Szczelinowy rezonator Helmhotza (listwowy)

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
dasefx
Szczelinowy rezonator Helmhotza (listwowy)

Post autor: dasefx » poniedziałek 24 cze 2013, 23:29

Witam, czy ktoś z Was wykonywał taki ustrój ?

Chodzi mi głównie o to że zamierzam wykonać 3 takie ustroje z niewielkimi szczelinami ( okolo 3-5 mm) i czy taki ustrój bez konkretnych wyliczeń na daną częstotliwośc sprawdzi się ogólnie na tłumienie zakresu od 40 do 170 hz ? nie chcę bowiem stroić go na konkretną częstotliwość a i materiał mam darmowy w postaci listew z boazerii o szerokości 5,3 cm głębokości 7mm. Więc wolałbym ogólnie ustrzelić ten zakres i wprowadzić dyfuzcje średnich i wysokich. Na moją głowe to najniższe bassy i tak przejdą przez takie listwy i ileś % powinno to zniwelować dane częstotliwości, czy się mylę?? i czy nie wytnę w ten sposób wyższej ( np. równej częstotliwości) ?

Oczywiście w srodku jeszcze 10 cm wełny ( 90 kg)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Szczelinowy rezonator Helmhotza (listwowy)

Post autor: matiz » poniedziałek 24 cze 2013, 23:43

czy taki ustrój bez konkretnych wyliczeń na daną częstotliwośc sprawdzi się ogólnie na tłumienie zakresu od 40 do 170 hz ? nie chcę bowiem stroić go na konkretną częstotliwość...

Rezonator nie sprawdzi się "ogólnie" w szerokim paśmie, tylko na konkretnej częstotliwości. Możesz nie chcieć go stroić, ale on i tak będzie nastrojony, na jakiejś częstotliwości będzie działał, a na pozostałych wcale.

[addsig]

dasefx

Post autor: dasefx » środa 26 cze 2013, 01:02

...
czy taki ustrój bez konkretnych wyliczeń na daną częstotliwośc sprawdzi się ogólnie na tłumienie zakresu od 40 do 170 hz ? nie chcę bowiem stroić go na konkretną częstotliwość...

Rezonator nie sprawdzi się "ogólnie" w szerokim paśmie, tylko na konkretnej częstotliwości. Możesz nie chcieć go stroić, ale on i tak będzie nastrojony, na jakiejś częstotliwości będzie działał, a na pozostałych wcale.

...

Ok. Z tym że to będzie budowa 3 taki ustorjów niewielkich i będzie to bazowało raczej na budowie zwyczajnych paneli szerokopasmowych różnicą będzie front. Wełna w środku powinna rozmyć charakterystykę i poszerzyć działanie pytanie na ile ?! Pozatym w budowie takich rezonatorów wykorzystuję się grubsze drewno itd. Szczerze wątpie że w pro studiach budują wielkie rezonatory tylko na jedną częstotliwość, wydaje mi się że robią to bardziej na jakiś zakres. Niewiem spróbuje jeszcze znaleść jakieś info na ten temat , nie miej jednak bardzo poda mi sie koncepcja takich ustrojów. 

Ewentualnie pozostaje konstrukcja membranowa ale to odpada na tylną ścianę....

Dzięki za odpowiedź, jeśli masz jakieś ciekawe linki odnośnie tego typu ustrojów chętnie poczytam i zobacze.

Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 26 cze 2013, 09:55

od lat polecana książka Altona Everesta jest świetnym info na temat nie tylko ustrojów ale i adaptacji(a i nie tylko)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 27 cze 2013, 15:46

Rezonator to bardzo precyzyjne urządzenie. Kompletnie nieracjonalne jest budowanie czegoś takiego bez dokładnych pomiarów i zdefiniowania problemu, który chce się nim rozwiązać, a oparte na naiwnej wierze, że "coś tam" zadziała.

Z drugiej strony, jak sama nazwa wskazuje, działanie rezonatora opiera się na rezonansie, który jest zjawiskiem wąskopasmowym. W momencie, gdy zaczyna się psuć charakterystykę pochłaniania ustroju i robić z niego urządzenie szerokopasmowe, to w ogóle przestaje być ono rezonatorem. Niestety, skuteczność pochłaniania jest odwrotnie proporcjonalna do szerokości pasma, więc tylko naprawdę wąsko nastrojone urządzenia o dużej dobroci (a więc minimalnych stratach, czyli sztywna szczelna obudowa i żadnej wełny) działają efektywnie. Poszerzając charakterystykę powodujesz, że przestaje cokolwiek pochłaniać, zwłaszcza, jeśli ma być małe gabarytowo.

Jak sam widzisz, jesteś na najlepszej drodze do zmarnowania czasu i pieniędzy na budowę czegoś co nie zadziała, i ostatecznego zniechęcenia się do adaptacji akustycznej.

dasefx

Post autor: dasefx » czwartek 27 cze 2013, 18:28

...Rezonator to bardzo precyzyjne urządzenie. Kompletnie nieracjonalne jest budowanie czegoś takiego bez dokładnych pomiarów i zdefiniowania problemu, który chce się nim rozwiązać, a oparte na naiwnej wierze, że "coś tam" zadziała.

Z drugiej strony, jak sama nazwa wskazuje, działanie rezonatora opiera się na rezonansie, który jest zjawiskiem wąskopasmowym. W momencie, gdy zaczyna się psuć charakterystykę pochłaniania ustroju i robić z niego urządzenie szerokopasmowe, to w ogóle przestaje być ono rezonatorem. Niestety, skuteczność pochłaniania jest odwrotnie proporcjonalna do szerokości pasma, więc tylko naprawdę wąsko nastrojone urządzenia o dużej dobroci (a więc minimalnych stratach, czyli sztywna szczelna obudowa i żadnej wełny) działają efektywnie. Poszerzając charakterystykę powodujesz, że przestaje cokolwiek pochłaniać, zwłaszcza, jeśli ma być małe gabarytowo.

Jak sam widzisz, jesteś na najlepszej drodze do zmarnowania czasu i pieniędzy na budowę czegoś co nie zadziała, i ostatecznego zniechęcenia się do adaptacji akustycznej. ...

-------------------------------------------------------------------

heh dzieki MB za przychylne słowo heh. Już zdążyłem się zniechęcić ale dalej walczę. Wiem że rezonator jest strojony na konkretną częstotliwość, ale szukam jakiegoś kompaktowego rozwiązania na tylną ściane, które zadziała w okolicach 30 do 100 może max 150 hz. Pułapki ( a raczej panele szeroko pasmowe)  są we wszystkich narożnikach od dołu do góry ( po za jedynym kłopotliwym ale z nim sobie później poradzę) pierwsze odbicia potraktowane. Ogólnie to ma być coś na zasadzie LEDE, więc  oprócz tego zakresu co wymieniłaem chciałbym rozproszyć średnie i wyoskie tony bo zaczynam się zbliżać do przetłumienia.

Z tego co mi pozostaję to : Panel membranowy z półkolistym rozproszeniem ( w środku wełna 10 cm gęstość 90 kg dla poszerzenia działąnia) głębokość 25-30 cm. lub dyfuzor qrd  ( ze skrawkami wcześniej wymienionej wełny) głębokość 15-20 cm. Niezależnie co wybiorę będzie 3 sztuki jednego ustropu lub drugiego, w ostateczności kombinowane.

Pytanie brzmi czy 3 sztuki na tylnej ścianie spełnią swe zadanie ( z sumują w pewnein sposób działanie jak pułapki szerokopasmowe), wyrównają ten zakres + ładnie rozproszą co trzeba?.

Druga sprawa to dyfuzory w odległości 3 m od pozycji mix wystarczy?  Oraz  czy 3  dyfuzory o wymiarach 120 x 66 cm nie będą za duże?

Czekam MB jak zwykle na cenne rady od innych  zainteresowanych wątkiem również.

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 27 cze 2013, 21:00

Wiem że rezonator jest strojony na konkretną częstotliwość, ale szukam jakiegoś kompaktowego rozwiązania na tylną ściane, które zadziała w okolicach 30 do 100 może max 150 hz. Pułapki ( a raczej panele szeroko pasmowe)  są we wszystkich narożnikach od dołu do góry ( po za jedynym kłopotliwym ale z nim sobie później poradzę) pierwsze odbicia potraktowane.
...

Nic "kompaktowego" nie będzie działać od 30Hz. Rezonans na 30Hz musi być zlikwidowany czymś dużym - ale wtedy, gdy jest. Jeżeli przegwizdałeś reżyserkę, to wiesz, gdzie masz problem, po co szerokopasmowe rozwiązania? Po drugie - wełna w rogach to średni pomysł i raczej jej marnowanie, ale jak masz jej dużo, to czemu nie. BTW, jakie są efekty tych narożnikowych absorberów w sensie przed i po?

[addsig]

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 28 cze 2013, 12:58

Bez konkretnych danych pomiarowych i wykonaniu serii prób nie da się odpowiedzieć na żadne pytanie inaczej niż: to wszystko jest bez sensu. Adaptację zaczyna się od zrobienia rzetelnych pomiarów i precyzyjnego odpowiedzenia na pytanie: czy i gdzie są problemy.

Czy dyfuzory w odległości takiej czy innej będą skuteczne? A skąd mam to wiedzieć, skoro nawet nie wiem, po co? Przecież to wszystko zależy od konkretnego pomieszczenia!

Co to znaczy rezonator na 30, a może 100Hz? Przecież między tymi częstotliwościami jest monstrualna różnica! Szerokość pasma rezonatorowego absorbera to pojedyncze Hz a nie półtorej oktawy. Co więcej, od częstotliwości dramatycznie zależy objętość skrzyni. Zapomnij, że uda Ci się pochłonąć 30Hz czymś co nie będzie miało kilku m3 objętości.

Wełna mineralna w narożniku pomieszczenia jest najmniej skuteczna ze wszystkich możliwych lokalizacji.

Jak sam widzisz: Twoje zabiegi to jedna wielka seria pomyłek i zasadniczych błędów.

I jeszcze raz powtórzę jak mantrę: bez wykonania pomiarów akustyki nie może być mowy o żadnej sensownej adaptacji.

dasefx

Post autor: dasefx » piątek 28 cze 2013, 13:28

...
Wiem że rezonator jest strojony na konkretną częstotliwość, ale szukam jakiegoś kompaktowego rozwiązania na tylną ściane, które zadziała w okolicach 30 do 100 może max 150 hz. Pułapki ( a raczej panele szeroko pasmowe)  są we wszystkich narożnikach od dołu do góry ( po za jedynym kłopotliwym ale z nim sobie później poradzę) pierwsze odbicia potraktowane.
...

Nic "kompaktowego" nie będzie działać od 30Hz. Rezonans na 30Hz musi być zlikwidowany czymś dużym - ale wtedy, gdy jest. Jeżeli przegwizdałeś reżyserkę, to wiesz, gdzie masz problem, po co szerokopasmowe rozwiązania? Po drugie - wełna w rogach to średni pomysł i raczej jej marnowanie, ale jak masz jej dużo, to czemu nie. BTW, jakie są efekty tych narożnikowych absorberów w sensie przed i po?
...

Kompaktowa wydaje mi się własnie pułapka membranowa ( wkoncu to membrana wybiera co bedzie pochłoniete) I nie chodziło mi o to żeby niewiadomo co uzyskac tylko zniwelować.  Pomiarów niestety wykonałem massssse ( kiepskim mikrofonem - 1 pomiar x 5 wybierałem i uśredniałem wynik) także moge ci powiedzieć jakie efekty były po 4 narożnikach i ewentualnie pierwszych odbiciach. Efekty spore....różnice wyrównały się o jakieś 20 db ( średnio), odchyły mam w pasmie 30 hz do 100-120 hz na poziomie 10 db/7 db/8 db (średnio). Wcześniej różnice sięgały 25 db/30 db. Druga sprawa to miałem podbicie  na 600 hz  do 1khz ( spora górka ) teraz po zainstalowaniu paneli skolei przy każdym teraz pomiarze mam w tym miejscu ogromny dół na 15 db. Pasmo od 150/200 hz ( poza tym dołem 600-1 Khz) jest generalnie równe. Jedyne problemy to te dwa zakresy + powolne przetłumianie  pomieszczenia. Moge jeszcze grube panele zainstalować pomiędzy ścianą a sufitem w 2 / 3 miejscach zapewne różnice jeszcze spadną, tylko istnieje już ryzyko sporego przetłumienia. Według tego co zbadałem to problemem ( największym obecnie)  jest narożnik między ścianą a sufitem na tylnej ścianie.  Ogólnie rzecz biorąc jest nieźle, ale chciałbym to jeszcze bardziej wyrównać żeby różnice sięgały max 3 db no może 4 db.

dasefx

Post autor: dasefx » piątek 28 cze 2013, 13:45

...Bez konkretnych danych pomiarowych i wykonaniu serii prób nie da się odpowiedzieć na żadne pytanie inaczej niż: to wszystko jest bez sensu. Adaptację zaczyna się od zrobienia rzetelnych pomiarów i precyzyjnego odpowiedzenia na pytanie: czy i gdzie są problemy.
--------------------------------------------------------------------------------
Pomiary wykonałem kiepskim mikrofonem jeden pomiar zazwyczaj po 5 razy i uśredniałem wynik. Nie miałem innej możliwości.
-------------

Czy dyfuzory w odległości takiej czy innej będą skuteczne? A skąd mam to wiedzieć, skoro nawet nie wiem, po co? Przecież to wszystko zależy od konkretnego pomieszczenia!
------------------------------------------------------------------------
A po to żeby rozproszyć średnie i wysokie i nie przetłumić pomieszczenia, przy takiej ilości pułapek i paneli.
Po za tym przed pomiarami miałem podbicie 600-1khz o 15 db teraz mam tam dół tej samej wielkości, może dyfuzor to wyrówna?
Zrobiłem eksperyment z nie równo ustawionymi deskami i i kilka pomiarów , wychodzi że jest lepiej nawet w dołkach basowych.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co to znaczy rezonator na 30, a może 100Hz? Przecież między tymi częstotliwościami jest monstrualna różnica! Szerokość pasma rezonatorowego absorbera to pojedyncze Hz a nie półtorej oktawy. Co więcej, od częstotliwości dramatycznie zależy objętość skrzyni. Zapomnij, że uda Ci się pochłonąć 30Hz czymś co nie będzie miało kilku m3 objętości.
--------------------------------------------
Dlatego nie pisałem już później o rezonatorze tylko o pułapkach membranowych i wiem że objętość będą miały dużą pyatnie czy 3 obok siebie ( a nie jedna duża ) da sobie rade ze ZNIWELOWANIEM tego zakresu na "centralnym" pochłonięciem 30 hz?
Druga sparawa to sama pułapka membranowa.....dlatego że zauważyłem że są dwie szkoły : jedna - proponuję wełne oddalić od membrany o około 1-1,5 cm, druga- proponuję przykleić wełne do membrany, która koncepcja jest właściwa?? według mnie bardziej się sprawdzi oddalona węłna od membrany ale może się mylę?
-------------------------------------------------------------

Wełna mineralna w narożniku pomieszczenia jest najmniej skuteczna ze wszystkich możliwych lokalizacji.
-----------------------------------------------
Już to omawialiśmy.
-----------

Jak sam widzisz: Twoje zabiegi to jedna wielka seria pomyłek i zasadniczych błędów.
-----------------------
Dzięki.
--------------------------------------------

I jeszcze raz powtórzę jak mantrę: bez wykonania pomiarów akustyki nie może być mowy o żadnej sensownej adaptacji....
-------------------------------------------
Wiem...

ODPOWIEDZ