Monitory pasywne - jaki wzmacniacz?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
qen
Monitory pasywne - jaki wzmacniacz?

Post autor: qen » czwartek 30 paź 2003, 11:06

Witam.

Rozpatruję mozliwosc zakupu różnych monitorów, w tym również pasywnych. Słyszałem o studyjnych końcówkach mocy np: ALESIS RA-300 ale jak narazie nie jest to wydatak na moja kieszeń. Rozpatruję możliwość zakupu Alesis M1 MK2 (słyszałem że w miarę dobrze przenoszą bass- z uwagi na duży woofer).

Czy jest sens aby podłączyć te głośniki do wzmacniacza HiFi Technics su-vx600 z funkcją DIRECT SOUND ?(obecnie taki posiadam) albo innego modelu HiFi - który mogę zakupić jako używany w komisie ze sprzętem audio?? i czy w ogóle jest sens zaopatrywać się w monitory pasywne i osobny wzmacniacz? czytałem że większość monitorów ma osobne wzmacniacze do tweaker''ów i osobne do woofer'ów...

Z góry dzięki za rady

Pozdrawiam forumowiczów
Sampling (kreatywny): z użyciem PC

Awatar użytkownika
qen

Re: Monitory pasywne - jaki wzmacniacz?

Post autor: qen » czwartek 30 paź 2003, 11:14

Czy ewentualnie harman / kardon PM-650 to dobry typ??

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » czwartek 30 paź 2003, 13:34

Pomóżcie PLIZZ

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 30 paź 2003, 13:49

Trochę będzie ogólnie ale zawsze coś. Ze wzmacniaczami HIFI do domowego użytku to jest tak że teoretycznie ( od pewnego poziomu cenowego) wszystkie mają dość dobre parametry techniczne ( liniowość, znikształcenia, pasmo), które można oceniać oglądając wyniki pomiarów. To jedna strona medalu, a druga to jest ucho ludzkie. I tu jeśli miałbym wybierać między Technics'em a H.K to wybrałbym Harman'a. Tryb DIRECT - ok, dobrze że jest ale nie zawsze powinien on być w uzyciu. Wtedy go włącz jesli znasz ch-kę swoich zestawów głośnikowych i wiesz że ich ch-ka jest (w miarę) liniowa. Ja akurat uzywam trybu DIRECT notorycznie - tak już mi w krew weszło. Czasem jednak trzeba wyłączyć DIRECT i skorygować co nieco gałkami Bass i Treble ( broń Boże - LOUDNESS!!!) jeśli zestawom głośnikowym czegoś brak lub czegoś mają za dużo. Tu właśnie jest przewaga zintegrowanych wzmacniaczy w monitorach aktywnych, bo konstruktor wziął pod uwagę ch-ki głośników i uwzględnił to w konstrukcji filtrów aktywnych - używając wzmacniacza domowego HIFI i pasywnych monitorów zawsze będziesz trochę błądził - no chyba, że masz możliwość wykonania pomiarów tandemu: monitory-wzmacniacz i dopasowania wzmacniacza do posiadanych monitorów

Zawsze jednak to półśrodek.

pozdrowienia

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » czwartek 30 paź 2003, 13:54

Moim zdaniem lepiej zainwestowac w monitory aktywne i miec problem z glowy...
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
qen

Post autor: qen » czwartek 30 paź 2003, 14:26

dzięki ;)

Poprostu znalazłem używane głośniki Alesis m1 mk2 w dobrej cenie i zastanawiam się czy to + wzmacniacz (narazie) HiFi nie jest lepszym rozwiązaniem od nEar 05,

Swoją drogą czekam na listopadowy numer EiS - ciekaw jestem opinni "fachowców" :P

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Hofander

Post autor: Hofander » piątek 31 paź 2003, 10:10

...dzięki ;)

Poprostu znalazłem używane głośniki Alesis m1 mk2 w dobrej cenie i zastanawiam się czy to + wzmacniacz (narazie) HiFi nie jest lepszym rozwiązaniem od nEar 05,

Swoją drogą czekam na listopadowy numer EiS - ciekaw jestem opinni "fachowców" :P

Pozdrawiam...

Witam,

używałem M1 ze wzmacniaczem Harman/Kardon 620, już zdaje się nie produkowanym, ale jest to wzmacniacz HiFi i było na tyle dobrze, że wahałem się nad tym contra aktywne M1, ale w końcu ze względów praktycznych wybrałem M1 Active. Mój kupel przez długi cza używał ich ze wzmacniaczem Onkyo, ale nie pamietam modelu, około 1000,- zł i też był bardzo zadowolony, więc sądzę, że na tej akcji nie stracisz, a w miarę porządną końcówkę, np. RA300 czy Samsona Servo zawsze dokupisz.

Pozdra

Hofi

mikel

Post autor: mikel » piątek 31 paź 2003, 17:05

Witam!

Nie bedzie to konkretna odpowiedz na pytanie ale raczej podzielenie sie doswiadczeniami. Mam zestaw, z ktorym "podrozuje" po roznych miejscach a sklada z monitorow Tannoy system 600 i wzm Technics SU-810 ( dosc stary ). Musialem to "budzetowo" rozwiazac wiec monitory pasywne a wzm juz mialem. Miksowalem na tym troche muzyki - tak z grubsza jak i dokladniej - w zaleznosci od potrzeb. Ogolne wnioski mam takie, ze miks na tym sie skleja ale pomieszczenia musi byc w miare wyrownane i to jest zmienna ktora wychodzila najbardziej. Wiec jak komu Bozia dala talent ( a ja bym o jeszcze troche poprosil ) to mozna, bo zdarzalo mi sie byc zadowolonym nad wyraz, jak przesluchiwalem to co robilem w innych warunkach. Natomiast problem jaki wydawal mi sie zawsze najwiekszy to kontrola basow Sluchalem tych monitorow na innych wzmacniaczach takiej klasy popularnej i mam wrazenie , ze im nowszy wzm tym gorzej bo dodaje. - Jak na kase, ktora na to wydalem to jestem zadowolony, bo powtarzam - mozna!

pozdrawiam

Mikel

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 31 paź 2003, 21:40

Ja mysle, ze jakikolwiek porzadny wzmacniacz o odpowiednio duzej mocy "da rade" - byle mial wejscie direct lub inny sposob odlaczania korekcji barwy. Ewentualne roznice w brzmieniu beda pomijalne w porownaniu z tym, co "daje" pomieszczenie, wiec nie przejmowalbym sie tak.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 01 lis 2003, 09:01

Powiedzmy sobie szczerze, że Near05 jest rozpaczliwą próbą zrobienia niemożliwego, czyli zbudowania za psie pieniądze czegoś o znamionach monitora studyjnego. Moim zdaniem ta próba się prawie nie udała, ukazując pewne granice technologiczno-ekonomiczne. Już na pierwszy rzut ucha słychać, że w porównaniu z Near05 Alesisy to zupełnie inna klasa głośnika. Przy tej cenie, wewnątrz Near'ów siedzi podła kostka scalonego wzmacniacza za półtora dolara, co niestety bardzo słychać (głośniki gubią się przy bardziej skomplikowanej muzyce, słychać wyraźnie kompresję spowodowaną ograniczeniami wydajności prądowej wzmacniacza). Jeśli podłączysz M1 do przyzwoitego wzmacniacza HiFi to masz spore szanse uzyskać znacznie lepszy dźwięk w tej klasie cenowej.

Prawdą jest, że aktywna zwrotnica plus osobne wzmacniacze dają wiele korzyści w konstrukcjach monitorów aktywnych, ale tak naprawdę ujawniają się one w trochę poważniejszych modelach monitorów, gdy konstruktor może pozwolić sobie na zastosowanie sensownego wzmacniacza.

ODPOWIEDZ