Routing komunikatów MIDI

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
kamiltor
Routing komunikatów MIDI

Post autor: kamiltor » piątek 04 lip 2014, 14:49

Witam wszyskich, jestem tu nowy.

Tytuł pewnie zły podałem, nie wiem jak to nazwać - z góry przepraszam.

Chodzi mi o coś takiego. Używam urządzenia własnej roboty - coś w stylu zendrum (www.zendrum.com)

i pod 20toma klawiszami mam zaprogramowane komunikaty midi od (0 - 19) - chodzi o numery nut.

Chciałbym pod cubase lub jakimś zewnętrznym sofcie zrobić tak, żeby program mi przekrosowywał nuty czyli przez midi idzie '0' a cubase i vsti pod nim dostaje np '56' na 1dynce ustawiam sobie '6' itd

Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi

Awatar użytkownika
miro5530

Re: Routing komunikatów MIDI

Post autor: miro5530 » piątek 04 lip 2014, 22:25

Cubase 

W polu inspektora w zakładce "MIDI modifiers" robisz transpozycję o ile chcesz i po bólu.
Poczytaj instrukcję warto.

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » środa 09 lip 2014, 22:01

Transpozycja dostępna w każdym sequencerze wystarczy, jeśli chodzi po prostu o zwykłe "przesunięcie" zakresu generowanych przez urządzenie nut.

Natomiast jeśli chodzi o bardziej skomplikowane działania (jak np. arbitralne przyporządkowanie numerom nut generowanym przez Twoje urządzenie innych "numerów nut" - nie mam pojęcia jak to opisać lepszą polszczyzną, przepraszam), to prawdopodobnie trzeba będzie posiłkować się dodatkowym programem przetwarzającym dane MIDI "wpiętym" za pomocą wirtualnych portów MIDI pomiędzy Twoje urządzenie i sequencer. Może być to np. PureData, SuperCollider, MaxMSP, Reaktor, itp. Jeśli używasz Ableton Live, to takie zadanie - z poziomu Live, bez potrzeby komplikowania sobie życia zewnętrznymi programami - z powodzeniem zrealizuje Max4Live. Pamiętam też, że pod Windows dostępna była onegdaj darmowa wtyczka VST o nazwie - bodaj - "MidiScripter" (lub podobnie, ale pewnie bardzo łatwo będzie ją odnaleźć za pomocą Google lub wyszukiwarki w KVRaudio.com) umożliwiająca przetwarzanie i generowanie komunikatów MIDI za pomocą prostych sktyptów - powinna sprostać nawet skomplikowanym zadaniom.

Być może własną wtyczkę dałoby się też stworzyć za pomocą SynthEdit (nie używam, ale wyobrażam sobie, że można ).

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » środa 09 lip 2014, 22:12

@ miro5530

Czytaj posty, na które odpowiadasz. Warto

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » środa 09 lip 2014, 23:47

Na szybko dla zabawy skleciłem w MaxMSP taki router danych MIDI dla 2 najniższych oktaw (nuty o numerach 0 - 23). Wygląda tak:

Router

Nie jest to, delikatnie mówiąc, dobry przykład pracy z MaxMSP (można by to zrobić o wiele bardziej elegancko), ale powinien działać (na OSX i Windows, 32 i 64 bit). 
Tu link do zipa z projektem: 
http://paweljanicki.jp/share/MIDIrouter.zip 
Aby użyć routera musisz mieć MaxMSP lub jego darmowy Runtime (cycling74.com/downloads/runtime). Instalujesz Runtime (Windowsa pewnie trzeba będzie zresetować), klikasz dwukrotnie w ikonkę "MIDIrouter" i po uruchomieniu powinieneś zobaczyć to, co na obrazku. 
Obsługa jest tak oczywista, że chyba nie wymaga szerszego opisu: wybierasz wejście i wyjście MIDI, kanały, routujesz interesujące Cię nuty, pozostałe blokujesz (za routing odpowiadają oczywiście kontrolki po prawej stronie: numerek nuty "na wejściu" i menu pozwalające wybrać numer "na wyjściu" - ewentualnie nutę możesz zablokować [nie będzie wtedy transmitowana]). 
Gdyby z jakiegoś powodu nie działały wbudowane w MaxMSP wirtualne porty MIDI, można wykorzystać inne (OSX ma własne - wbudowane w system operacyjny - a dla Windows choćby darmowe LoopBee1 (http://www.nerds.de/en/loopbe1.html).

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 10 lip 2014, 08:52

Świetna robota Pawle, brawo! Niemniej instrukcje też warto czytać (tu kolega miro5530 ma rację).

W Cubase wystarczy otworzyć Drum Editor i stworzyć sobie własną mapę perkusyjną. Za routing odpowiedzialne są parametry I-note i O-note. Dla nut można określić indywidualny kanał MIDI a także je blokować.
W szerszym zakresie zrobimy to w module Drum Map Setup (z menu MIDI).
Drum Map Setup

Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » czwartek 10 lip 2014, 20:50

Ależ to piękne! Dawno temu, kiedy korzystałem z Cubase'a (pierwszy SX - jakieś 10 lat temu...) brakowało mi właśnie takiej "mapy" i możliwości wykorzystania kanału side-chain w efektach... Side-chain jest już od dawna, teraz widzę, że jest i to... świat nie stoi w miejscu

Awatar użytkownika
miro5530

Post autor: miro5530 » piątek 11 lip 2014, 12:20

Pan Wojciech z redakcji mnie uprzedził. I fajnie. Mogę tylko dodać, że ciekawie to wygląda jak
zmienimy kilka nut (i-note) a na kanale mamy wpięty instrument np. piano. Można się pośmiać.

Takie mapowanie było już możliwe w Cubase VST 5 i Cubase SX, a czy wcześniej nie wiem.

kamiltor

Post autor: kamiltor » piątek 11 lip 2014, 12:50

Dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź, pobawię się tym.

Mam dodatkowe pytanie.
Nagrywam aktualnie przeszkadzajki w ezdrummer latin kit i do tego wlasnie potrzebowalem ten routing.
Ale co zauwazyjem, ze bardzo wygodne jest granie (akurat przeszkadzajek) po prostu myszką w trakcie odtwarzania utworu z załączonym podgladem ex drummera - ale problem jest taki ze nawet jak maw wxisniete nagrywanie, to mi się to nie nagrywa ;/.
Nie wiem czy nie jest to problem wtyczki - klikajac na dana przeszkadzajke odtwarzany jest wave, ale może komunikat midi nie jest puszczany i wtedy cubase nie ma czego złapać.

Czy ktoś moze cos wie co i jak ?

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 12 lip 2014, 23:54

niestety praktycznie w kazdym sofcie nie nagrasz nic za pomoca myszki

ODPOWIEDZ