Działanie wtyczek przy różnym próbkowaniu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
edneysis
Działanie wtyczek przy różnym próbkowaniu

Post autor: edneysis » wtorek 12 lut 2013, 23:13

Czesc!

Mozecie mi rozjasnic kwestie probkowania i wtyczek?

Czy wtyczki uzyte w sample rate 88.2 dzialaja inaczej niz na 48?

- moje spostrzeżenia sa takie ze w 88.2 vst dzialaja jak podrasowane, dokladniej opisze sytuacja z kompresorem PSP

(88.2 i PSP MasterComp = 48 i PSP MasterComp + FAT mode). Wiec wieksze probkowanie przydaje sie przy pracy z wtyczkami nie posiadajacymi oversamplingu bo chodza lepiej i mozna zauwazyc wieksza roznice po ich nałożeniu.

Czy mam racje?

- po wyrenderowaniu takich samych sesji z 88.2 do np 48 oraz 48 do pliku 48 - juz nie widac takich roznic.

Zastanawiam sie poprostu czy powinienem miksowac projekty z wiekszym probkowaniem  bo moze mi to pomoc w lepszej ocenie pracy wtyczek , i podejmowaniu wlasciwych decyzji ( ale wtedy pojawia sie problem z wiekszym obciazeniem sprzetowym).

Z góry dzieki za pomoc

Zbynia

Re: Działanie wtyczek przy różnym próbkowaniu

Post autor: Zbynia » środa 13 lut 2013, 05:12

zapominasz o resamplingu.....

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » środa 13 lut 2013, 08:49

...
zapominasz o resamplingu........

Mozesz mi to troszeczke przyblizyc??

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » środa 13 lut 2013, 11:04

Zbynia wlasnie tez chcialem sie dowiedziec jak calosciowo ma sie to do pracy przy miksie , czy powinienem miksowac na wyzszym probkowaniu czy to mi cos da w koncowym efekcie skoro na koniec i tak wyrenderuje to do 44.1n albo do mp3, czy tylko podczas miksowania wtyczki lepiej dzialaja , i pozostawia to efekt na koncu  itd itd. mozesz mi to troche przyblizyc bo troche jestem zakrecony z tym...

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » środa 13 lut 2013, 18:49

...Tak dla rozszerzenia tematu: http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&mode=viewtopic&topic=18400&forum=19&start=0

...

dobry temat i wiele sie mozna dowiedziec , ale nie odpowiada on na zasadnicze pytanie:

czy wtyczki chodza lepiej w SR 96 niz w 48?? przez to ze kazda wtyczka tak jakby miala wlaczona opcje FAT jak w psp vw.

nie chodzi mi tu kwestje brzmienia po przekonwertowaniu z np SR=96 na 41, ale o to ze slyszalna jest wieksza roznica podczas miksowania utworu na SR=96, przez co podejmujemy lepsze decyzje..

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 13 lut 2013, 19:20

Wyższa dokładność obliczeń - finalnie taki sygnał po wyjściu z wtyczki będzie precyzyjniej obrobiony - kwestia czy słyszalnie :)

No i jak wiadomo dla łatwiejszej interpolacji częstotliwość powinna wynosić /2 lub *2 przez co kłopotliwe jest nieco operowanie na 96kHz i resampling w dół do 44.1kHz

Awatar użytkownika
edneysis

Post autor: edneysis » środa 13 lut 2013, 23:17

...Wyższa dokładność obliczeń - finalnie taki sygnał po wyjściu z wtyczki będzie precyzyjniej obrobiony - kwestia czy słyszalnie :)
No i jak wiadomo dla łatwiejszej interpolacji częstotliwość powinna wynosić /2 lub *2 przez co kłopotliwe jest nieco operowanie na 96kHz i resampling w dół do 44.1kHz...

No wlansie zauwazelem roznice i zaczolem dopiero sie wtedy tym dokladniej interesowac, sam musze zdecydowac ale wydaje mi sie ze wszysko bede robil na 48khz/24bit.

tu wlansie kolejne pytanie , robilem proby i wyrenderowalem slady z 88.2 do 48 i 44.1
ktora opcja powinna byc wiarygodniejsza 44.1 czy 48??

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 14 lut 2013, 08:21

.....
No wlansie zauwazelem roznice i zaczolem dopiero sie wtedy tym dokladniej interesowac, sam musze zdecydowac ale wydaje mi sie ze wszysko bede robil na 48khz/24bit.....

Właśnie chodzi o to żebyś nie robił downsamplu na nierównych wartościach. Z 96 khz całość musi być nadprobkowana żeby można było ją sprowadzić do 44.1. Lepiej więc pracować na 88.2, jeżeli już chcesz pracować w wyższej rozdzielczości. 48khz to bezsens w mojej ocenie.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 14 lut 2013, 11:46

....dobry temat i wiele sie mozna dowiedziec , ale nie odpowiada on na zasadnicze pytanie:
czy wtyczki chodza lepiej w SR 96 niz w 48?? przez to ze kazda wtyczka tak jakby miala wlaczona opcje FAT jak w psp vw...

Oczywiście obróbka w wyżej domenie zawsze jest lepsza niż w niższej. Jak zauważyłeś na przykładzie PSP, obliczenia wewnątrz wtyczki są przeprowadzane po nad-próbkowaniu. Muszę wczytać się w dokładne opisy poszczególnych plugin'ów, ale większość zawodowych wtyczek robi to właśnie w ten sposób.

Jeżeli nie masz pewności co do twoich to poszukaj informacji w manualach lub sprawdź to w praktyce. Jeżeli w ŚLEPYM teście potwierdzisz więcej razy niż 4/10 można uznać że nie jest to przypadek. Więc zadbaj o dobre warunki.

ODPOWIEDZ