Mastering głosu lektora

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
kamono
Mastering głosu lektora

Post autor: kamono » piątek 10 maja 2013, 19:21

Witam!

Ostatnio natknąłem się na filmy użytkownika eManiacyPL. Mam pytanie co do obróbki audio w jego filmach. Czy wiecie jakimi narzędziami uzyskać efekt głosu podobny do tego http://www.youtube.com/watch?v=nSkOHtaAI4s ? Co zrobić, by głos brzmiał tak dynamicznie? Plus zwróciłem jeszcze uwagę na to, że głoski wybuchowe są słyszalne nieco bardziej od zwykłej mowy, ale nie przeszkadzają tak bardzo. Zakładam, że nie jest to pop-filtr, ponieważ po zastosowaniu u mnie pop-filtra takiego efektu nie dałoby się osiągnąć, ponieważ nie słychać u mnie różnicy w głośności pomiędzy głoskami wybuchowymi, a zwykłą mowy (mam nadzieję, że mnie rozumiecie). Zwróciłem jeszcze uwagę na to, że od 1:46 głos już nie jest tak dynamiczny jak był wcześniej. Natomiast w najnowszych jego filmach możecie posłuchać jego głosu z minimalną obróbką.

Proszę o pomoc :)

Zbynia

Re: Mastering głosu lektora

Post autor: Zbynia » sobota 11 maja 2013, 13:05

Przecież to jakaś tragedia - gada za blisko mikrofonu i to kiepskiego mikrofonu który straszliwie podbija górę...wystarczy też lekko podbić bas na EQ i wysokie by miec podobny rwnie marny w pysk efekt

dynamika?ja tam zadnej nie słyszałem

tfanatic

Post autor: tfanatic » poniedziałek 13 maja 2013, 20:16

...Witam!
Ostatnio natknąłem się na filmy użytkownika eManiacyPL. Mam pytanie co do obróbki audio w jego filmach. Czy wiecie jakimi narzędziami uzyskać efekt głosu podobny do tego http://www.youtube.com/watch?v=nSkOHtaAI4s ? Co zrobić, by głos brzmiał tak dynamicznie? Plus zwróciłem jeszcze uwagę na to, że głoski wybuchowe są słyszalne nieco bardziej od zwykłej mowy, ale nie przeszkadzają tak bardzo. Zakładam, że nie jest to pop-filtr, ponieważ po zastosowaniu u mnie pop-filtra takiego efektu nie dałoby się osiągnąć, ponieważ nie słychać u mnie różnicy w głośności pomiędzy głoskami wybuchowymi, a zwykłą mowy (mam nadzieję, że mnie rozumiecie). Zwróciłem jeszcze uwagę na to, że od 1:46 głos już nie jest tak dynamiczny jak był wcześniej. Natomiast w najnowszych jego filmach możecie posłuchać jego głosu z minimalną obróbką.
Proszę o pomoc :)...

Sprobuj wtyczki Izotope Ozone dość dobry procesor na wtyczce masteringowej
używany często w programach informacyjnych i publicystycznych TVP .
Bo jak do muzyki to chyba lepiej Master X5 albo MD3 firmy TC electronic ,
ale jak do filmow i glosu lektora to bym brał bez wachania Izotope Ozone
(ma rodem ze studia TV typowy procesor pogłosowy z programami przypominającymi
bardzo dzwiek z TV)
Realizator dźwięku, aranżer muzyki disco polo

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 13 maja 2013, 21:14

Sprobuj wtyczki Izotope Ozone...

Łomatko - przecież tam jest tylko zwykły kompresor, trochę za mocny i niezbyt mądrze ustawiony...

[addsig]

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » poniedziałek 13 maja 2013, 21:33

kamono przyznaj sie, ten lektor tak go nazwijmy - to Ty;)

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » wtorek 14 maja 2013, 08:41

...Sprobuj wtyczki Izotope Ozone...

Łomatko - przecież tam jest tylko zwykły kompresor, trochę za mocny i niezbyt mądrze ustawiony......
-------------------------------------------
eee...no chyba ,że o fabrycznych presetach mowa. Przecież można sobie kręcić do woli, tudzież włączyć/wyłączyć co się komu podoba.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 14 maja 2013, 09:38

ale po co skoro mozna potrenowac przed mikrofonem i uzyskac juz bardzo zblizony efekt?jak mamy marne źródło to na nic ozone bo potem to własnie tak mniej wiecej brzmi

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » wtorek 14 maja 2013, 10:13

chyba nie załapałem ,sensu wypowiedzi matiza. Wygląda tak jakby odnosił się do jakości ozone'a a chyba chodziło o to "referencyjne" ujęcie lektorskie

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 14 maja 2013, 10:25

...chyba nie załapałem ,sensu wypowiedzi matiza. Wygląda tak jakby odnosił się do jakości ozone'a a chyba chodziło o to "referencyjne" ujęcie lektorskie ... 

Tak, chodzi o "referencyjne" nagranie, właśnie chciałem prostować

[addsig]

kamono

Post autor: kamono » wtorek 14 maja 2013, 14:19

...
kamono przyznaj sie, ten lektor tak go nazwijmy - to Ty;)
...

Nie, to nie ja. Podesłałbym link do mojego kanału, ale nie chcę robić reklamy.

ODPOWIEDZ