Bezprzewodowe nagłośnienie terenu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
dex112
Bezprzewodowe nagłośnienie terenu

Post autor: dex112 » poniedziałek 22 kwie 2013, 12:23

Witajcie,

zostałem postawiony przed zadaniem nagłośnienia miejsca do wypoczynku nagłośnieniem zewnętrznym (pod chmurką) . W głośnikach ma grać muzyka lokalnej stacji radiowej. Problem jaki jest do rozwiązania to brak możliwości pociągnięcia kabli sygnalowych do głośników. Głośniki będą zamontowane na lampach oświetleniowych i jedynie co można zamontować to kable prądowe. Pytanie brzmi: Czy są systemy/głośniki bezprzewodowe które mogą otrzymywać sygnał z jakiegoś nadajnika ustawionego w budynku obok? Jaka firma może coś takiego dystrybuować i jakie są koszty takiej instalacji. Na całej powierzchni mają być tylko 3 głośniki. Prosze o pomoc

silver_sound

Re: Bezprzewodowe nagłośnienie terenu

Post autor: silver_sound » poniedziałek 22 kwie 2013, 12:40

...Witajcie,
.... Prosze o pomoc...
Witam
Masz do wyboru: pogadac z firmą BOX ELECTRONICS (chyba tak sie to pisze) z 3 miasta, z tego co wiem sa najlepsi w kraju jesli idzie o konstrukcje aktywne bezprzewodowe...
Drugi wariant, to jakies paczki aktywne, oraz jakies tanie odbiorniki radiowe, nastrojone na ta stacje...przymocowane do tych kolumn.
Ten drugi wariant jest o tyle goeszy, że praktycznie nie masz mozliwości jakiejkolwiek "spikerki", co prawdopodobnie bedzie mozliwe, jesli sprzet bedzie z wymienionej firmy.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
PeterPan101

Post autor: PeterPan101 » poniedziałek 22 kwie 2013, 15:44

......Witajcie,
.... Prosze o pomoc...
Witam
Masz do wyboru: pogadac z firmą BOX ELECTRONICS (chyba tak sie to pisze) z 3 miasta, z tego co wiem sa najlepsi w kraju jesli idzie o konstrukcje aktywne bezprzewodowe...
Drugi wariant, to jakies paczki aktywne, oraz jakies tanie odbiorniki radiowe, nastrojone na ta stacje...przymocowane do tych kolumn.
Ten drugi wariant jest o tyle goeszy, że praktycznie nie masz mozliwości jakiejkolwiek "spikerki", co prawdopodobnie bedzie mozliwe, jesli sprzet bedzie z wymienionej firmy.
jk...

Jeżeli masz możliwość pociągnąć prąd to może zrobić to kablem kombo ( kabel prądowy + sygnalowy w jednym ) jest to jakieś rozwiązanie .Druga opcja to głośniki z funkcją AirPlay ale nie spotkałem się jeszcze z głośnikami zewnętrznymi.Warto pogrzebać w necie

silver_sound

Post autor: silver_sound » wtorek 23 kwie 2013, 10:47

Jeżeli masz możliwość pociągnąć prąd to może zrobić to kablem kombo ( kabel prądowy + sygnalowy w jednym ) jest to jakieś rozwiązanie .Druga opcja to głośniki z funkcją AirPlay ale nie spotkałem się jeszcze z głośnikami zewnętrznymi.Warto pogrzebać w necie ...
Witam
Kolega podsunął tez ciekawy pomysł, lecz chyba dośc drogi, bo długie tego typu kable do tanich nie należą, a nie znam sklepu w którym moznaby kupic "na metry" taki kabel..
Ale przy okazji kolegi podpowiedzi, nasunęła mi sie dośc prosta mysl....Skoro mozna podwiesić kabel zasilający, to czemu nie mozna razem z nim podwiesic klasycznego kabla symetrycznego mikrofonowego???
Nie potrafię zrozumiec dlaczego nie jest to mozliwe...
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 23 kwie 2013, 11:05

Nie potrafię zrozumiec dlaczego nie jest to mozliwe...

Czasami zapewne "za długo by tłumaczyć" ;). Pytanie jakiej jakości oczekujesz - jeśli ma tylko "lecieć muza", proponuję zastosować transmiter FM lepszej firmy (nie chiński badziewiak za parę złotych) i powinno grać - odbiornik podwieszasz przy głośnikach estetycznie, nadajnik gdzieś w tle - w odległości do paru metrów nie powinno być problemów.

Przy większych odległościach proponowałbym jakiś zestaw bezprzewodowy do mikrofonów - z tym że zamiast mikrofonu wpinamy sygnał po XLR. Jest to jednak rozwiązanie droższe.

Ostatecznie można zawsze podłączyć urządzenie typu MediaBox, najlepiej z WiFi i pilotem - tutaj jednak konkretnych modeli nie podam.

Mimo wszystko zachęcam do podłączenia kabelków - w/w rozwiązania są trochę przerostem formy nad treścią ;).

P.S. Może są systemy audio przesyłające sygnał po sieci energetycznej? Skoro są takowe rozwiązania do sieci LAN, to kto wie...

Awatar użytkownika
acoto

Post autor: acoto » wtorek 23 kwie 2013, 13:58

a testował ktoś paczki z bluetooth'em ?

silver_sound

Post autor: silver_sound » wtorek 23 kwie 2013, 14:11

...Na allegro jest dobry "Nadajnik stereo FM 1W (Transmiter stereo 1W)" za 160zł. Z mocą do 100mW o ile pamiętam możesz nadawać bez koncesji. Przy dobrze doapsowanej antenie, wysoko zamocowanej to uzyskasz zasięg z 500m. Wyszukasz wolną cz-ć i można rozdystrybuować sygnał bezprzewodowo na paśmie UKF FM....

A nie dotyczy to tylko i wyłacznie okreslonych częstotliwości, ? O ile wiem, nie może korzystac z pasm zarezerwowanych dla stacji radiowych.
Poza tym, metody najprostrze sa najlepsze, najtańsze, i najpewniejsze. Co niektórym widze woda sodowa po głowach "babelkuje". Skoro mozna podwiesic kabel zasilajacy, nie widze przeciwskazań, na równoległe podwieszenie klasycznego kabla sygnałowego, a zastosowac kolumny aktywne. Kabel nawet po zdemontowaniu instalacji zawsze znajdzie zastosowania, wynalazki zas, sa tylko kosztm , który potem najprawdopodobniej bedzie sobie lezakował w magazynie.
Kabel zawsze gwarantuje pewnośc, zas jakiekolwiek 'radio" jest narazone nawet na kiepska instalacje w aucie, albo za mocny nadajnik z niedostrojona antena przy CB Radio....
jk

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » wtorek 23 kwie 2013, 14:15

...
a testował ktoś paczki z bluetooth'em ?
...

A sprawdzają się przy większych odległościach i "zawirowaniach" terenu? Mam player Sony z wbudowanym nadajnikiem Bluetooth to gubi słuchawki (też Sony) już przy metrze odległości (gdy jest w kieszeni, jadąc na rowerze), natomiast w aucie dźwięk jest bardzo uśredniony i brak jest możliwości equalizacji. Wysyłanie danych zaś poprzez odbiornik EDR 2.1 gubi telefon już przy paru metrach (a niby do 100m ;)) - tyle z moich doświadczeń. Nie wiem więc, czy Bluetooth sprawdzi się przy takich warunkach? Może przy małej odległości tak, ale przy większej... Dalej uważam, że kabel byłby najlepszy :P

ODPOWIEDZ