LP/HP filter VST - alternatywa dla Dual Filter (Cubase)

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
PieTras!
LP/HP filter VST - alternatywa dla Dual Filter (Cubase)

Post autor: PieTras! » piątek 13 cze 2014, 14:49

Szukam zwykłego filtru do przejść.

Mam Meldy, ale rezonans jest słaby. Z kolei Abletonowy Auto Filter działa super, ale zawsze zmienia brzmienie czystego tracka, bo nie ma 'dry/wet', a rezonansu nie da się wyzerować, więc zawsze zmienia brzmienie (niestety za bardzo). W dodatku grając live trzeba manipulować zarówno freq jak i rezo.
Potrzebuję czegoś prostego - takiego jak Dual Filter w Cubase - dwa pokrętła i rezonans który automatycznie się zeruje w okolicy "0". W dodatku ten Cubasowy filtr przechodzi płynnie z LP do HP.

Ktoś coś? Znalazłem OneKnob Filter i MetaFilter Wavesów, ale może ktoś zna jakiś darmowy?

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

MrExplosion

Re: LP/HP filter VST - alternatywa dla Dual Filter (Cubase)

Post autor: MrExplosion » sobota 14 cze 2014, 01:40

A nie możesz Abletonowego filtra zgrupować do effect racka i zmapować tego co ci jest potrzebne do pokręteł? Na pewno da się nawet tworząc kilka chainów ogarnąć całkowite wyłączenie efektu

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » sobota 14 cze 2014, 11:52

To jest sposób, żeby używać jednego kontrolera do freq i rezo (thx!). Ale nie mam pojęcia jak 'wyzerować' efekt (no chyba, żeby go wyłączyć, co zrobi przeskok w brzmieniu). Na moje oko jest to niemożliwe (Dual Filter z Cubase w pozycji 'zero' też delikatnie zmieniał brzmienie, ale w sposób niemal niezauważalny).

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » sobota 14 cze 2014, 22:20

Mógłbyś stworzyć tego effect racka, jeden chain to byłby autofilter, drugi sygnał dry. Głośności tych chainów mógłbyś zmapować do jednego pokrętła w taki sposób, że kręcąc w prawo zwiększałbyś poziom efektu a zmniejszał dry aż do pełnego efektu i 0 dry, kręcąc w lewo odwrotnie. Musiałbyś jeszcze ustawić zakresy od ciszy do 0dB w jednym torze i od 0dB do ciszy w drugim. Wtedy przekręcenie gałki od lewej do prawej płynnie włącza ci efekt bez skoku, a w drugą stronę płynnie wyłącza.

Jeśli chodzi o jednoczesne kręcenie rezonansem i cutoffem to albo jednym pokrętłem ale wtedy masz to ustawione na sztywno, czyli kręcisz w prawo i otwierasz filtr zwiększając rezonans. Albo druga opcja - jakiś kontroler typu joystick czy touchpad - i wtedy ustawiasz rezo na jednym pokrętle, cutoff na drugim, i oba midi-mapujesz na joystick

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » niedziela 15 cze 2014, 12:26

O właśnie o to mi chodziło, thx!

Poszukam też jeszcze jakiegoś darmowego. 

ODPOWIEDZ