Witam Serdecznie !!
NIe wiem czy może pojawił się już taki temat na forum, tak jak w temacie mam pytanie
Czy wie ktoś może jakich głównie mikrofonów używano w latach 80 do nagrań perkusji?
Pozdrawiam
Mat
Witam Serdecznie !!
NIe wiem czy może pojawił się już taki temat na forum, tak jak w temacie mam pytanie
Czy wie ktoś może jakich głównie mikrofonów używano w latach 80 do nagrań perkusji?
Pozdrawiam
Mat
...
Witam Serdecznie !!
W temacie masz :70 i 80" a to zupełnie inne gary, inne techniki. Bębny w 70s były np. tłumione ręcznikami, by skrócić wybrzmiewanie, klasyską garów z 80s jest m. in. bramkowany pogłos i nakładanie brzmień warstwami, by zachować mocniejsze brzmienie. Co do mikrofonów - nie przeceniałbym tutaj ich roli w procesie uzyskania finalnego brzmienia. ważniejszy jest sam zestaw, naciągi i techniki realizacyjne (wspomniane ręczniki, stopień i rodzaj kompresji, pogłosu, itp.)
Zapowiada się ciekawie, ale tytuł tematu i pytanie - zupełnie nie trafione.
Po pierwsze - perkusja z 70's to zupełnie coś innego niż perkusja z 80's.
Po drugie - używano takich mikrofonów, jakie były na rynku, a było ich mnóstwo - specyfikacje produkowanych w tamtych latach egzemplarzy znajdziesz na stronach producentów lub w Wiki.
Skąd mamy wiedzieć o jakie konkretnie brzmieni ci chodzi? - w takim przypadku możesz poszukać informacji o mikrofonach użytych w czasie konkretnej sesji.
http://www.soundonsound.com/sos/sep10/articles/classic-tracks-0910.htm
Fakt nie określiłem dokładnie o jakie brzmienie / styl mi chodzi.
Interesuje mnie brzmienie drugiej dekady lat 70 oraz 80, właśnie o takie krótkie brzmienie bębnów (głównie w kawałkach funk i disco [the whispers, bee gees, cool and the gang, shalamar można usłyszeć).
Wiem, że w późniejszych 80 modne stawały się samplery... Chodzi mi głównie o żywe bębny.
Czyli do uzyskania mniej więcej takiego brzmienia wystarczy ręcznik ? :))
A jaki patent na stopę perkusyjną?
Dzięki za pomoc :))
no i ustawienie overheadów :)
A np werbel elektroniczny z długim ogonem reverb znany z utworów Modern Talking czy Bead Boys Blue wiecie z jakiego instrumentu korzystali, bodobają mi sie charakterystyczne tłumione gitary
- ciekawy jestem jak uzyskiwano Te brzmienia.Posłuchajcie mistrza z 1981. Sam wszystko ponagrywał. Bęben prosto idzie, a buja obłędnie :)
http://www.youtube.com/watch?v=ISZacjyerqc
Numer brzmi, jakby wczoraj powstał. Ciągle aktualny.