS.

Czy  ZAIKS pobiera jakies opłaty za fakt że stworzyłem jakiś utwór ?(w regulaminie jest napisane że mam obowiązek zgłaszać każdy utwór do celów ewidencyjnych)

Czy ZAIKS zabiera mi prawa autorskie do skomponowanych przeze mnie utworów (co na moja logikę jest troszkę dziwne, gdyż bardzo często spotykam się z faktem że klient chce mieć pełnie praw autorskich dla siebie, co kłóci się z pytaniem powyżej, jeśli nie zgłosze znowu utworu wtedy to będę działal wbrew regulaminowi )  tutaj cytat z regulaminu  :

"(...)mocą której twórca powierza Stowarzyszeniu (w celu sprawowania zbiorowego zarządu) autorskie prawa                                                                   majątkowe do wszystkich swoich utworów istniejących i tych, które powstaną w przyszłości. "

Jak mam odprowadzać podatki za utwory które zostaną przesłuchane np w Youtube i potem Youtube wypłaca mi pieniądze? Mam rozliczać każdy sklep osobno itd itd czy tym automatycznie zajmuje się ZAIKS?

Jak droga jest opłąta członkowska w ZAIKS i co zrobić w przypadku gdy nie mam dwóch znajomych członków ZAIKS którzy są niezbędni do wypełnienia formularzu zgłoszeniowego?

Wiem że to może i są jakieś dziecinne pytania, ale nie chce popełnić jakiegoś błedu i chce być świadomy tego co może ZAIKS a co moge ja.

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Rejestracja w ZAIKS

Post autor: DJOZD » poniedziałek 22 wrz 2014, 22:27

Odpowiem ci najkrócej jak się da. Na początek najważniejsze - zgłaszając utwory do ZAIKS możesz tylko zyskać. Nie mam pojęcia skąd wzięło się ten głupi mit jakoby ZAIKS okradał autorów.
- ZAIKS nie pobiera żadnych opłat za rejestrację utworu
- nie zabiera żadnych praw autorskich
- ZAIKS jako organizacja zarządzania zbiorowego ma obowiązek odprowadzić podatek do US i wystawić tobie PIT
- wszelkie koszty związane z dzielnością ZAIKS potrąca z twoich tantiem.

Będąc zarejestrowanym autorem możesz tyko zyskać. Sam nie jesteś wstanie ściągnąć ani złotówki należnych ci tantiem.

Awatar użytkownika
Synthphonia

Post autor: Synthphonia » poniedziałek 22 wrz 2014, 22:32

...Odpowiem ci najkrócej jak się da. Na początek najważniejsze - zgłaszając utwory do ZAIKS możesz tylko zyskać. Nie mam pojęcia skąd wzięło się ten głupi mit jakoby ZAIKS okradał autorów.
- ZAIKS nie pobiera żadnych opłat za rejestrację utworu
- nie zabiera żadnych praw autorskich
- ZAIKS jako organizacja zarządzania zbiorowego ma obowiązek odprowadzić podatek do US i wystawić tobie PIT
- wszelkie koszty związane z dzielnością ZAIKS potrąca z twoich tantiem.

Będąc zarejestrowanym autorem możesz tyko zyskać. Sam nie jesteś wstanie ściągnąć ani złotówki należnych ci tantiem.
...

Bardzo fajnie jest to czytać, tylko teraz mam problem z ostatnim pytaniem, ponieważ nie znam nikogo w moim otoczeniu którzy są członkami ZAIKS, czy jest możliwość jakiegoś obejścia tego?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 22 wrz 2014, 22:41

Ta kwestia ciebie nie dotyczy. Po prostu zarejestruj się w ZAIKS a będziesz mógł otrzymywać należne ci tantiemy.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 23 wrz 2014, 07:51

Djozd - mają to zapisane w statucie :)

Zaiks nie informuje o tym że jest kasa to raz a po 5 latach jak się nie zgłsosisz to ja przywłaszczają - a czym to jest jak nie kradzieżą?

:D

taki szczegół

z tego co wiem nie trzeba się rejestrować by otrzymywac tantiemy - przekazywanie ich to ich ustawiowy obowiązek

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » wtorek 23 wrz 2014, 08:36

Bardzo fajnie jest to czytać, tylko teraz mam problem z ostatnim pytaniem, ponieważ nie znam nikogo w moim otoczeniu którzy są członkami ZAIKS, czy jest możliwość jakiegoś obejścia tego?...
--------------------------------------------------------
czym innym jest rejestracja dzieła a czym innym fizyczna przynależność do stowarzyszenia.

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » wtorek 23 wrz 2014, 09:24

Jeśli się nie mylę, to zarejestrowanie się w ZAiKSie, a bycie członkiem, to też co innego :)
To pierwsze jest bezpłatne i banalnie proste, to drugie to "wyższy" etap niepotrzebny śmiertelnikom.
Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 23 wrz 2014, 10:16

...Zaiks nie informuje o tym że jest kasa to raz a po 5 latach jak się nie zgłsosisz to ja przywłaszczają - a czym to jest jak nie kradzieżą?...

Kasa nigdy nie przypadnie jeżeli autor będzie zarejestrowany. Repartycje są obecnie kilka razy do roku. Także myślę ze jeżeli ktoś do tego czasu nie zatroszczy się o swoje należności to sam sobie winny. Jakkolwiek pięć lat to niewiele to jest realny bufor bezpieczeństwa i czas na rejestrację siebie i numeru konta 😉

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » wtorek 23 wrz 2014, 12:40

Sciągnij formularze i zarejestruj utwory, a nie siebie, członka. To jest proste :).

- ZAiKS przysyła PIT z rocznym rozliczeniem, który potem okazujesz w zeznaniu. Ile organizacja kasuje za opiekę masz w papierach. I kiedyś było 10 lat do rejestracji od ednia misji.

- Wszystkie prawa zostają przy tobie (w odróżnieniu od umów, które zawierają "tfurcy" z paroma wytwórniami płytowymi w Polsce) :)

- Osobiście odradzam rejestrowanie wszystkiego wszystkim. To warto zrobić przy pierszej sensownej EMISJI. Jak nigdzie nie idzie, to szkoda zachodu i po co zajmować tytuły.

Ciekawostka. Ostatnio pytałem ZAiKS o szczegóły tak reklamowanych rozliczeń z YT - po czym utwór jest rozpoznawany do rozliczenia - czasami to nie tylko piosenka Wykonawca-Tytuł. Nikt nic nie wie, zero informacji niestety...

http://www.superstereo.pl

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 23 wrz 2014, 12:59

...
- Osobiście odradzam rejestrowanie wszystkiego wszystkim. To warto zrobić przy pierszej sensownej EMISJI. Jak nigdzie nie idzie, to szkoda zachodu i po co zajmować tytuły.

Ciekawostka. Ostatnio pytałem ZAiKS o szczegóły tak reklamowanych rozliczeń z YT - po czym utwór jest rozpoznawany do rozliczenia - czasami to nie tylko piosenka Wykonawca-Tytuł. Nikt nic nie wie, zero informacji niestety......

Właśnie. Temat YT jest jeszcze świeży niedokońca ogarnięty. Obecnie bodajże tylko kanały komercyjne VEVO gwarantują pełne rozliczenie tantiem. Wiąże się to z wieloma ograniczeniami dostępności jak wogóle możliwości dystrybuowania w ten sposób muzyki. Bo z reguły potrzebna jest współpraca z wydawcą. A to już spore ograncizenie. Ale nie znam 100% tych procedur, więc warto się doinformować. Pozatym wiadome jest że w przypadku YT naliczanie tantiem nie działa wstecz. Także trzeba utwór zgłosić zanim zostanie na YT opublikowany.

ODPOWIEDZ