Chór i mikrofony pojemnościowe

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
dzx
Chór i mikrofony pojemnościowe

Post autor: dzx » środa 15 paź 2003, 14:56

Witam!

To mój pierwszy temat więc pozdrawiam wszystkich użytkowników.

Mam pytanie. Od jakiegoś czasu zajmuje się nagłasnianiem imprez dla domu kultury. Sprzęt którym dysponuje jest całkiem na poziomie jak na taką placówkę (małe miasteczko).......zdarza mi się robić bardzo różne rzeczy, a w najbliższym czasie mam koncert chórów.

I tu jest problem- mikrofony pojemnościowe. Pożyczam od znajomego 2 AKG3000. problem z tym że będzie to mój pierwszy kontakt z takimi mikrofonami. Czy mógłby ktoś dać mi jak obsłużyć taką impreze dwoma pojemnościami. wiem że zasialnie phantom, że rozbicie panoramy, ale których co dalej.....

gg 1501839

Leff

Re: Chór i mikrofony pojemnościowe

Post autor: Leff » czwartek 16 paź 2003, 00:45

. Czy mógłby ktoś dać mi jak obsłużyć taką impreze dwoma pojemnościami. wiem że zasialnie phantom, że rozbicie panoramy, ale których co dalej.....

...

Sądzę, że skoro robisz dla domu kultury, to sala raczej nie jest gigantyczna i chodzi tu pewnie o dogłośnienie, a nie nagłośnienie. Tak, czy inaczej dysponując tylko dwoma mikrofonami postaw je tak:

tu jest chór:

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

A tu mic'i

i i

Odległość od chóru zależy od warunków scenicznych i samych mikrofonów - akurat z C 3000 nie miałem styczności, ale jakieś 2 - 2,5m od chóru powinno być o.k. Uważaj, żeby nie przeszkadzały dyrygentowi...

Wysokość dobierz tak, by załapały się też głosy stojące na podestach, jeśli będą. Panoramę można rozstrzelić, ale można też to olać, zależy jak stoją głośniki względem publiczności. Jeśli szeroko, to ludzie stojący przy głośnikach będą słyszeli głównie te głosy, które akurat załapują się na dany mikrofon. Stąd zalecana ostrożność w panoramowaniu. Przy małym chórze być może będziesz musiał ustawić dość duże poziomy w mikserze, bo takie chóry mogą śpiewać cicho, szczególnie, jeśli to amatorzy. Ja wtedy z reguły tnę trochę góry - mniej szumi, a jak chór kiepski, to ani mu to pomoże, ani zaszkodzi :)

Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

Leff

Post autor: Leff » czwartek 16 paź 2003, 00:47

ojej, zbiesiło się coś - spróbujemy jeszcze raz:

-------IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

---------IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII

__________i_____i

Leff - Szczecin

dzx

Post autor: dzx » czwartek 16 paź 2003, 11:38

dzięki za podpowiedz.

sala jest dużych rozmiarów ok. 20*20m, wysoka na ok.7.

chóry sa profesjonalne- poznańskie słowiki i coś jeszcze z holandii

ale myśle że skorzystam z rady, jeszcze raz dzięki

pozdrawiam
gg 1501839

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » czwartek 16 paź 2003, 22:50

Ustawienie tak jak proponuje przedmówca i pamiętaj zeby dać je stosunkowo wysoko conajmniej 2m

R.B.

Post autor: R.B. » piątek 17 paź 2003, 10:06

Właśnie mam nagrywać orkiestrę dętą i czy takie ustawienie też może być, czy raczej użyć cztery mikrofony?
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

ODPOWIEDZ