Witam, od tygodnia uczę się obsługi nowego Daw'a - Ableton Suite 9 (wcześniej pracowałem na Maschine). Chcę jak najlepiej poznać program i jego możliwości i wydaje mi się, że nie rozumiem do końca fukcji 'Hot-Swap'. Proszę o jak najprostrze (najlepiej na konkretnym przykładzie) wytłumaczenie działania tej funkcji. Chciałem się również dowiedzieć jak ta funkcja ma się do szukania Instrumentów a jak do pojedynczych sampli czy efektów?
Wiem, że jest tu nie jeden mistrz Abletona więc proszę o konkretną i jasną pomoc :)
Z góry dziękuje !
Hot-Swap w Abletonie
Re: Hot-Swap w Abletonie
czy tak ciężko skorzystac z instrukcji czy choćby google?
http://www.macprovideo.com/hub/ableton-live/using-the-hotswap-function-in-ableton-live
ludzie jak wy chcecie korzystać z oprogramowania i sprzetu nie mając zielonego pojecia jak znaleźć najprostsze infformacje?
- Marc.The.Drummer
- Kontakt:
Dzieci neostardy mysla że forum załatwi wszystko za nich
http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/
-
Hot swap to jest takie ułatwienie/przyspieszenie wybierania sampli lub presetów. Zamiast przeciągać preset lub sampla z menu, włącza się tą mini-ikonkę hot swap (na górnym pasku urządzenia, w prawym dolnym rogu sampla, zawsze ta sama ikonka) i wtedy można w menu szybciej wybierać (strzałka i enter). W Live 9 zdaje się, że wszystkie presety można już odsłuchiwać w samym browserze, więc funkcja straciła na przydatności. Ale przypuśćmy, że masz muzykę, bębny, leci loop i chcesz w samplerze zmienić werbel, wybrać bardziej pasujący do całości sampel. W trakcie jak gra muzyka włączasz hot swap sampla werbla i lecisz po kolei ze swojej kolekcji, jak któryś przypasuje to zostawiasz i wyłączasz hot swap.
Zynia i Drumer... pierdolcie się :)
a MrExplosion dziękuje za pomoc.
Przed napisaniem tego posta wiedziałem do czego to służy bardzo dobrze. Nie rozumiałem czemu mnie przekierowywuję w różne miejsca w bibliotece po wejściu w funkcje hot-swap, ale teraz wiem że 'swapowałem' różne efekty instrumenty i sample i to one decydowały o tym. Teraz już ogarniam o co chodzi i raz jeszcze dzięki MrExplosion i raz jeszcze pierdolcie się zynia i drumer :*
a MrExplosion dziękuje za pomoc.
Przed napisaniem tego posta wiedziałem do czego to służy bardzo dobrze. Nie rozumiałem czemu mnie przekierowywuję w różne miejsca w bibliotece po wejściu w funkcje hot-swap, ale teraz wiem że 'swapowałem' różne efekty instrumenty i sample i to one decydowały o tym. Teraz już ogarniam o co chodzi i raz jeszcze dzięki MrExplosion i raz jeszcze pierdolcie się zynia i drumer :*
- Marc.The.Drummer
- Kontakt:
I nawzajem :) Jestes zwykłą leniwą sucza ktorej sie nie chce szukac odpowiedzie na pytanei tylko czeka az ktos na nie odpowie. Wiec powodzenia w życiu ci życzę. Tak trzymać
http://dirtydrumzstudio.blogspot.com/
Uwielbiam takich frajerów jak ty. Szukałem leszczyku info od wczoraj na ten temat, ale może było mi mało? i chciałem wiedzieć więcej, albo nie umiem angielskiego albo po prostu nie jestem takim geniuszem jak ty żeby rozumieć wszystko od razu nawet te najbanalniejsze funkcje?
albo pomagasz, albo się nie odzywaj jak masz pisać takie pierdoły...
fakt, geniuszem to na pewno nie jesteś. Geniusz by się dawno zorientował ,że zasłużył na permbanana.
...Uwielbiam takich frajerów jak ty. Szukałem leszczyku info od wczoraj na ten temat, ale może było mi mało? i chciałem wiedzieć więcej, albo nie umiem angielskiego albo po prostu nie jestem takim geniuszem jak ty żeby rozumieć wszystko od razu nawet te najbanalniejsze funkcje?
...
1. nie sądzę, by kogokolwiek tutaj interesowały twoje preferencje - wolisz frajerów, twoja sprawa. brak instrukcji czy znajomości języka to chyba tylko i wyłącznie twój problem
2. ze zbynią zdarza mi się poróżnić ale podziwiam jego cierpliwość w odpowiadaniu takim leniwym padalcom
3. nie wydaje mi się byś miał jakiekolwiek prawo komukolwiek tutaj mówić czy ma prawo się wypowiadać w taki czy inny sposób.
4. nie wywnętrzaj się już dłużej, bo dostaniesz zatwardzenia. w sensie gastrycznym bo intelektualnie już to chyba dawno nastąpiło
...
1. nie sądzę, by kogokolwiek tutaj interesowały twoje preferencje - wolisz frajerów, twoja sprawa. brak instrukcji czy znajomości języka to chyba tylko i wyłącznie twój problem
2. ze zbynią zdarza mi się poróżnić ale podziwiam jego cierpliwość w odpowiadaniu takim leniwym padalcom
3. nie wydaje mi się byś miał jakiekolwiek prawo komukolwiek tutaj mówić czy ma prawo się wypowiadać w taki czy inny sposób.
4. nie wywnętrzaj się już dłużej, bo dostaniesz zatwardzenia. w sensie gastrycznym bo intelektualnie już to chyba dawno nastąpiło